tymozar 18.02.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Witam wszystkich AKM-owców jedyna rada na ten piec to tak jak wymyślił Szymon, wspawanie tej blachy. Zanim Szymon pokazał ten rysunek zgłosiłem reklamację do Defro czekałem ok 11 dni ale w poniedziałek przyjechało dwóch gości i wspawało nad blachą od podajnika podobną blachę jak Szymon. Cała operacja trwała 45 min z ponownym rozpaleniem pieca. Od tego momentu jak ręką odją, piec chodzi idealnie cieniutka warstwa spalanego materiału i za każdym posunięciem tłoka wszystko idzie w kierunku popielnika. Piec ma przestoje ok 40 min nagrzewa się w około 15 min. Do popielnika spada czysty wypalony popiół. Palę miałem z kopalni Janina libiąż 19 kj. nastawy temp 65 st Cprzerwa podawania 3 25 min przerwa dmuchawy w podtrzymaniu 10 minczas dmuchawy w podtrzymaniu 10s wentylator 10 % przesłona wentylatora zasłonięta do połowy jeszcze jedno pod blachą paleniska też mam podłożone profile 1 cm. Kto ma pic na gwarancji niech dzwoni do defro aby zamontowali tą blachę oni wiedzą o tym, że to chodzi do dupy bez tej blachy.Podobno nowe piece wychodzą już z tą blachą. pozdro jak coś to piszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1966 18.02.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 A ja zgłosiłem we wtorek a dzisiaj panowie się zgłosili i jak pisze tymozar wspawali blachę szybciutko narazie muszę pozmieniać ustawienia i dam zna jak to działa ale po 2 godzinach widzę że będzie o niebo lepiej, jak pisałem wyżej też jest piec na gwarancji , nie kombinujcie sami tylko zgłaszajcie , robią to bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1966 21.02.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Witam wszystkich AKM-owców po wspawaniu blachy przez serwis , jestem dopiero zadowolony z pieca , spala się wszystko idealnie , i spada do popielnika , i piec zrobił się wydajniejszy , szybciej podgrzewa .... mam przy nim mniej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trawel61 04.03.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Prosił bym użytkowników akm ów a z właszcza kolegę z małopolski ktury pali miałem z JANINY 19 o dokładne ustawienie kotła.Proszę też o opinie o nim jak się sprawuje i ile spala tego miału i czy jak inne tłokowce kopci sadzami, jak często się go czyści. Za odpowiedz z gury dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tymozar 04.03.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 TRAVEL 61 NIE ROZUMIM TWOJEGO PIERWSZEGO ZDANIA;O CO CI CHODZI Z TYMI USTAWIENIAMI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trawel61 05.03.2010 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Chodzi mi o dokładne ustawienia sterownika czyli wszystkie czasy przy paleniu miałem z Janiny.A takrze jeżeli możesz to powiedz jak u ciebie z spalaniem chodzi mi o ilośc miału na dobę mniej więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trawel61 05.03.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 jeszcze jedno jak byś mógłto powiedz jaką masz instalacje czy masz zawór czterodrorzny czy jakieś inne rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan126 05.03.2010 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 po wspawaniu blachy w moim piecu też poprawiło się spalanie, spala się wszystko idealnie , i spada do popielnika , chyba jest trochę wydajniejszy , na pewno szybciej się nagrzewa .Obecnie wentylator mam na 10% czas przerwy 2 min 30 s. temp pieca 62"C czas przerwy trzeba tak ustawić ( w zależności od rodzaju opału lepszy opał dłuższy czas) aby opał zaczynał się palić na początku rusztu a żar nie dochodził do jego końca tj. nie spadał do popielnika. Wentylator staram się tak ustawiać aby nie wydmuchiwał opału (iskier) ale też aby płomień był czysty bez dymu (w miarę jasny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albabr 09.03.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 ja również wezwałem serwis do wspawania balachy - w końcu mogę zostawić piec na 2-3 dni , bez obawy że wygaśnie. Palę miałem 25,6 KJ , na oko jest prawie jak ekogroszek, kosztował 580 zł / tonę. Moje ustawienia w tej chwili dla domu ok. 70 m 2 :zawór 4 drogowy ustawiony na 2temperatura zadana co: 68 Chistereza : 2 stopnieczas przerwy podawania: 3min 45 secczas podtrzymania 50 minnadmuch : 40 %wentylator w podtrzymaniu : 15 sec co 11 min.Przy mrozach nocą - 10 C zasobnik wystarcza na 3 dni - więc nadal chyba pali za dużo. Mam jeszcze problem z osadzaniem się cienkiej warstwy smoły na przednich ścianach komory spalania , mimo utrzymywania wysokiej temperatury na piecu. Macie podobne problemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan126 17.03.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Ja również mam czasami problem z tą smołą. To jest chyba zależne od rodzaju opału. Z jakiej kopalni pochodzi Twój miał (25,6). Dlaczego trzymasz taką wysoką temperaturę (68) na piecu. Sądzę że zmniejszenie temperatury zadanej z jednoczesnym zwiększeniem ustawienia zaworu czterodrog. pozwoli Ci zmniejszyć dzienne zużycie miału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trawel61 05.04.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Mam pytanie do użytkowników akm 15 czy robili jakieś przeróbki takie jak robią teraz w nowych kotłach czyli podnoszą palenisko główne o 1 cm do góry i wspawóją blach z tyu .Jak wygląda z sypywanie się popiołudo popielnika , chodzi mi o to czy w AKM 15 też występuje ten problem z kopcowaniem się opału i popiołu co w AKM 22. Prosił bym też o nastawy sterownika i o odpowiedz jakie macie spalanie w AKM 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan126 05.04.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Czy ktoś z Was używa AKM 22 do grzania ciepłej wody (tryb letni) bez CO? Czy można ten piec ustawić tak by utrzymać w piecu temp. 60 "C, a w bojlerze CW 45 "C. Według mnie nie można tego zrobić i jest to wada w oprogramowaniu. Kolejną wadą jest to że pompa CW kręci się bez przerwy (zużywa prąd) pomimo osiągnięcia temperatury zadanej. Zmiana tego ustawienia możliwa jest (wg instrukcji ) tylko w ustawieniach serwisowych do których konieczne jest hasło. Jednak wtedy tylko można zmienić ustawienie tak aby pompa wyłączała się po uzyskaniu temp. zadanej w bojlerze co jest w tym trybie również temp. zadaną w piecu. Więc nadal nie jest możliwe utrzymanie temp. 60 na piecu a 45 na CW. Jeżeli ktoś ma inne zadanie proszę mnie uświadomić jak to uzyskać ( 60 piec i 45 CW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon0605 11.04.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Dlaczego tęp cw musi być 45st ,jeśli 45st to minimalna tęp cw jaką można ustawić na piecu.Ja mam ustawienia cw-50,tęp pieca 56,przerwa podtrzymania60-90 min wzależności od obserwacji spalania.Myślę że jak ustawisz tęp pieca na około 2 st więcej jak tęp cw to powinno chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan126 25.04.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Do Szymona Nie wiem jaki masz sterownik, ale w moim nie można w trybie letnim ( kiedy pracuje tylko CWU) ustawiać osobno temperaturę pieca i osobno temperaturę CWU. Obecnie dla CWU wystarcza mi temp. 45 'C (a w później lecie 40 'C). Wyższe temp to wyższe straty (większe zużycie węgla). Producent zaleca utrzymanie temp. pieca min. 55 - 60 'C i taką chciałbym utrzymać na piecu. I tu mam problem nie można przy tym sterowniku ( w trybie letnim) zadać piec 60 a CWU 40. Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie z podaniem jak to zrobić. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paw1 27.04.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Witam użytkowników AKMa. Zapytam od razu z grubej rury. Czy ten kocioł jest pełnowartościowym urządzeniem do spalania ekogroszku (tego paliwa będę używał)? Pytam ponieważ na stronie producenta, można znaleźć informację, że podstawowym paliwem jest miał. Drugie pytanie dotyczy spalania drewna. Czy jest z tym jakiś problem? Jakiej wielkości kawałki można wrzucić? Ze względu na małe rozmiary kotłowni w grę wchodzą dwa tłowkoce Defro AKM i Lazar Multikomfort. Próbuję się zdecydować na któryś, szukając ich plusów i minusów. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trawel61 01.05.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Mam pytanie do użytkowników AKM 15 proszę o podanie nastawów na ten kocioł a także opinie o nim i czy robiliście jakieś przeróbki.Jeżeli to możliwe to podajcie ilość spalania. Za informacje duże dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamci 26.05.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Witam, Jak bardzo dymią te kotły? Obiegowa opinia głosi iż tłokowce to nieźli zadymiarze. Może ktoś ma AKM 15 kw? Prosiłbym o info na jak długo wystarcza jeden załadunek podajnika. zgóry dziękuję za pomoc pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 08.06.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Witam użytkowników AKMa. Zapytam od razu z grubej rury. Czy ten kocioł jest pełnowartościowym urządzeniem do spalania ekogroszku (tego paliwa będę używał)? Pytam ponieważ na stronie producenta, można znaleźć informację, że podstawowym paliwem jest miał. Drugie pytanie dotyczy spalania drewna. Czy jest z tym jakiś problem? Jakiej wielkości kawałki można wrzucić? Ze względu na małe rozmiary kotłowni w grę wchodzą dwa tłowkoce Defro AKM i Lazar Multikomfort. Próbuję się zdecydować na któryś, szukając ich plusów i minusów. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Ja paliłem w nim ekogroszkiem od listopada do wiosny. Nie miałem z tym żadnych problemów nie licząc sadzy, ale to chyba wina groszku. Mam AKM 15KW i jest dość długi, można więc spokojnie wsadzać kawałki drewna bez jakichś ograniczeń co do długości. Gorzej z ilością, nie wiem ile kawałków tam wejdzie, ale pewnie 4 to max. Mam pytanie do użytkowników AKM 15 proszę o podanie nastawów na ten kocioł a także opinie o nim i czy robiliście jakieś przeróbki. Jeżeli to możliwe to podajcie ilość spalania. Za informacje duże dzięki. Nie wiem dokładnie, nie pamiętam - nie zaglądałem do nich od grudnia. Co do zużycia to poszło mi niecałe 3 tony od listopada do końca marca. Jak bardzo dymią te kotły? Obiegowa opinia głosi iż tłokowce to nieźli zadymiarze. Może ktoś ma AKM 15 kw? Prosiłbym o info na jak długo wystarcza jeden załadunek podajnika. W ciągu sezonu miałem taką sytuację 2 razy. Za żadnym razem nie było mnie na budowie więc dokładnie nie wiem co było przyczyną. Prawda też, że za bardzo mi się nie chciało czyścić tego pieca więc trochę był zarąbany sadzą. Teraz sobie dokładnie go wyczyszczę i może zawołam kominiarza - raz na rok to i tak wypas. Odpowiadając więc na Twoje pytanie to wydaje mi się, że chyba nie jest aż tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamci 11.06.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wkozaz 15.07.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 (edytowane) Witam wszystkich uzytkownikow AKM! Mam pytanie jak wam sprawuja sie te piece, jak przezyly ta zime czy duzo opalu wam poszlo no i czy warto go kupic a co najwazniejsze czy gdybyscie mieli brac nowy piec tez byscie ten wzieli?? Ja zastanawiam sie nad modelem Defro Akm Uni 22 lub 30 moj domek ma powierzchnie: uzytkowa 210m2, calkowita 356m2, kubatura 1096m3 Ktory piec wybrac?? Zgory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam. A dodam jeszcze ze dom z gazobetonu na klej 24cm + 20cm styropian, dach ocieplony wełna 30cm, podloga na gruncie ocieplona 15cm czyli taki maly termosik pozatym ogrzewanie to podlogowka na parterze i w lazience na pietrze, reszta a wiec w pokojach grzejniki, garaz nie ogrzewany. okna 6 komorowe, 3 szybowe. A moze wybierac pomiedzy Defro Eko Plus, Defro Eko Duo Plus a Defro Akm Uni ?? Edytowane 15 Lipca 2010 przez wkozaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts