nieosiagalny 08.12.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 1. Gdy był u mnie serwisant poprawiać palnik to go zapytałem o te dysze. Powiedział, że w moim modelu takich nie ma (mam 15KW). Z jednej strony szkoda bo może udałoby się coś pokombinować z sadzami itp. ale z drugiej strony przynajmniej miej zmiennych do ustawiania. 2. "Czas podawania" u Ciebie rozumiem, że chodziło "Przerwę podawania"? Moje nastawy:CO = 60 stopniCWU = 50Przerwa podawania = 4 min.Przerwa podawania w podtrzymaniu = 8 minutSiła nadmuchu = 40 % Właśnie z tą siłą nadmuchu jest największy problem. Gdy ustawię na 40% to jest w miarę ok, choć spieki występują, ale po 24h palenia trzeba czyścić cały piec z sadzy bo strasznie zapycha kanały. A przecież 40 % to jest dużo chyba.Gdy ustawię 60% to kanały mam czyste - czyszczę co 2 tygodnie, ale spieki duże a poza tym całe ciepło to mi chyba do komina ucieka. Masz pomysła jak to poprawić? Zwracam uwagę, że wentylator mam otwart na maxa a co ważne chyba wentylator jest ustawiony tyłem do wlotu powietrz z zewnątrz (do Z-ki) - tak mam ustawiony piec. Dzwoniłem do Defro pytać czy mają wentylatory ustawione z drugiej strony, ale nie mają do tego modelu. Mimo to powietrze jest zasysane ponieważ czuć jak się przyłoży dłoń do Z-ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lofitoys 09.12.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 (edytowane) Ja zaraz po montażu pieca miałem dmuchawę ustawioną na 60% i było ok (a raczej chyba OK) Sam później zmniejszyłem do 30% jednak kiedy ostatnio pojawiło mi się masę spieków zmniejszyłem nadmuch do 15%. Spieki nadal są jednak jest ich znacznie mniej. Czytając wypowiedzi w tym temacie można dojść do wniosku że problem nadmiaru sadzy bądź też spiekania węgla spowodowany jest jego słabą jakością. Jednak co bardzo ważne w moim przypadku czym wyższa ustawiona temp. na piecu tym więcej spieków przy identycznej sile nadmuchu. Dziwne to i jak na razie nie mogę wpaść co jest tego powodem U mnie klapaka na wentylatorze otwarta jest na 1/2 i więcej raczej nie trzeba. Niestety nie mam ostatnio a wiele czasu na zabawę w ustawianie pieca więc cieszy mnie to jak teraz działa piecyk. Pewnym jest jednak że zabawa w ustawianie pieca to syzyfowa praca i żadne ustawienie nie będzie optymalna na stałe. Wydaje mi się że chociaż sterownik tego pieca jest bardzo rozbudowany to jednak do ekonomicznej pracy w automacie jest bardzo prymitywny w połączeniu z piecem. Czego mu brakuje to na pewno możliwości dostosowania parametrów swojej pracy do optymalnego wykorzystania opału. Ustawianie na sztywno wartości jest największym błędem ekonomicznego palenia. Jedyny parametr jaki powinien nas interesować to temp. jaka nas interesuje na wyjściu a nie pozostałe opcje. Teraz po kilku miesiącach użytkowania tego pieca można powiedzieć że ten piec jest tylko dla wąskiego grona ludzi. Każdy kto go kupi myśląc że będzie miał spokój z obsługą (porównując do normalnego pieca) mija się z rzeczywistością. Różnica jest taka że jest znacznie bardziej czysto i ogólnie łatwiej jednak nie dla osób starszych lub nie mających smykałki do łatwości obsługi elektroniki. Ktoś może mi teraz zarzucić że piszę bzdury jednak niech się sam zastanowi nad czasem jaki poświęcił na ustawienie swojego pieca. Z drugiej strony faktycznie można dość łatwo ustawić piec aby palił opał i grzał stale dom jednak raczej na jego ekonomiczne zużycie nie ma co liczyć. Na taki jeszcze drobny pomysł wpadłem jednak teraz nie mam czasu aby go zrealizować więc będzie musiał poczekać jakiś czas. Otóż aby zmniejszyć ochładzanie pieca powietrzem które tłoczy wentylator można by spróbować wprowadzić do paleniska ciepłe powietrze np. podgrzane od rury odprowadzającej spaliny do komina. Wykonanie nie będzie trudne ani tez kosztowne jednak pytanie czy to zda egzamin i jak duże korzyści może ono wprowadzić. Jak to wykonać nic prostszego jak nałożenie na dystansach kawałka przewodu kominowego większej średnicy na obecny przewód kominowy. powietrze można doprowadzić z tego do wentylatora za pomocą elastycznych aluminiowych przewodów wentylacyjnych które można w moim przypadku bardzo łatwo podłączyć do obudowy wentylatora. Ciekawe czy to by zdało egzamin? Edytowane 9 Grudnia 2010 przez lofitoys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 10.12.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 1. Paliłem już 4 rodzajami węgla: - groszek od miejscowego, - ekogroszek2u.pl - retopal - ostatnio miał 27D z resovera. We wszystkich przypadkach ten sam problem z sadzą. Można uznać, że towar jest zły, ale jeśli od 4 różnych dostawców jest węgiel i problem wciąż występuje to muszę jednak wziąć pod uwagę to, że nie jest to wina węgla. 2. Sterownik tego pieca powinien być PID, abyśmy mieli choć trochę mniej czasu na spędzanie przy piecu. Ciekawe czy można taki zamontować - można by było zadzwonić do Defro i zapytać. 3. Co do Twojego pomysłu z zasysaniem ciepłego powietrza przez wentylator to sam nie wiem czy zdałoby to egzamin, możliwe że żywotność takiego wentylatora byłaby krótsza. 4. Czy paląc miałem w piecu masz problem z zawieszaniem się opału w zasobniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adix1973 24.12.2010 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Witam,DEFRO AKM 40 sterownik AG-LUX (panel dotykowy) Na forum nie znalazłem urzytkowników "czterdziestki AKM tłokowej" więc pozwoliłem napisać.Piec pracuje od około miesiąca, ogrzewa 350m^2 budynku częściowo docieplonego. Zużywa 70-100kg miału. W pomieszceniach jest 21 do 22 stopni. Wydaje mi się że troszkę za dużo pali miału. Jak można ograniczyć zużycie paliwa??? W uzupełnieniu podam, że miał jest troszkę wilgotny ale sypki, piec zostawia drobny żużel, co 3 dni czyszę go z sadzy (instalator twierdził że wystarczy raz na tydzień), z tyłu jest czysto. Pasek płomienia jest bliżej podajnika. Do rury odprowadzającej spaliny nie można się za bardzo dotknąć ale to chyba normalne. Moje ustawienia:temp. zadana 55 stopninadmuch 70%przerwa podawania 2min20sekprzerwa w podtrzymaniu 12 min.histereza 2stopnie.Przy rzadszych podawaniach piec gaśnie, potrawi nawet dwa dzni pracować i nagle wyłącza się(brak wzrostu temp)Proszę o jakieś sugestie i z góry dziękuję z POMOC, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz63 24.12.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Adix 1973Nie piszesz jaką masz instalację,czy posiadasz zawór 3 lub 4-drożny,jak regulujesz temperaturę w mieszkaniu itp.Jestem użytkownikiem od początku sezonu kotła Defro AKM 22,a więc moc o połowę mniejsza od Twojego.Kocioł spala 25-35kg miału w zależności od temperatury zewnętrznej.Ogrzewam ok. 180 m kw. piętrowego budynku częściowo ocieplonego(ocieplone balkony),okna nowego typu.Z moich obserwacji wynika,że kocioł lepiej się sprawuje,jak żar jest na dłuższym odcinku paleniska(jest go więcej),a co za tym idzie więcej oddaje ciepła na wymiennik.Przez to częściej przechodzi w stan podtrzymania,który jest korzystny dla ekonomicznego spalania.Aby to osiągnąć trzeba odpowiednio dobrać przerwę podawania i moc nadmuchu.Są to czynniki często bardzo indywidualne dla danych instalacji,ustawień temp.ogrzewania,rodzaju i kaloryczności opału itd.Ze swojego podwórka mogę podać Ci swoje ustawienia:temp.zadana 65 st.nadmuch 35%przerwa podawania 1 min 30 sekprzerwa w podtrzymaniu 10 minwent w podtrzymaniu 20 sek co 5 minhistereza 3 stDodam jeszcze,że mam dość wilgotny miał i to rodzi najczęstsze problemy(zawieszanie się w zasobniku),a każda przerwa w podawaniu miału wytrąca kocioł ze stanu równowagi.Temperaturę na grzejniki reguluję zaworem 4-drożnym(na noc obniżam do 35-37 st)przez co kocioł w nocy spala sporo mniej opału.I to chyba tyle co na obecną chwilę mogę podpowiedzieć.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adix1973 26.12.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Dziękuję za odpowiedź Kaz63W uzupełnienieniu dodam że posiadam zawór trójdrożny.Zdaje się że głównym problemem jest mokry miał, co prawda nie zawiesza się czy też nie zacina zasobnik ale innego paliwa niestety nie mam na razie. Ustawiłem piec na: 55stopni nadmuch 50% przewa podawania 2:30...i po dwóch dniach zgasł(Temperatura nie rośnie). Alarm ustawiony na 90 min. Po potwierdzeniu piec się załączył i dalej normalnie pracował.Ujmę jeszcze nadmuch trochę i zobaczymy co dalej... i zmienię parametry podtrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom36 26.12.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Witam!Mam akm 22 od sierpnia 2010 na starej instalacji .Zawór czterodrożny na 4,powierzchnia do ogrzania ok.140 m/kw.Dom stary jeszcze nie docieplony ,duże straty ciepła .Bojler dwupłaszcz 140 l.Chciałbym się podzielić doświadczeniem .Pale miałem -dobry trochę zanieczyszczeń wiadomo kamienie.U mnie się nic nie zawiesza i nie wygasa .Teraz mam tak ustawiony temp. zad.68-70C podawanie 4 min dmuchawa 30 -klapka oczywiście na dociążeniu.Podtrzymanie jest ważne w cieplejszych dniach albo na samej wodzie.Wtedy na wodzie 50-60 min- podanie, wentylator 12-15 min./na 60 sto zależy od miału .miał musi być droższy 490-540 zl/za tonę.Groszkiem eco nie paliłem ze względu na cenę 750-850/tona.Przez grudzień 2010 spale do 2 ton miału .Czy ktoś pali w tym piecu groszkiem ,i czy ruszt awaryjny macie częściowo założony ja nie mam .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom36 26.12.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2010 Właśnie jestem po tygodniu obsługi tego pieca i jak nadal próbuję go ustawić sobie optymalnie i ekonomicznie. Co do twoich pytań to na moim zaworze czterodrogowym jest podziałka do 9 (nieparzyste cyfry) Obecnie ustawiony jest na 5 i jest bardzo ciepło w domu. Ustawiając na 7 przy tej samej temp. pieca jest zdecydowanie za gorąco co daje jeszcze zapas ciepła bez podnoszenia temp. na piecu. Obecnie testuje pracę pieca przy ustawieniach temp. CO 55`C histereza 2`C przerwa podawania 2.45 sek dmuchawa 30% przedmuch 15 sek co 15min Jak na razie 80kg miału wystarcza na 36godz co wydaje mi się słabym wynikiem i będę nadal próbował go poprawić aby nie trzeba było miału dokupować po nowym roku. Z moich obserwacji wynika że rzadsze podawanie węgla niż co 2.45sek powoduje palenie się opału zaraz za podajnikiem na początku rusztu a nie na jego końcu jak to powinno być prawidłowo. Takie palenie powoduje większą ilość podań węgla w jednym cyklu podgrzewania co oczywiście zwiększa jego ilość potrzebną do nagrzania pieca oraz dodatkowo nagrzanie pieca wystarcza na krótszy okres czasu (10min.) zanim temp. spadnie i piec ponownie zacznie grzać. Przy podawaniu co 2.30 nagrzewanie trwa znacznie krócej i czas do kolejnego grzania się wydłuża do 15min. Wygląda na to że miał ma zbyt niską kaloryczność 21 kJ (także wilgotność) lub źle jak na razie ustawiam pracę pieca. Jeszcze mam kilka opcji do sprawdzenia tzn. krótszy czas podawania (co 5min) jednak częste przedmuchy (np. co 2min. po 20s) w podtrzymaniu, krótszy czas podawania (co 4min) i zmniejszone obroty wentylatora do 20% (przedmuchy co 5min po 15s), podawanie co 3min jednak dmuchawa na 80-100% Jeśli ktoś może zaproponować coś lepszego to bardzo jestem zainteresowany jego przetestowaniem. Według moich doświadczeń to zawór czterodrogowy możesz otwierać do połowy ,więcej otwarty spowoduje że , kocioł nie będzie dogrzewał przy mrozach -15-20.Lepiej podnieść temp.do 70C a zawór na 4/5podawanie 4 min.na pracy wentyl 30 % na opuszcz .klapce.Na podtrzym.ustawienia sa przy temp.do 0C tzn.w potrzymanie wchodzi na krótko do 10min.przy mrozach .Na grzejniki ok.60C:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stratford 27.12.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Witam, na poczatek chcialbym sie przywitac jest to moj pierwszy post na tym forum. Jestem posiadaczem pieca defro akm 40 kw , po pierwsze w pelni zgadzam sie z kolega lofitoys ustawianie pieca chocby nie wiem jak dlugo trwalo nie da 100 procentowej satysfakcji,zgadzam sie ze to co powinno nas interesowac to tylko temperatura a reszta ustawien to strata czasu mozna by to inaczej rozwiazac. W swoim piecyku pale tylko owsem z domieszka suchych trocin, zasobnik jest zbyt maly do tego piece,zapotrzebowanie przy minusowych temperaturach dosc duze.Denerwuje mnie ze przy paleniu owsem ciezko mi osoagnac temperature ledwo osiagne 63 stopnie przy dosc duzych dawkach paliwa. ogolnie czas podawania 30s czas przerwy 30 s dmuchawa obecnie jakies 13 procent, nie rozdmuchuje i jest lepszy wiekszy plomien ,przeslona uchylona jakies 1,5 cm 59 stopni uzsykuje przy tych nastawach cos wiecej juz ciezko ma to wplyw na moj stalowy komin ktory nie jest docieplony ,wolnostajacy i mokry wszytsko splywa mi do pieca , pieca akm uni 40 kw uzywam w zakladzie i mocno sie zastanawiam nad innym piecem w moim zaplanowanym domu pozdrawiam serdecznie ps. z gory prosze o jakies sugestie odnosnie palenia owsem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nieosiagalny 29.12.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Adix1973 Odnośnie wg Ciebie zbyt dużego spalania miału przez Twój piec. Wydaje mi się, że mógłbyś spróbować zmniejszyć siłę nadmuchu. Piszesz, że masz 70% ustawione - powoduje to uciekanie ciepła do komina (strata kominowa). Badź jednak uważny! W zależności od tego jaki masz miał i warunki w kotłowni zmiana siły nadmuchu np. z 70% do 30% może spowodować wytworzenie dużej ilości sadzy i zapchanie kanałów dymnych prowadzących do komina (o samym kominie już nawet nie wspominam) - dlatego musisz to obserwować uważnie i regularnie przez te dni kiedy będziesz to zmieniał. Gdy już uda Ci się ustawić siłę nadmuchu tak, że piec się pali i nie zapycha sadzą wówczas możesz próbować zwiększać czas podawania dzięki czemu zaoszczędzisz opal. tom36 Ja paliłem groszkiem. Całkiem fajnie, ale zdecydowanie bardziej słychać podajnik, który kruszy groszek. stanford Nigdy nie paliłem zbożem, ale z tego co czytałem lepiej stosować domieszki z węglem (miałem itp.) - trociny mogą być jednak zbyt mało kaloryczne i dlatego nie możesz osiągnąć zadanej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom36 29.12.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Witam! Według mnie te piece mają najlepszą sprawność opalając miałem,groszkiem lub odsiewką z groszku(tym właśnie palę) .Jak ty masz ten nowy typ z podajnikiem ślimakowym tzw.UKM ,to one mają mniesze palenisko od AKM-ów (widziałem tylko fot.)Do palenia zbożami są specjalne piece o dużych paleniskach.Mój szwagier będzie zakładał do domu 250m piec na słomę.Mówi że 4 snopki na dobę.Ale to trza mieć stodołe:yes:Pozdrawiam byle do wiosny:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lofitoys 01.01.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2011 Nieosiągalny wybacz że tak długo nie odpisywałem ale czasu mam niewiele Co do zawieszania się miału u mnie w zasobniku to jak na razie brak takich problemów gdyż palę miałem o wielkości groszku Takie coś kupiłem na składzie bo było w bardzo dobrej cenie 345zł Niestety chyba nie jest zbyt kaloryczny bo zużywa się go zdecydowanie za dużo. Adrix ilość paliwa zużywanego o której piszesz wcale nie jest tak wielka a zmniejszyć można ją na kilka sposobów. Wszystko rozbija się o to jak bardzo kaloryczny masz opał a reszta to już metoda prób i błędów. Ustawianie ekonomicznego spalanie musi potrwać. Jak dobrze doczytałem to u ciebie palenie jest zaraz po wejściu opału z podajnika do pieca. Z doświadczenia jakie już nabrałem wiem że to nie jest ekonomiczne gdyż podniesienie temp. do momentu wejścia pieca w podtrzymanie trwa znacznie dłużej a przy okazji czas w podtrzymaniu jest znacznie krótszy. Próbowałem bardzo długo różnych ustawień i jestem pewien na 100% że płomień na większej powierzchni paleniska znacznie skraca czas do przejścia w podtrzymanie a przy tym wydłuża czas w jakim piec jest w podtrzymaniu. Sam sprawdź i się przekonaj. Jak być pewnym że czas podawania jest za krótki? otóż jak będzie za krótki to poleci żar do podajnika. Teraz kolejne moje spostrzeżenie z regulacji pieca. Każde prze regulowanie pieca można sprawdzać po dłuższym czasie od jego wprowadzenia. Każde podniesienie temp czy to na piecu czy to na zaworze 3-4 drożnym spowoduje kilkunastogodzinne zwiększenie zużycia opału. Zdecydowanie większa różnica będzie po podniesieniu na zaworze 3-4 drożnym. Po kilkunastu godzinach kiedy temp. się podniesie do zadanej, zużycie powinno spaść. Mam tak za każdym razem kiedy podnoszę temp. Nie wiem czy w takim przypadku Adrix nie powinieneś spróbować ustawić stałą temp. na kaloryfery niezależnie od tego czy to dzień czy to noc. Spróbuj sobie przez kilka dni nic nie zmieniać to zobaczysz czy coś ci to pomogło. Przy takiej powierzchni grzejnej jak twoja zysk po nocy może być spalany z nawiązką w dzień kiedy piec będzie pracował aby nadgonić nocne obniżanie temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diodak76 31.01.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 czesc,posiadam AKM 15kw,jestem z tego pieca bardzo zaowowlony, ale od momentu jak przyjechal do mnie serwisant z Defro i wspawal blache , ktora to w cudowny sposob uzdrowila moj piec.od tej pory, piec nie chcial wejsc na obroty, niezaleznie czym palilem, czy tanim czy drogim ekogroszkiem, efekt byl zawsze ten sam, piec kopcil, i non stop pracowal bo probowal sie rozgrzac ale mu nie wychodzilo,po wizycie pana Wojtka z Defro sytuacja sie diametralnie zmienila, piec pracuje jak szalony,serwisant wprowadzil rowniez ustawienia ktore mnie zdziwily, bardzo ale jak to On poweidzial,pozwole sobie zacytowac " dobremu samochodowi tez trzeba dac w piz.... zeby sie wsyzstko przedmuchalo, i zeby dobrze pracowal, bo inaczej sie zamuli"tak wiec po wizycie pana serwisanta mam nst. ustawienia:przerwa podawania 1 minsiła nadmuchu 75%przerwa podawania 15minwent w podtrz. 10swent w przerwie 6m po wprowadzeniu tych ustawien piec szybko wchodzi obroty i osiaga zadana temp. i pozniej co jakis czas sie wlacza i sie powoli "buja"nie musze czekac nieskonczonsc zeby piec sie rozgrzal,na tych ustwieniach piec pracuje juz ponad 3 miesiacenie zmieniam ich, szkoda mi zcasu i sil, probowalem wprowadzac zmiany ktore powyzej koledzy proponuja ale efekt byl taki, ze piec bym caly w sadzy, dlugo sie rozgrzewal a zuzycie nie bylo wcale mniejszezuzycie na dobrym ekogroszku mam 25kg na 2 doby,kaloryfery ustawione na 20 stopni Cpowierzchnia domu 110m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adix1973 05.02.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Witam po dłuższej przerwie.Pozbyłem się gasnącego pieca. Były dwa problemy. Jeden to taki, że odkleiła się emalia na tłoku (stworzyła specyficzną rynienkę) i podajnik na zmniejszył swoją porcję podawania podawania. Pewnie sama by się w końcu urwała ale po wybraniu miału z zasypu oderwałem ją. Druga to serwisant z Defro zasugerował abym odwrócił płytę z dziurkami(ruszta) tak aby dziurki były bliżej podajnika. Po tych zabiegach piec działa bez zastrzeżeń(ponad miesiąc)..... - miał 23kJ- nadmuch 45%- przerwa podawania 3 min- przerwa w podtrzymaniu 15min / nadmuch 15min na 40sek- temp 50stopni ...niestety do czasu. Pojawiły się w wyśmienicie sypkim i dopalonym popiele spieki i niedopalone węgielki (sporo). Na palenisku robią się swoiste "kalafiory". Niby wszystko działa, temp ok, piec stabilnie działa, ale jak się tego pozbyć???Na forum sugerowano aby zmniejszyć nadmuch. Próbowałem od 30 do 80 %, przerwę podawania także zmieniana była od braku wzrostu temp do zsypywania żaru. Miał jest cały czas od tego samego dostawcy, twierdzi że nie mniej jak 23k, kupowany w transzach. Zastanawiam się czym może być spowodowane to nie korzystne zjawisko??? Miał? Złe nastawy?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
10Juras 07.02.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Witam po dłuższej przerwie. ...niestety do czasu. Pojawiły się w wyśmienicie sypkim i dopalonym popiele spieki i niedopalone węgielki (sporo). Na palenisku robią się swoiste "kalafiory". Niby wszystko działa, temp ok, piec stabilnie działa, ale jak się tego pozbyć??? Na forum sugerowano aby zmniejszyć nadmuch. Próbowałem od 30 do 80 %, przerwę podawania także zmieniana była od braku wzrostu temp do zsypywania żaru. Miał jest cały czas od tego samego dostawcy, twierdzi że nie mniej jak 23k, kupowany w transzach. Zastanawiam się czym może być spowodowane to nie korzystne zjawisko??? Miał? Złe nastawy? Pozdrawiam. Witam. Miałem palę już parę lat i w większości od jednego dostawcy. Zauważyłem, że średnia kaloryczności w zasadzie jest zgodna z tym co podaje dostawca. Są jednak warstwy miału różnego sortu. Dostawca z reguły miesza miał o różnej kaloryczności i może trafiła się Tobie większa warstwa tego gorszego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan126 13.02.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 WitamCzy ktoś z Was ma podłączoną pokojówkę ? Chciałbym taką podłączyć, lecz nie wiem czy wystarczy ją podłączyć czy też trzeba coś przesterować w ustawieniach serwisowych. Czy pokojówka wyłącza tylko pompę CO po uzyskaniu w pokoju zadanej temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kraqers 15.02.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Od miesiąca użytkuje akm 22kw, powierzchnia do ogrzania 205m/2 jak na razie działa bez zarzutów spalanie 20kg na dobę. Temp. w domu 18-19stopni. Więcej będę mógł wypowiedzieć się po sezonie . Uciążliwe jest częste opróżnianie popielnika ponieważ jest zbyt mały. Diodak piszesz ze masz podawanie ustawione co 1min, rozumiem ze palenisko u ciebie znajduje się w popielniku Moje ustawienia: Zad C.O 55 zad C.W.U 45 Podawanie 3,45min podtrzymanie 15min went w podtrzymaniu 7min, czas działania 35sec. sila nadmuchu 55% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diodak76 20.02.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 jasne, palenisko mam od razu w węglarce, hi hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diodak76 22.02.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Od miesiąca użytkuje akm 22kw, powierzchnia do ogrzania 205m/2 jak na razie działa bez zarzutów spalanie 20kg na dobę. Temp. w domu 18-19stopni. Więcej będę mógł wypowiedzieć się po sezonie . Uciążliwe jest częste opróżnianie popielnika ponieważ jest zbyt mały. Diodak piszesz ze masz podawanie ustawione co 1min, rozumiem ze palenisko u ciebie znajduje się w popielniku Moje ustawienia: Zad C.O 55 zad C.W.U 45 Podawanie 3,45min podtrzymanie 15min went w podtrzymaniu 7min, czas działania 35sec. sila nadmuchu 55% zapodalem Twoje ustawienia w swoim piecu, i dramat o 4 nad ranem piec zdechł tzn zgaslo wszystko, wrocilem do swoich ustawien i na razie jak piec musi mi dobrze i sprawnie dzialac odpuszczam sobie wszelkie eksperymenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kraqers 23.02.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Nie sklaniam cie do moich ustawien. U mnie przy podawaniu co 1,45min polowa paleniska wpada do popielnika. Piec piecowi nie rowny mimo ze tej samej marki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts