Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłączenie gazu

macm

Recommended Posts

Witam.

Wykańczam dom i wszsytkie media za wyjątkiem gazu są już na nim i mam je uruchomione. Z gazem są natomiast jakieś dziwne historie. Skrzynka jest na granicy działki. Ekipa która robiła mi w domu hydraulikę wraz z kanalizacją i gazem oceniła, że skrzynka powinna być na domu a skoro nie jest to jest to zaniedbanie dewelopera od którego dom kupiłem, jednak czytałem na tym forum, że często gazownicy tak robią z różnych względów o których nie piszę bo nie o to w tym temacie idzie. Niestety ocenili, że podłączenie gazu kosztować będzie 3 tys. złotych bo ponoć takie są jakieś urzędowe regulacje czego nijak nie mogę pojąć bo dość mętnie to tłumaczą. Już parę razy ich o to pytają i wciąz mówią o jakichś urzędowych kwestiach które powodują że przekopanie rowu i urządzenie przyłącza na ścianie domu ma aż tyle kosztować. Czy ktoś wie jak to jest? Przekopać mogę sobie sam i kabel czy tam rurę też mogę położyć ale to raczej chodzi pewnie po uptrawnienia do gazu czy coś takiego. Proszę o opinie na ten temat.

Pozdrawiam

To czy gazomierz na granicy czy na scianie - zalezy od uzgodnień z Zakładem gazowniczym. Z tego co wiem w wiekszosci przypadków preferują na granicy i takie wydają warunki podłączenia.

Zakład gazowniczy i podłaczenia do sieci gazowej podlega 'Prawu Energetycznemu' i naliczana jest opłata przyłączeniowa wg konkretnej stawki.

Co do ceny wykonania instalacji na działce - tzn pomiedzy gazomierzem i domem - to ceny umowne. Tzn ciezko oceniac - moja instalacja ~7m w gruncie i 10m w domu ?(srednio - bardzo krotka instalacja) - to kwota rzedu 1,5k.

W skład instalacji wchodzi tez skrzynka gazowa z podbudowa, do ktorej zakład gazowniczy pakuje gazomierz i ew reduktor.

Przyłącze gazu wykonywane jest przez Zakład Gazowniczy i teoretycznie po podpisaniu umowy Inwestora to nie obchodzi.

Instalacja gazu wymaga projektu i pozwolenia na budowe - wiec całość wymaga ludzi z uprawnieniami + do wykonania uprawnienia do zgrzewania PE, lutow na miedzi etc do gazu oczywiscie.

to tak ogólnie i chaotycznie

pozdrawiam

Piotrek

Mój instalator tłumaczył, że do 10m skrzynka może być w granicy działki.

Jeśli odległość pomiędzy ścianą budynku gdzie wchodzi instalacja a granicą działki gdzie miałaby stanąć skrzynka przekracza owe 10m to należy ją umieścić na ścianie budynku...

U mnie 7m więc zamontowali w granicy...plus z 10m rur w domu, robili w tym miesiącu.

Koszt robocizny (wpięli instalację do urządzeń) i materiałów (rury, złączki, skrzynka, itp) i papierologii (robili fuchę po godzinach-pracownicy gazowni, więc sami robią odbiór i dostarczają protokół do gazowni) 3200pln.

Jeszcze oczywiście kominiarz - protokół z rekontrolą 250 pln...

Mój instalator tłumaczył, że do 10m skrzynka może być w granicy działki.

Jeśli odległość pomiędzy ścianą budynku gdzie wchodzi instalacja a granicą działki gdzie miałaby stanąć skrzynka przekracza owe 10m to należy ją umieścić na ścianie budynku...

U mnie 7m więc zamontowali w granicy...plus z 10m rur w domu, robili w tym miesiącu.

Koszt robocizny (wpięli instalację do urządzeń) i materiałów (rury, złączki, skrzynka, itp) i papierologii (robili fuchę po godzinach-pracownicy gazowni, więc sami robią odbiór i dostarczają protokół do gazowni) 3200pln.

Jeszcze oczywiście kominiarz - protokół z rekontrolą 250 pln...

Prawie dobrze mówił ;)

Prawda jest jednak taka - wg WT DZ.U nr 75

1. Lokalizacja gazomierza - podlega uzgodnieniu z Zakładem Gazowniczym i oni faktycznie preferują granice - bo maja krótsze przyłącze, inkasent nie musi wchodzić na posesje etc ...

2. Na każdej instalacji musi byc wykonany "Kurek główny" na zewnątrz budynku - i to ten musi byc max 10m od ściany zewnętrznej, wiec jak uda sie go zamknąć w 1 skrzynce z gazomierzem to jest 1 skrzynka, a jak nie to wypada zrobić druga np na elewacji dla wspomnianego 'kurka głównego'

pozdrawiam

Piotrek

No więc od granicy działki do ściany domu jest ponad 15 m a mimo to skrzynka jest na granicy. Zewnętrzna instalacja to skrzynka, wykop rury i lutowanie... z tego co piszecie, więc czy to właśnie kosztuje aż 3 tys? Ktoś pisał, że u niego/niej za 7 m było 1,5. Sąsiadowi po znajomości znów zażądali 2300 ale nie są moimi znajomymi więc u mnie 3 tys. Wszystko to dziwne. Nie ma chyba jednak jakichś jasnych regół tylko jak zwykle próby naciągania. No nic może w Gazownictwie jednak sie o to popytam to coś więcej się dowiem. Dzięki jednak za te próby wyjaśnień.

pozdrawiam

No więc od granicy działki do ściany domu jest ponad 15 m a mimo to skrzynka jest na granicy. Zewnętrzna instalacja to skrzynka, wykop rury i lutowanie... z tego co piszecie, więc czy to właśnie kosztuje aż 3 tys? Ktoś pisał, że u niego/niej za 7 m było 1,5. Sąsiadowi po znajomości znów zażądali 2300 ale nie są moimi znajomymi więc u mnie 3 tys. Wszystko to dziwne. Nie ma chyba jednak jakichś jasnych regół tylko jak zwykle próby naciągania. No nic może w Gazownictwie jednak sie o to popytam to coś więcej się dowiem. Dzięki jednak za te próby wyjaśnień.

pozdrawiam

jeżeli od skrzynki w granicy do budynku odległoś wynosi ponad 12 m atak jest wtwoim perzypadku należy na ścianie budynku zamontować zawór odcinajacy ( w skrzynce ).

Nie znam stawek w rzeszowie ale koszt takiego przyłącza nie powinien przekroczyc 2300-2500 plus instalacja wewnętrzna :D

Aha i nie lutowanie zewnęrzna instalacja musi być wykonana ze stali wiięc spawana. (i oczywiście rura pe połączona ze stala poprzez zgrzewanie