Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Slimaki w piwnicy

Wanda26

Recommended Posts

w moim starym domu w piwnicy pojawiły się stworzenia przypominające ślimaki ,wielkość do 10 cm,(bez muszli) . Chowają się chyba w murze.Wychodzą w nocy.Co to jest ,jak się ich pozbyć :evil:

Widziałem kiedyś taki horror dlatego współczuję.

A na poważnie to słyszałem, że wysypanie soli powinno pomóc.

w moim starym domu w piwnicy pojawiły się stworzenia przypominające ślimaki ,wielkość do 10 cm,(bez muszli) . Chowają się chyba w murze.Wychodzą w nocy.Co to jest ,jak się ich pozbyć :evil:

Ja mam takie na całej działce. Z tego co wiem od sąsiadki to pojawiły sie jakies 2-3lata temu. Na tarasie lezy juz jakies 30-40 wyschniętych trupków. Chyba pogoda im nie służy.

A tak na poważnie to polecam http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otoczenie/ogrodowa-fauna/jak-pozbyc-sie-intruzow_,6473_3064.htm

Ślimaki są bo jest wilgoć w piwnicy. Najlepiej je jest pozbierać i wynieść gdzieś tam na zewnątrz. ONE nie gryzą! Tylko są obślizgłe jak to ślimaki.

A oczywiście weszły tam przy okazji przechodzenia przez drzwi właściciela. Po prostu przemknęły niezauważone. :D

Samo wyniesienie może pomóc pod warunkiem, że nie mają drogi wejścia.

W oknach są siatki.Poza tym nie widuję ich na zewnątrz.Wydaje się,że boją się jakiegokolwiek światła.Czym się odżywiają? W piwnicy częściowo odleciał tynk, właściwie to jest tam chyba tylko , nie jestem pewna co do nazwy "obrzutka".Albo gdzieś w tym uszkodzonym murze się namnażają, a może wyłażą z takiej studzienki w posadzce.Będę robić nowy tynk,chciałabym tych intruzów najpierw wykolegować.Sól to trochę drastyczny środek,a wynieść wszystkich się nieda.Zajrzę pod wskazany link. :o

W oknach są siatki.Poza tym nie widuję ich na zewnątrz.Wydaje się,że boją się jakiegokolwiek światła.Czym się odżywiają? W piwnicy częściowo odleciał tynk, właściwie to jest tam chyba tylko , nie jestem pewna co do nazwy "obrzutka".Albo gdzieś w tym uszkodzonym murze się namnażają, a może wyłażą z takiej studzienki w posadzce.Będę robić nowy tynk,chciałabym tych intruzów najpierw wykolegować.Sól to trochę drastyczny środek,a wynieść wszystkich się nieda.Zajrzę pod wskazany link. :o

Jeśli wszystkich się wynieść nie da, a odrzucasz środki drastyczne (sól drastyczna?) to się ich nie pozbędziesz.

Te ślimaki to w zasadzie pasożyty. Zjadają w ogrodzie praktycznie wszystko co spotkają na swojej drodze. Jeśli ktoś ma jakieś warzywa to jest to przekleństwo. Są specjalne środki,którymi wysypuje się trawę przy ogrodzeniu na całej długości, wtedy nie przechodzą na działkę. A z tymi które już są niestety trzeba drastycznie... Np sól.

• 3 weeks później...
te bez domków to pomrowy- są czarne ale np w górach mają kolor brązowy :wink: , pomrowy uwilebiają wszelki szczeliny w murach, oraz miejsca gdzie jest wilgotno. Cóż....ślimak na rabacie jest jeszcze gorszy, potrafi w jedną noc zeżreć całą roślinkę.Sposób na nie jest jeden :roll: ale i tak pojawiają sie następne.