Wanda26 23.07.2009 03:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 w moim starym domu w piwnicy pojawiły się stworzenia przypominające ślimaki ,wielkość do 10 cm,(bez muszli) . Chowają się chyba w murze.Wychodzą w nocy.Co to jest ,jak się ich pozbyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.07.2009 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 w moim starym domu w piwnicy pojawiły się stworzenia przypominające ślimaki ,wielkość do 10 cm,(bez muszli) . Chowają się chyba w murze.Wychodzą w nocy.Co to jest ,jak się ich pozbyć Widziałem kiedyś taki horror dlatego współczuję. A na poważnie to słyszałem, że wysypanie soli powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 23.07.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Ślimaki są bo jest wilgoć w piwnicy. Najlepiej je jest pozbierać i wynieść gdzieś tam na zewnątrz. ONE nie gryzą! Tylko są obślizgłe jak to ślimaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 23.07.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 w moim starym domu w piwnicy pojawiły się stworzenia przypominające ślimaki ,wielkość do 10 cm,(bez muszli) . Chowają się chyba w murze.Wychodzą w nocy.Co to jest ,jak się ich pozbyć Ja mam takie na całej działce. Z tego co wiem od sąsiadki to pojawiły sie jakies 2-3lata temu. Na tarasie lezy juz jakies 30-40 wyschniętych trupków. Chyba pogoda im nie służy. A tak na poważnie to polecam http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otoczenie/ogrodowa-fauna/jak-pozbyc-sie-intruzow_,6473_3064.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.07.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Ślimaki są bo jest wilgoć w piwnicy. Najlepiej je jest pozbierać i wynieść gdzieś tam na zewnątrz. ONE nie gryzą! Tylko są obślizgłe jak to ślimaki. A oczywiście weszły tam przy okazji przechodzenia przez drzwi właściciela. Po prostu przemknęły niezauważone. Samo wyniesienie może pomóc pod warunkiem, że nie mają drogi wejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanda26 23.07.2009 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 W oknach są siatki.Poza tym nie widuję ich na zewnątrz.Wydaje się,że boją się jakiegokolwiek światła.Czym się odżywiają? W piwnicy częściowo odleciał tynk, właściwie to jest tam chyba tylko , nie jestem pewna co do nazwy "obrzutka".Albo gdzieś w tym uszkodzonym murze się namnażają, a może wyłażą z takiej studzienki w posadzce.Będę robić nowy tynk,chciałabym tych intruzów najpierw wykolegować.Sól to trochę drastyczny środek,a wynieść wszystkich się nieda.Zajrzę pod wskazany link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.07.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 W oknach są siatki.Poza tym nie widuję ich na zewnątrz.Wydaje się,że boją się jakiegokolwiek światła.Czym się odżywiają? W piwnicy częściowo odleciał tynk, właściwie to jest tam chyba tylko , nie jestem pewna co do nazwy "obrzutka".Albo gdzieś w tym uszkodzonym murze się namnażają, a może wyłażą z takiej studzienki w posadzce.Będę robić nowy tynk,chciałabym tych intruzów najpierw wykolegować.Sól to trochę drastyczny środek,a wynieść wszystkich się nieda.Zajrzę pod wskazany link. Jeśli wszystkich się wynieść nie da, a odrzucasz środki drastyczne (sól drastyczna?) to się ich nie pozbędziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 23.07.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 A te ślimaki to jakich wrogów naturalnych mają?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 23.07.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 A te ślimaki to jakich wrogów naturalnych mają?! bociany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzykos 23.07.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Te ślimaki to w zasadzie pasożyty. Zjadają w ogrodzie praktycznie wszystko co spotkają na swojej drodze. Jeśli ktoś ma jakieś warzywa to jest to przekleństwo. Są specjalne środki,którymi wysypuje się trawę przy ogrodzeniu na całej długości, wtedy nie przechodzą na działkę. A z tymi które już są niestety trzeba drastycznie... Np sól. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanda26 23.07.2009 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Te w ogrodzie owszem zjadają wszystko,zjadły bądź zanieczyściły moją kapustę, ale nie są takie obrzydliwe i chowają się do muszli.Te piwniczne nie mają muszli a jak przylgnie do szufelki to nie chce się odczepić.Dzięki za porady.Idę złapać bociana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 23.07.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 może jakaś potrawka ze ślimaków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanda26 24.07.2009 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Dla kotka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 11.08.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 te bez domków to pomrowy- są czarne ale np w górach mają kolor brązowy , pomrowy uwilebiają wszelki szczeliny w murach, oraz miejsca gdzie jest wilgotno. Cóż....ślimak na rabacie jest jeszcze gorszy, potrafi w jedną noc zeżreć całą roślinkę.Sposób na nie jest jeden ale i tak pojawiają sie następne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanda26 12.08.2009 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Dzięki nazwie znalazłam na innym forum ludzi,którzy też mają takich lokatorów. Zgodnie z tym co piszesz małe osobniki i jajeczka zostaną u mnie zatynkowane podczas remontu piwnicy.Mam nadzieję,że owe pomrowy nie kruszą murów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 12.08.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Zmyć ściany myjką ciśnieniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts