Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

eps100 i garaż ?

seba_x

Recommended Posts

witam

czy styropian eps100 nadaje się do położenia w garażu ? chcę dać dwie warstwy po 8cm a na to 10cm betonu , czy taka podłoga nie popęka pod ciężarem samochodu ?

Jeżeli chodzi ci o EPS100-037 to jak najbardziej. Ja mam takie w garażu 10cm styro + 10cm wylewki. Wjeżdzałem tam kilkanaście razy autem (2tony) i nie widac żadnego pęknięcia. W betonie jest siatka + plastyfikator.

• 1 year później...
Witam,

Zamierzam na na posadzke piwnicy polozyc EPS100 - 8cm, nastepnie siatke zborjeniowa (oczka 10x10) i 7cm wylewki betonowej. Czy na taka posadzke mozna dac scianki dzialowe 12cm np silka?

Czy nie bedzie siadac?

Pozdr

czy bedzie czy nie to sie dowiesz gdy wykonasz jak napisales:)

moze tak najpierw dzialowki a pozniej wylewki??

podloga bedzie ogrzewana??

Podloga nie bedzie ogrzewana. Wg danych tech. EPS moze byc stosowany pod obciazenia do 3t na m2. Jezeli poloze BK 12 to dopuszczalny nacisk na te powierzchnie czyli 0.12*0.59 wynpsi 212kg. Ja bede kladl 13 warstw co przy ciezarze 12kg/szt daje 156kg, czyli teoretycznie bede mial zapas i powinno byc git.

A czy możecie mi napisać czy macie ogrzewane garaże? bo jeżeli nie ogrzewane to po co izolować się od ziemi która będzie cieplejsza niż powietrze w zimie.

moze to nie do konca tak bedzie, jednak ogolnie sie zgodze

a pojazdom bardziej szkodzi codzienne rozmrazanie i zamrazanie niz gdy sa zamarzniete dluzszy okres czasu

nawet w nieogrzewanym garazu temp. nie powinna spasc ponizej zera, bedzie sie utrzymywac ok 0 do 5*

A czy możecie mi napisać czy macie ogrzewane garaże? bo jeżeli nie ogrzewane to po co izolować się od ziemi która będzie cieplejsza niż powietrze w zimie.

Dobre pytanie.

W garażu wolno stojącym bym nie dawał styropianu, ale w budynku dałem. Mam też grzejnik i petlę ogrzewania podłogowego co 30cm, wiec docieplenie ma sens.