RadekO 23.07.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Pytanie na szybko. Czy zwykły kominek - nie narożny, mogę wstawić narożnie tzn. nie równolegle do ściany, lecz ukośnie. I drugie - w projekcie kominek miał inne położenie. Na etapie fundamentów nie wiedzieliśmy jeszcze jak go usytuować. W chwili obecnej powstała koncepcja, tyle, że doprowadzenie powietrza i wejście do komina pozostało jak w projekcie. czy mogę spokojnie zmienić położenie kominka, czy raczej nie za bardzo. Miejsce gdzie go chcę przesunąć jest ok. 1 metra dalej i tam mam też grubiej wylaną posazkę tzn. tylko 1 warstwę styroapianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 23.07.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Myślę, ze bez problemu. Jednak kominek to jedno a obudowa to drugie. Ciężka obudowa kominka może być małym problemem. Czasami meble układane na wylewce sporo ważą, podobnie np akwarium. Skoro dałeś mniej styro i więcej betonu - powinno być ok. Samo usytuowanie kominka nie będzie problemem, pamiętaj tylko, ze rura spalinowa nie powinna iść pod kątem większym niż 45 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 23.07.2009 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Myślę, ze bez problemu. Jednak kominek to jedno a obudowa to drugie. Ciężka obudowa kominka może być małym problemem. Czasami meble układane na wylewce sporo ważą, podobnie np akwarium. Skoro dałeś mniej styro i więcej betonu - powinno być ok. Samo usytuowanie kominka nie będzie problemem, pamiętaj tylko, ze rura spalinowa nie powinna iść pod kątem większym niż 45 stopni. A te 45 % jak mierzyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.07.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Myślę, ze bez problemu. Jednak kominek to jedno a obudowa to drugie. Ciężka obudowa kominka może być małym problemem. Czasami meble układane na wylewce sporo ważą, podobnie np akwarium. Skoro dałeś mniej styro i więcej betonu - powinno być ok. Samo usytuowanie kominka nie będzie problemem, pamiętaj tylko, ze rura spalinowa nie powinna iść pod kątem większym niż 45 stopni. A te 45 % jak mierzyć??? Specjaliści od bimbru mają takie urządzonka do pomiaru procentów. Przy mierzeniu kąta stosowałbym jednak kątomierz lub przypomniał sobie geometrię z zakresu szkoły podstawowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 23.07.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 ?chmm, np kątomierzem. 90 stopni to kąt pomiędzy ścianą a podłogą albo pomiędzy dwiema scianami w prostokątnym pomieszczeniu. Wyznacz z tego kąta połowę (zapewne pamiętasz z geometrii jak) i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 23.07.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Myślę, ze bez problemu. Jednak kominek to jedno a obudowa to drugie. Ciężka obudowa kominka może być małym problemem. Czasami meble układane na wylewce sporo ważą, podobnie np akwarium. Skoro dałeś mniej styro i więcej betonu - powinno być ok. Samo usytuowanie kominka nie będzie problemem, pamiętaj tylko, ze rura spalinowa nie powinna iść pod kątem większym niż 45 stopni. A te 45 % jak mierzyć??? Specjaliści od bimbru mają takie urządzonka do pomiaru procentów. Przy mierzeniu kąta stosowałbym jednak kątomierz lub przypomniał sobie geometrię z zakresu szkoły podstawowej. Che che teraz dopiero zauważyłem te % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 23.07.2009 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Ekierką posługiwać się potrafię. Nie mam wejścia do komina 45 0 lecz 90 0, bo takie sugerowł kierownik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.07.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Ekierką posługiwać się potrafię. Nie mam wejścia do komina 45 0 lecz 90 0, bo takie sugerowł kierownik budowy To po co chcesz mierzyć te 45? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 26.07.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Jak masz 90 stopni, to musisz zastosować jedno kolanko przy wejściu do komina i drugie na kominku. Oba kolanka regulowane. Sumaryczny kąt rury pomiędzy kolankami nie większy niż 45 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts