Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Choinka ?ywa, ci?ta czy w doniczce?

Zielona

Recommended Posts

W doniczce kosztuje więcej i jest zabawa z przewozem, jak się chce mieć trochę większą niż bonsai, a nie ma się przyczepki. Ale chyba warto. Nie można trzymać jej za długo w cieple, bo pomyśli, że już wiosna i przemarznie po powtórnym wystawieniu na dwór. Czyli trzeba wstawić do domu tuż przed Świętami i wystawić zaraz po Nowym Roku, a nie hajcować za mocno w pomieszczeniu z choinką. Jak nie ma mrozu, może potem postać w donicy na tarasie, ale jeśli temperatury spadną, zamarzną jej korzenie. Ja choć jeszcze nie mieszkam, planuję kupić taką w donicy. Póki jest jeszcze ciepło, wykopię dół na przy domu i po Nowym Roku wywiozę świerczek na działkę, zasypię, a jak będzie duży mróz, to może dam jakąś słomę czy korę przy korzeniach. Powinno się udać.

Moja choinka kupiona w zeszłym roku pierwszybraz w doniczce przeszła prawdziwą szkołę życia. Trzymałam ją w domu do marca, bo były mrozy, potem wyprowadziłam na balkon, tam wypuściła zielone gałązki, niestety zaraz potem przyszły przymozki i śnieg w kwietniu, gałązki przemarzły, potem zaczęła się sypać, ostatecznie mąż wywiózł ją na działkę i zasadził z synem - w okolicach sierpnia. I co - rośnie sobie, ma nowe gałązki i nie zamierza póki co obumierać. Wniosek - może ta choinka w doniczne wiele przetrzyma?

Pozdrawiam

gaga2

Proponuję rozwiązanie pośrednie - cięta w doniczce. W moim rodzinnym domu tak się robiło i ja w moim nowym domku też tak zrobię. Choinka cięta "obsadzona" w doniczce lub wiadrze z piaskiem dobrze zlanym wodą. Stoi długo, kiedyś nawet zaczęła puszczać młode gałązki. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że zawsze mamy choinkę właściwych rozmiarów. Taka na stałe w doniczce albo musi być bardzo mała pierwszego roku, albo po dwóch latach jest już za duża.

• 2 weeks później...