Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przenośny klimatyzator ma ktoś?

leli1

Recommended Posts

• 11 months później...

Podbijam wątek i wcielam się w "adwokata diabła" ;-)

1. W domu można "pudło" przez resztę roku przechować na strychu (tam zwykle jest duuużo miejsca).

2. Rurę oryginalną, która niepotrzebnie grzeje wyrzucając ogrzane powietrze wystarczy zastąpić izolowaną rurą Sonoduct (dodatkowo przy wentylacji mech. wystarczy zdemontować i zamknąć anemostat, wetknąć ją w otwór po nim i uchylić wyłaz dachowy na strychu) - są także przenośne z jednostką zewnętrzną np. tu: http://www.instalacjebudowlane.pl/3993-26-1184.htm

3. Hałas - są dostępne coraz cichsze, ale i tak ja np. planuję schłodzić sypialnię wieczorem, żeby móc spać i wyłączyć go zanim się położę.

4. Wydajność - jeśli nie chcemy, żeby rachunki za prąd nas zeżarły to polecam chłodzenie jednego pomieszczenia np. sypialnia i zamykanie go - tymczasem taki centralny split chłodzi cały dom i rachunki będą kosmiczne co mnie odstrasza.

5. Prostota montażu - do wykonania samemu - split montowany na elewacji to już grubsza akcja i pieniądze - no chyba, że dacie radę sami np. wg tego opisu:

http://www.arbiter.pl/galeria/klimatyzacja

Jak popisałem głupoty proszę poprawcie mnie, bo może w praktyce to nie zadziała ?

Edytowane przez SUSPENSER

• 3 months później...
  • 1 year później...

A mój niestety kupił taki przenośny z rurą i własnie wstawił mi tego kolosa do salonu bo nie wytrzymuje a nie bardzo mamy gdzie na ścianie zainstalowac taki wiszący z dziura na stałe. W sumie to nie tylko dla siebie kupił, usmiejecie sie pewnie ale mamy dwa mocno kudłate psiaki i biedne w upały rady nie dają , a faktycnzie jak im właczył to noc przespały

tylko kłopot mam- cały czas muszą być drzwi na taras otwarte jak TO działa , nie ma jakiś sposobów żeby tą rure jakoś - nie wiem - zwęzić może żeby na uchylnym zainstalować?

Ja kilka lat temu kupiłem przenośnego splita ZIBRO. Nie miał rury tylko cały duży wentylator, który wystawia się za okno/na balkon. Moc chłodzenia to 5kW. Gdy chłodził (czyli w momencie, gdy generował najwięcej hałasu) bierze ok. 1 kW z sieci elektrycznej, gdy działał tylko wentylator to 80W. Chłodziłem nim niecałe 20m2 więc aby utrzymać niską temperaturę włączał się na góra 10 minut na godzinę. Także koszty nie są duże. Po sezonie chowam w karton.

Decydując się na klimę nie ma co wybierać cudów bez wyprowadzenia ciepła i skroplin na zewnątrz. Fakt tanie one są, ale już z pewnością nie są wydajne.

• 1 year później...
Witam. Sąsiad sprawę odprowadzenia ciepła załatwił robiąc otwór w pionie wentylacyjnym na wysokości ok. 50 cm od podłogi i zakładając do niego kratkę z żaluzją. Jak przychodzi lato wystawia klimatyzator, zdejmuje kratkę i wstawia tam rurę długości 15 cm? Otwór jest na wysokości wyjścia rury, więc klima całkowicie go zasłania i nic nie odstaje od ściany:) Po sezonie kratka zakładana jest na ścianę a klima na stryszek :)

Ja mam i sobie chwalę. Koszt nieduży, nie wymaga fachowej wiedzy. Dobry szczególnie w wynajmowanych mieszkaniach. Jeżeli ktoś ma pytania do urządzenia to zapraszam do komentowania (link w sygnaturce).

Proszę o jakiś kontakt na priv, chyba że da isę tutaj wkleić jakoś link z tym klimatyzatorem. Potrzebuję również do wynajmowanej kawalerki, a kompletnie się na tym nie znam. Z góry dzieki za pomoc.