ghost34 09.08.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 siwete slowa mam pare tyg i tez zaluje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 09.08.2009 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 no i sprawa się wyjaśniła , zbyt wiele przeciw. Na ten rok mamy zakupiony wentylator, a na wiosne trzeba bedzie pomyslec o jakims konkretnym rozwiązaniu. Dzieki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.07.2010 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2010 (edytowane) Podbijam wątek i wcielam się w "adwokata diabła" 1. W domu można "pudło" przez resztę roku przechować na strychu (tam zwykle jest duuużo miejsca). 2. Rurę oryginalną, która niepotrzebnie grzeje wyrzucając ogrzane powietrze wystarczy zastąpić izolowaną rurą Sonoduct (dodatkowo przy wentylacji mech. wystarczy zdemontować i zamknąć anemostat, wetknąć ją w otwór po nim i uchylić wyłaz dachowy na strychu) - są także przenośne z jednostką zewnętrzną np. tu: http://www.instalacjebudowlane.pl/3993-26-1184.htm 3. Hałas - są dostępne coraz cichsze, ale i tak ja np. planuję schłodzić sypialnię wieczorem, żeby móc spać i wyłączyć go zanim się położę. 4. Wydajność - jeśli nie chcemy, żeby rachunki za prąd nas zeżarły to polecam chłodzenie jednego pomieszczenia np. sypialnia i zamykanie go - tymczasem taki centralny split chłodzi cały dom i rachunki będą kosmiczne co mnie odstrasza. 5. Prostota montażu - do wykonania samemu - split montowany na elewacji to już grubsza akcja i pieniądze - no chyba, że dacie radę sami np. wg tego opisu: http://www.arbiter.pl/galeria/klimatyzacja Jak popisałem głupoty proszę poprawcie mnie, bo może w praktyce to nie zadziała ? Edytowane 11 Lipca 2010 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.10.2010 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 Sezon przeżyłem bez klimy bo GWC went. mech. dał radę - zobaczymy jak będzie w kolejnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiz 21.06.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 A mój niestety kupił taki przenośny z rurą i własnie wstawił mi tego kolosa do salonu bo nie wytrzymuje a nie bardzo mamy gdzie na ścianie zainstalowac taki wiszący z dziura na stałe. W sumie to nie tylko dla siebie kupił, usmiejecie sie pewnie ale mamy dwa mocno kudłate psiaki i biedne w upały rady nie dają , a faktycnzie jak im właczył to noc przespały tylko kłopot mam- cały czas muszą być drzwi na taras otwarte jak TO działa , nie ma jakiś sposobów żeby tą rure jakoś - nie wiem - zwęzić może żeby na uchylnym zainstalować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiz 21.06.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 o kurka, widze teraz że pisze w mocno starawym temacie- dla mnie jednak mocno aktualny wiec jkak odpowiecie będe wdzieczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrGD 26.06.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Ja kilka lat temu kupiłem przenośnego splita ZIBRO. Nie miał rury tylko cały duży wentylator, który wystawia się za okno/na balkon. Moc chłodzenia to 5kW. Gdy chłodził (czyli w momencie, gdy generował najwięcej hałasu) bierze ok. 1 kW z sieci elektrycznej, gdy działał tylko wentylator to 80W. Chłodziłem nim niecałe 20m2 więc aby utrzymać niską temperaturę włączał się na góra 10 minut na godzinę. Także koszty nie są duże. Po sezonie chowam w karton. Decydując się na klimę nie ma co wybierać cudów bez wyprowadzenia ciepła i skroplin na zewnątrz. Fakt tanie one są, ale już z pewnością nie są wydajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiz 29.06.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Piotr ale jak to cąły duży wentylator? Jak to wystawiałeś? nie umiem sobie wyobrazić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drip 02.07.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 To dobry pomysł jeżeli potrzebujemy klimatyzacji zaledwie kilka dni w roku, u mnie także sprawdził się przenośny klimatyzator, opłaty związane z chłodzeniem nie były wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matrus2 17.06.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Ja mam i sobie chwalę. Koszt nieduży, nie wymaga fachowej wiedzy. Dobry szczególnie w wynajmowanych mieszkaniach. Jeżeli ktoś ma pytania do urządzenia to zapraszam do komentowania (Blaupunkt Moby Blue 1312). Edytowane 1 Lipca 2014 przez matrus2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dekora 20.06.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Dobrze, że nie kupiłam takiego sprzętu, a miałam ochotę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Figa z makiem 20.06.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 rura przez okno i jazda, kupowałem 5 lat temu do biura to zapłaciłem krocie, teraz będą tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonicsquad 22.06.2014 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Witam. Sąsiad sprawę odprowadzenia ciepła załatwił robiąc otwór w pionie wentylacyjnym na wysokości ok. 50 cm od podłogi i zakładając do niego kratkę z żaluzją. Jak przychodzi lato wystawia klimatyzator, zdejmuje kratkę i wstawia tam rurę długości 15 cm? Otwór jest na wysokości wyjścia rury, więc klima całkowicie go zasłania i nic nie odstaje od ściany:) Po sezonie kratka zakładana jest na ścianę a klima na stryszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aberowski 23.06.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 przy okazji wentylacja w zime Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patricia_ 24.06.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Ja mam i sobie chwalę. Koszt nieduży, nie wymaga fachowej wiedzy. Dobry szczególnie w wynajmowanych mieszkaniach. Jeżeli ktoś ma pytania do urządzenia to zapraszam do komentowania (link w sygnaturce). Proszę o jakiś kontakt na priv, chyba że da isę tutaj wkleić jakoś link z tym klimatyzatorem. Potrzebuję również do wynajmowanej kawalerki, a kompletnie się na tym nie znam. Z góry dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resoviax 27.06.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 też chętnie zobaczę, bo coraz cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matrus2 01.07.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Proszę bardzo może mod nie usunie:http://www.twojeartykuly.info/blaupunkt-moby-blue-00091312/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiertarkaudarowa 01.07.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 kupiłem i oddałemmi sie nie sprawdzil rura za okno ktora ma odprowadzac cieplo niby chlodzi. Polecam taki wiatrak na sufit wyglada prlowsko ale fajnie chlodzi. Ja nie mam bo wyglad masakra ale działac dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bings 02.07.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 wydajność tego rodzaju systemu jest znikoma. Może jakby mieć zasłonięte okna, małe pomieszczenie itd to jeszcze ujdzie. Ale i tak prawdziwego klimatyzatora nigdy nie pobije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts