pawlaczynski 23.07.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Witam, Ostatnio dopadła nas plaga komarów. Wyjście wieczorem na ogród jest praktycznie niemożliwe bo wraca się z ugryzieniami na całym ciele. Macie jakieś wypróbowane, działające sposoby na te latające okropieństwa? ps - w zasadzie w dziale wnętrza, powinienem zapytać o kwestię much latających po domu P.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Aneczka_ 23.07.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 ja również borykam się z plagą komarów a mam działkę nad jeziorem więc ich nie brakuje:(. Jedyne co działa (a pewnie wszystkiego jeszcze nie wypróbowałam) i co aktualnie stosuję to te spiralki, bodajże firmy Bros, które się odpala i się tlą. Wada tego jest taka, że nie działają na większą odległość ale chociaż można na tarasie w spokoju posiedzieć. Może ktoś zaproponuje coś skutecznego ale mobilnego, chętnie również poczytam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 24.07.2009 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Jak widać komary uparły się na 2 działki w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 24.07.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Ja na komary kupuję od 4 lat roślinę o nazwie Plectranthus. Jest to pnącze o ozdobnych biało obrzeżonych postrzępionych liściach. Z uwagi na specyficzny zapach bardzo skutecznie odstraszała komary w promieniu kilku metrów wisząc na tarasie altany. Kwiatek naprawdę zdaje egzamin. Polecam. http://img2.vpx.pl/up/20090719/dsc09354.jpgKomary i meszki nie lubią zapachu anyżu i witaminy B complex, wydzielanej z potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
og_rz 24.07.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Witam, Ostatnio dopadła nas plaga komarów. Wyjście wieczorem na ogród jest praktycznie niemożliwe bo wraca się z ugryzieniami na całym ciele. Macie jakieś wypróbowane, działające sposoby na te latające okropieństwa? Komaropren oraz Imifog(do zamgławiania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alvarez 24.07.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Hmm chyba też muszę pomyśleć nad takim kwiatkiem, żadne spreye i inne wynalazki nie pomagają, no może trochę zielone spirale, podejrzewam, że to samo czego używa __Aneczka_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewajanecka 24.07.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Hmm chyba też muszę pomyśleć nad takim kwiatkiem, żadne spreye i inne wynalazki nie pomagają, no może trochę zielone spirale, podejrzewam, że to samo czego używa __Aneczka_ My mamy spirale i kwiatki , ale bywa , że siedzieć sie nie da .W tamtym roku nie bylo aż tyle tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 27.07.2009 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Na razie 4 komarzyce rozstawione wokół tarasu - zobaczymy czy cokolwiek pomogą. P.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edka 27.07.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Dziś w radio słyszałam, że pomaga olejek z kocimiętki. Nie wiem jeszcze nie próbowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 27.07.2009 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Na pewno pomógłby inny 'olejek' - napalm na całą okolicę P.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikeelrapido 27.07.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 W Hiszpanii w niektórych miejscowościach znajdujących sie w pobliżu zbiorników wodnych jest specjalny podatek, niewielki, który jest wydawany na walkę z insektami - za te pieniądze są w całej okolicy stosowane niegroźne dla zwierząt i ekologii środki znacząco zmniejszające populację komarów. I nie ma problemu. Warto by było pomyśleć o czymś takim u nas w Polsce, choć pomysł kolejnego podatku raczej miałby problem by spotkać się z poparciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alina505 28.07.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Olejek goździkowy ( NATURALNY !!!) - do kupienia w sklepach zielarskich. Parę kropel dodajemy do oliwy z oliwek lub jakiegoś oleju spozywczego i tym można smarować skórę. Owady nie znoszą tego zapachu więc omijaja nas nie gryząc. Zapach jak dla mnie jest znośny, no chyba, ze ktoś akurat go nie lubi.Uwaga!!! nie smarować skóry samym olejkiem goździkowym - moze podraźnić skórę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 29.07.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Dziś w radio słyszałam, że pomaga olejek z kocimiętki. Nie wiem jeszcze nie próbowałam. I za chwilę pojawi się kolejny wątek - jak sobie poradzić z chmarą kotów Podobno sumaków komary nie lubią. Prawda to, drodzy własciciele sumaków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponadczas 29.07.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Olejek zapachowy - CITRONELLA Citronella to spotykana w rejonach tropikalnych aromatyczna trawa. Jej zapach jest odświeżający, przypominający cytrynowy. Dodany do olejku ekstrakt z eukaliptusa pomaga uzyskać koncentrację umysłu i usuwa znużenie. Zapach ten skutecznie odstrasza uciążliwe owady, szczególnie komary. Do kupienia wiecie gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samfiradło 31.07.2009 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 U nas obsadza się alejki lawendą bo ponoć komary odstarasza, ma ktoś może lawendę w ogródku? czy faktycznie komary zwiewają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 31.07.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 U nas obsadza się alejki lawendą bo ponoć komary odstarasza, ma ktoś może lawendę w ogródku? czy faktycznie komary zwiewają? Mam pod oknem małego pokoju lawendę (duuuża kępa), ale nie zauwazyłam, czy do tego pokoju mniej komarów wlatuje. Owszem, komary rzadko sie pojawiaja w tym pokoju, ale po pierwsze ludzie tam tylko zaglądają (więc żaden interes dla komara tam siedziec), poza tym koty tam często przebywaja i łapia komary na oknie. Za to na dworze mam krzesełko jakieś 1,5-2 metry od lawendy i żadnego efektu, przynajmniej u mnie, nie ma na pewno. Tną bez opamietania. Mam miejsce na hamak bliżej lawendy, jakies pół metra, może w weekend zawieszę to zaraportuję jaki efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samfiradło 31.07.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Czyli lawenda to ściema....buuu..szkoda bo u nas nadrzeczny teren i po powodziach to są roje komarów, miałam nadzieję że lawenda trochę odstraszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 06.08.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 jak to nie zadziała, jak już paskudy pogryzą, to spóbujcie Dapis - super żel po ugryzieniach owadów http://www.domzdrowia.pl/img/17/58817.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 19.08.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Ja kupilam spirale i naprawde jest bardzo skuteczna, polecam http://zwalczaj.pl/images/BR-kom-spir.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 19.08.2009 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Komarzyce też nie działają. Przynajmniej 4 to za mało Pozdrawiam P.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts