Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WIĘŹBA - SOSNA CZY ŚWIERK??

dziubek25077

Recommended Posts

WItam

Dziś kolo w tartaku zapytał mnie z czego ma zrobić więźbe, ze świerku czy z sosny.

Na to ja strzeliłem karpika bo szczerze nie wiem z czego lepiej.

Po czym sam doradził że przy elementach o długości 13,5 m (murłaty płatwie) lepiej zrobić ze świerku.

Dobrze mi doradził czy to jakiś "chłyt" marketingowy?? ;)

Pozdro !!!

Sosna jest mniej podatna na choroby, bardziej wytrzymała, ma z reguły mniej sęczków, więc nie paczy się tak jak świerk i nie pęka. Oczwiście te "wady" świerku są w więźbie do przyjęcia bo różnica między sosną nie jest duża. I jedno i drugie jest wystarczająco trwałe.

WItam

Dziś kolo w tartaku zapytał mnie z czego ma zrobić więźbe, ze świerku czy z sosny.

Po czym sam doradził że przy elementach o długości 13,5 m (murłaty płatwie) lepiej zrobić ze świerku.

Pozdro !!!

Moja odpowiedź nie będzie miarodajna, bo przypuszczalnie byłeś w tym samym tartaku ;) ale kolo "trzyma linię argumentacji". Mi powiedział to samo. Świerk - mocniejszy, Sosna - miększa, ale lepiej przyjmuje impregnat. Co Pan nie weźmiesz będzie ok.

Wziąłem świerk. Drzewo jeszcze leży bo mam małą obsuwę czasową, ale widzę że niektóre elementy ładnie pękły wzdłuż.

Mi powiedział to samo. Świerk - mocniejszy, Sosna - miększa, ale lepiej przyjmuje impregnat. Co Pan nie weźmiesz będzie ok.

Wziąłem świerk. Drzewo jeszcze leży bo mam małą obsuwę czasową, ale widzę że niektóre elementy ładnie pękły wzdłuż.

Świerk nie jest mocniejszy, pan w tartaku oprócz tacicy sprzedaje również kit i to skutecznie :).

Mi powiedział to samo. Świerk - mocniejszy, Sosna - miększa, ale lepiej przyjmuje impregnat. Co Pan nie weźmiesz będzie ok.

Świerk nie jest mocniejszy, pan w tartaku oprócz tacicy sprzedaje również kit i to skutecznie :).

Prawda taka, że rodzaj drzewa ma mniejsze znaczenie. Ważniejsze to, które suchsze, ale na to akurat nie ma co liczyć kupując więźbę na 2 tydnie przed dachem :-) Dla mnie to było obojętne, są inne dylematy.

A czy gość sprzedaje kit nie wiem - dał mi do wyboru ostatecznie. Cena ta sama, a wręcz z rozmowy odniosłem wrażenie jakby jednak sosnę "bardziej" polecał.

To i to się nada.

Należy dowiedzieć się przede wszystkim, gdzie tartak kupuje surowiec. Najlepiej, jeżeli są to Lasy Państwowe.

Bywa, że jako surowiec pełnowartościowy jest sprzedawane drewno z wiatrołomów lub które obumarły w skutek chorób, nadmiernego zagęszczenia, uszkodzenia przez owady lub grzyby pasożytnicze, pod wpływem suszy. Ze względu na obniżoną wytrzymałość taki materiał nie nadaje się budowy elementów konstrukcyjnych domu.

Najlepiej, jeżeli są to Lasy Państwowe.

Oooo :o komunistyczna ideologia ? :lol:

a w ogóle : osiołkowi w żłobie dano..... :lol:

Masz coś konkretnego do powiedzenia w temacie czy sobie posty nabijasz i prześmiewasz innych ? :roll:

Lasy Państwowe kontrolują proces dorastania drzewa. Niestety nie można tego powiedzieć o właścicielach prywatnych, dla których pielęgnacja lasu jest często marginesem działalności.

A jeszcze dodam że drewno na konstrukcję dachu powinno mieć klasę minimum K 27.

WItam

Pozdro !!!

Moja odpowiedź nie będzie miarodajna, bo przypuszczalnie byłeś w tym samym tartaku ;) ale kolo "trzyma linię argumentacji". Mi powiedział to samo. Świerk - mocniejszy, Sosna - miększa, ale lepiej przyjmuje impregnat. Co Pan nie weźmiesz będzie ok.

Witam, tartak dokładnie ten sam ;).

Oglądnąłem ten ich autoklaw, pokazał mi gość proces impregnacji ciśnieniowej i niby jest ok.

Z resztą i tak nigdy nie jesteśmy w stanie sprawdzić pochodzenie drzewa, czy też odpowiedniego stężenia impregnatu.

Mam nadzieje że więźba bedzie ok.

Będe ją miał za ok miesiąc, wiec pożyjemy zsobaczymy ;)

Pozdro !!!

WItam

Pozdro !!!

Witam, tartak dokładnie ten sam ;).

Oglądnąłem ten ich autoklaw, pokazał mi gość proces impregnacji ciśnieniowej i niby jest ok.

Z resztą i tak nigdy nie jesteśmy w stanie sprawdzić pochodzenie drzewa, czy też odpowiedniego stężenia impregnatu.

Mam nadzieje że więźba bedzie ok.

Będe ją miał za ok miesiąc, wiec pożyjemy zsobaczymy ;)

Pozdro !!!

Możesz go poprosić że chciałbyś być przy impregnacji. Mi sie zgodził, ale i tak czasowo nie mogłem.

A drzewo z tego akurat tartaku jest z Lasów Państwowych :-)

... brzoza A może sprzedajesz drewno że się tak okropnie oburzyłeś ...

nie sprzedaje - za to mam las

... A co robią np. stosują opryski, wycinają słabsze drzewa, kontrolują by drzewa nie karłowaciały i nie wykrzywiały się itd...
bla bla bla

aby oprysk był skuteczny musiałby by byc wykonywany z samolotu

kiedy ostatni raz widziałes opryskiwanie lasu z samolotu ? szczerze ...

a jodła ginie z powodu zanieczyszczeń powietrza - bez względu na to gdzie rośnie - i zaden oprysk na to nie skutkuje

drzewo / o ile skarleje/ to nie pomoże mu "kontrola" Lasów Państwowych - bo i co taka kontrola moze ? napisze protokół ?

/ w chłopskim lesie takie drzewo jest wycinane i nie trzeba to tego jakiś specjalnych "kontroli"/

palikowanie drzewek /aby sie nie wykrzywiały/ to pewno widziałeś na skwerkach w miescie /przejdź sie kiedys do lasu i zobacz czy tam jest jakieś drzewo "opalikowane aby sie nie wykrzywiało ... :)

Lasy Państwowe kontrolują proces dorastania drzewa. Niestety nie można tego powiedzieć o właścicielach prywatnych, dla których pielęgnacja lasu jest często marginesem działalności ...

generalizowanie ze Lasy Państwowe - to

a w chłopskim lesie tamto - nie ma sensu

tu i tam znajdziesz pozytywy iak i negatywy

tak samo jak pisanie, ze drzewo ze Słowacji jest cacy, a z Białorusi be

bo kazde rośnie w swoich specyficznych warunkach i ma własne cechy

wytrzymałosciowe

i wbrew pozorom czesto te drzewa które maja najtrudniejsze warunki wegetacji /paryje, gąszcz, wichury, słaba gleba, brak pielegnacji/ osiągaja lepsze parametry

niz te dopielegnowane, opryskiwane i rosnace przy tyczkach, na słoneczku ... :wink:

pzdr

Masz coś konkretnego do powiedzenia w temacie czy sobie posty nabijasz i prześmiewasz innych ? :roll:

Lasy Państwowe kontrolują proces dorastania drzewa. Niestety nie można tego powiedzieć o właścicielach prywatnych, dla których pielęgnacja lasu jest często marginesem działalności.

fenix2

był kiedyś na forum oszołom, który udowadniał podobne herezje ...

mianoiwicie wydawało mu sie ze kazda jodła jest taka sama, mianowicie, ze jodła jest słabsza konstrukcyjnie od innych igl;astch /swierka,sosny/ - bo tak jakis profesor napisał w ksiazce a ten oszołom to wyczytał ...

czyli uwierzył w dogmat

Ty zaś pieprzysz głupoty jak to niby Lasy Państwowe "kontrolują " PROCES" dorastania drzewa"

chłopie lecz sie ...

Państwowe lasy dbają o kasę nie o drzewa. Nie pisałem tego bo nie wiem jak jest teraz ale u nas cieło się już drzewa 40 - 60 letnie, powinno się ruszać dopiero 80 - 100 letnie. Patrząc na to co jest w tartakach nic się nie zmieniło.

fenix2

był kiedyś na forum oszołom, który udowadniał podobne herezje ...

mianoiwicie wydawało mu sie ze kazda jodła jest taka sama, mianowicie, ze jodła jest słabsza konstrukcyjnie od innych igl;astch /swierka,sosny/ - bo tak jakis profesor napisał i zgeneralizował na wszystkie drzewa rosnące we wszystkich lasach ...

czyli uwierzył jakiegoś "nawiedzonego" profesorka

Ty zaś pieprzysz głupoty jak to niby Lasy Państwowe "kontrolują " PROCES" dorastania drzewa"

chłopie lecz sie ...

Dobrze prawicie, kto jak kto ale Brzoza musi coś wiedzieć na temat drzewostanu :D

...

Państwowe lasy dbają o kasę nie o drzewa ...

dbaja tak samo jak chłop dba o swój las - czyli przekrój społeczeństwa jest podobny

tak samo w białostockim jak i w łódzkim /i tu i tam sa złodzieje - zarówno wśród lesników jak i chłopów majacych las prywatny /

... powinno się ruszać dopiero 80 - 100 letnie ...

las to nie wino

tu obowiązauja troche inne zasady

Dobrze prawicie, kto jak kto ale Brzoza musi coś wiedzieć na temat drzewostanu :D

Labas, pozdrówka :wink: