Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lutowana Instalacja CO - dobra ?

Gość Dobromirek

Recommended Posts

Gość Dobromirek
Kupiłem kilkuletni dom i właściciel zachwalał że instalacja CO jest z lutowanej miedzi ułożona w wylewkach pod ścianami - w otulinach piankowych - to wszystko ponoć było w bruzdach styropianowych ocieplających podłogę zalane wylewką. Nic się nie dzieje ale czy tak się robi - chodzi o lutowaną miedź w wylewce ?

Kupiłem kilkuletni dom i właściciel zachwalał że instalacja CO jest z lutowanej miedzi ułożona w wylewkach pod ścianami - w otulinach piankowych - to wszystko ponoć było w bruzdach styropianowych ocieplających podłogę zalane wylewką. Nic się nie dzieje ale czy tak się robi - chodzi o lutowaną miedź w wylewce ?

jasne ze miedz sie lutuje jak jest dobrze zrobione bedzie sluzyc lata

Wiem ale ktoś mnie straszył że do dupy jest bo w wylewki daje się tylko miedź miękką, układaną z rozdzielacza do wszystkich grzejników ? Patrzyłem na moją instalacje w kotłowni gdzie jest odkryta i jest naprawdę zrobiona elegancko, czysto, lut jest wszędzie. Niby daczego ten ktoś mówił że tylko miękką w wylewki, co niby lutowana w wylewkach pęka ? - nie słyszałem o czymś takim. A wy ?

Gość Dobromirek
Dzięki za info uspokoiliście mnie. Wiadomo że może nie jak plastik, ale jakoś tam pracuje i to sprawdzałem - jest w szarych otulinach z pianki a nie bezpośrednio w betonie, a najdłuższy prosty odcinek ma 4,5mb. Pozatym po bokach jest styropian z warstwy izolacyjnej i dopiero beton. Myślę, że ta pianka wystarcza do kompensacji ewentualnych rozszerzeń. Zresztą chyba przez 5 lat by się coś zepsuło.