IP 23.07.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Witam,ma trzy duże okna tarasowe 310cmx240cm. Dwa chcemy zrobić FIX z pionową belką, jedno ma być z rozsuwanymi drzwiami. I tu zaczyna się problem. Nam podoba się szklenie w skrzydle a część producentó uważa że przy tak dużych powierzchniach będzie mało bezpieczne i zalecają szklenie w ramie...inaczej mówiąc głupiejemy już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.07.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 argumentacji nie rozumiemwiec upieraj się przy swoim - wbrew pozorom szklenie w skrzydle jest mocniejsze niż w ościeżnicy - w tym konkretnym wypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IP 23.07.2009 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Według sprzedawcy z firmy okiennej podobno gdy okno ma szklenie stałe w skrzydle to znaczy, że do zamontowanej ramy okiennej wkłada się skrzydło na zasadzie plastikowych zaczepów na tzw,, klik''. Podobno podczas dużych wiatrów ok. 90 km/h może dojść do wypchnięcia tych skrzydeł z ram lub do dostania się wiatru przez szczeline jaka może powstać między skrzydłem a ramą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.07.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 to omiń te firmy co tak mówią szerokim lukiem. Specjalne dystanse z zatrzaskiem służą TYLKO po to by pozycjonować skrzydło w ościeżnicy i je docisnąć zaś później skrzydło się PRZYKRĘCA - jeśli nie wiedza ze tak się robi pewnie tego nie robią a wtedy wystarczy oprzeć się o takie skrzydło by wraz z nim wpaść do środka Śruby usytuowane sa zgodnie z zasadami jak kotwienie okien przy montażu. Śruby powinny być blisko lub wręcz przechodzić przez dystans by zbyt mocnym skręceniem nie stworzyć beczki w ościeżnicy już przed opuszczeniem przez okno fabryki I tu pojawiają się "duperele" które odróżniają jednych producentów od innych i tym samym cenę końcowa za okna Ale numer dobrzy są lepiej poszukaj innego dostawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diakon 13.06.2010 03:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 A może ktoś pokazać na zdjęciu jak wygląda szklenie w skrzydle a jak w ościeżnicy. Czym różni się wizualnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 13.06.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Szklenie w skrzydle wygląda dokładnie jak okno otwierane tylko nie ma klamki. Natomiast szklenie stałe w ramie to jakbyś otworzył okno i w ramę wstawił szybę - czyli jak masz takiej samej wielkości elementy obok siebie to szklenie w ramie ma szybę większą w każdą stronę około 4cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babiogora 13.08.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam, jestem nowa i troche się gubię , więc proszę o wyrozumiałość... ale mam pytanko do fachowców lub znających temat:mamy w projekcie przewidziane szklenia stałe, okna są wysokie ale wąskiei znajdują sie w ciagu komunikacyjnym w związku z tym wolałam wybrać szklenie stałe w ramie by szyba była jak największa ale powiedziano mi że ze względu na mosty termiczne , cieplejszym oknem będzie szklenie w skrzydle? Okna są od północy więc ma to znaczenie , czy ktoś może mi poradzić jaka opcja jest cieplejsza i czy rzeczywiście skrzydło w ramie gdzie zawsze moga być jakieś szczeliny będzie cieplejsze od wmurowanej ramy z szybą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 13.08.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 I tu zaczyna się problem. Nam podoba się szklenie w skrzydle a część producentó uważa że przy tak dużych powierzchniach będzie mało bezpieczne i zalecają szklenie w ramie... inaczej mówiąc głupiejemy już Pełna zgoda z jareko. Dziwna argumentacja, tym bardziej, że szyba fixa w skrzydle będzie zawsze mniejsza (o szerokość skrzydła) niż fixa w ramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 13.08.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam, jestem nowa i troche się gubię , więc proszę o wyrozumiałość... ale mam pytanko do fachowców lub znających temat: mamy w projekcie przewidziane szklenia stałe, okna są wysokie ale wąskiei znajdują sie w ciagu komunikacyjnym w związku z tym wolałam wybrać szklenie stałe w ramie by szyba była jak największa ale powiedziano mi że ze względu na mosty termiczne , cieplejszym oknem będzie szklenie w skrzydle? Okna są od północy więc ma to znaczenie , czy ktoś może mi poradzić jaka opcja jest cieplejsza i czy rzeczywiście skrzydło w ramie gdzie zawsze moga być jakieś szczeliny będzie cieplejsze od wmurowanej ramy z szybą? Fix w ramie zawsze będzie cieplejszy, a tłumaczenie sprzedawcy jest dziwne. Poszukaj innego dilera. Poniżej porównanie Uw dla profilu VA90+ szyba U=0.5 (1230x1480) Uw Fix w ramie= 0.72 Uw Fix w skrzydle= 0.76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 13.08.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 W niektórych systemach w ramę nie da się zaszklić pakietu 44mm a już w skrzydło tak. Bilans przy małych oknach raczej i tak wyjdzie na korzyść szklenia stałego w ramie nawet jeżeli będzie szklony pakietem U=0,7 zamiast U=0,5 (chociaż trzeba by to przeliczyć dla konkretnego okna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
babiogora 14.08.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Dzięki wielkie za odpowiedzi, czyli szklenie w ramie zostaje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TG-Tays 14.12.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 To może odświeżę trochę temat. Chciałbym się dowiedzieć czy z estetycznego punktu widzenia ma sens zastanawiać się na różnym szkleniu skrzydeł w oknie wiloskrzydłowym w którym tylko jedno ma się otwierać. W sensie - czy nie będzie źle wyglądać (wiadomo - od wewnątrz) jeśli w trzyskrzydłowym oknie balkonowym szklenie w skrzydle zastosuje się tylko do skrzydła otwieranego (skrzydło to jest na skraju okna), a pozostałe dwa "pola" jako że nieotrwieralne/fixy będą szkolne w ramie. Wiadomo że taka opcja będzie tańsza niż szklenie w skrzydle także skrzydeł nieotwieralnych, ale czy będzie do przyjęcia pod względem wizualnym?Możecie wstawić jakieś fotki z przykładami takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 14.12.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) Wszystko zależy od gustu indywidualnego. W Polsce jednak zdecydowana większość jest za fixem w skrzydle za to w Niemczech czy Holandii to nie bardzo wiedzą co to fix w skrzydle, gdyż każde jedno stałe szklenie dają w ramę. tu mam takie okno z małym skrzydłem + fix, musisz sobie wyobrazić słupek w połowie fixa to akurat jest Veka V90 gdzie widać mało skrzydła od zewnątrz w celu lepszego wyobrażenia skopiowałem słupek Edytowane 14 Grudnia 2012 przez ClNEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 15.12.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Okna z nierównymi poziomami wyglądają fatalnie.Jest masa takich elewacji - wyglądają okropnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 15.12.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Witam Okna z nierównymi poziomami wyglądają fatalnie. Jest masa takich elewacji - wyglądają okropnie. w sumie racja, nie wygląda to jakoś za specjalnie, natomiast z pkt widzenie praktycznego/użytkowania fix w ramie to dobre rozwiązanie, czasami słyszę opinie, że najlepsze o ile jest do nich dostęp z zewnątrz w celu umycia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts