Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile z przy?acze elektryczne - prowizorka

galeonik

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Gość RyMario

Czy piszecie o przylaczu docelowym, czy tez o budowlanym. Z tego co wiem to energetyka chce najpierw budowlane a potem dopiero docelowe - juz w zbudowanym domu. Calosc to kwota ok. 6 tys. PLN co uwazam za gruba przesade.

Co zrobic,zeby zaplacic mniej? Slyszalem, ze mozna budowlane zrobic juz w miejscu docelowym tzn. gdzies na scianie domu(jesli sie ma juz sciany :)) a potem przerobic to na docelowe. Co sadzicie?

pozdr

Ja zapłaciłem elektrykowi 500 za przyłącze - jakieś 10 mb - kabel w peszlu po płocie sąsiada, licznik używany, kable oraz bezpieczniki prawie 700, ja mam odczucie że za robocizną przepłaciłem ale w okolicy Pruszkowa taka cena za 4 godziny roboty to podobno norma, aha prąd mam od sąsiada

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

w jeziornej za przylacze kablowe ziemne zaplacilismy:

- zakladowi 1220 za przydzial mocy 10 kW (ziemia drozej)

- elektrykowi (wszystko zalatwia) 2000 za projekt i ZUD

- za przylacze, ktore on nazywa "erbetka" 1500 zl (w tym jest tez szafka i licznik)

dzis dowiedzialam sie, ze zainwestowalismy to wszystko w PROWIZORKE! i ze po wybudowaniu trzeb bedzie powtorzyc procedury biurokratyczne i jeszcze zaplacic jakies 2000. co o tym sadzicie? moze ktos mial juz takie doswiadczenie? czy facet wpuszcza nas w maliny? umowa, ktora podpisalam, mowi o przylaczu do budynku mieszkalnego, a na czas budowy tzw. zasileniu budowy (z wyzsza taryfa za kW).

stracilam rachube, checi i sporo kasy

wstepne rozmowy o tym przylaczu (ktore zaklad sobie ustawil do realizacji w II polowie 2005 r.) przebiegaly w milej atmosferze kosztow rzedu 1500 za projekt na koszt wlasny (warunek konieczny pozwolenia na kable w ziemi).

pozdrawiam, mad

Mad - wiele zależy od ZE . W naszej Beskidzkiej Energetyce można projekt i warunki techniczne na prowizorkę połączyć z zasilaniem docelowym , potem trzeba tylko zmienić umowę o dostawe energii , ale projekt musi już obejmować skrzynkę licznikową docelową. Dobry instalator powinien to doradzić no ale cóż - odpadnie mu trochę dobrze płatnej roboty.

greg_pu, tak wlasnie sądzilam -- ze robimy przylacze prowizoryczne na czas budowy, a po odbiorze zmieniamy umowe, przenosimy skrzynke (platne extra) w sciane budynku i czesc. nic juz nie rozumiem. jak na prowizorke, to na dzialce stanela calkiem pokazna SZAFA. a wlasciwie 2, jedna na drugiej. dzis wpadlam na dzialke i stwierdzilam jej obecnosc. dzieki za post. m

Mad - w zasadzie trzeba się cieszyć że skrzynka jeszcze wisi , u nas bywało i tak że elektryk powiesi skrzynkę ale zanim energetyka przyjedzie ją podłączyć to nie ma już czego podłączać.

Aco do wymiarów skrzynki to o ile zasilanie do prowizorki czy do celowe do budynk ma być wykonane kablem ziemnym to oprócz skrzynki licznikowej musi być przed nią jeszcze skrzynka z bezpiecznikami tak zwana ZK 0 lub ZK 1 i taki wymóg stawia energetyka , ale jeżeli masz zasilanie kablem napowietrznym to stosowanie dwóch skrzynek jest zupełnie bez sensu . ( no chyba że dla elektryka )

No to mam już jasność,

cena końcowa prowizorki u mnie:

moc 10kW

opłata przyłaczeniowa 1006 zł (dla ZE)

materiały i robocizna (w tym 30 m kabla- przyłacze napowietrzne, skrzynka, montaż licznika(własnośc ZE), słup betonowy - używany)- 1850 zł - wszystko poza licznikem stanowi moją własność.

Też interesowałem się czy można założyć prowizorkę a póżniej zarejestrować ją jako przyłącze docelowe. Niestety nie ma takiej możliwości. Tak czy inaczej w ramach przyłacza docelowego ZE zobowiązany jest postawić nowy własny słup.

Mam nadzieję :-? ze wszystko powisi sobie trochę.

mam zlacze kablowe ziemne i w granicy dzialki stoja 2 szafki - jedna na drugiej. maja jakies oznaczenia, ale mnie one nic nie mowia. wczoraj jeszcze staly :wink:

i mam nadzieje ze ta sytuacja sie jakos radykalnie nie zmieni. pozdrawiam, m

Mad, właśnie jutro spotykam sie z gościem z ZE od zrobienia przyłącza. Nie za bardzo sie orientuję już o co w tym wszystkim chodzi.

Mamy ustalić miejsce postawienia skrzynki. Prosze oświeć mnie.

Czy nie może ona być jak najbliżej budowy? Musi być w ogrodzeniu? A kto będzie tego pilnował, a jak zniknie to na czyj koszt?

Przyłącze ma być ziemne, prowadzone od transformatora. Wniosłam wszystkie opłaty przyłączeniowe, czy jeszcze za coś będę płacić?

Już wiem co nieco.

Skrzynka w ogrodzeniu będzie zainstalowana na koszt ZE, a za przyłącze do domu gość zażyczył sobie 3 500 PLN ze wszystkimi formalnościami M+R. Ma poprowadzić 50m kabla w pobliże budynku.

Co sądzicie o tej kwocie?

Ja uważam za zabójczą.

1200 to R reszta M.