Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile z przy?acze elektryczne - prowizorka

galeonik

Recommended Posts

hi!

tak to jest, ze do granicy dzialki jest na koszt zakladu, a od granicy na twoj. dlatego oni montuja jak najblizej slupa tudziez miejsca, skad beda czerpac ten prad. u nas facet powiedzial, ze za przylacze do domu (po wybudowaniu) zaplacimy jakies 2000. ale pewnie jeszcze kryja sie inne oplaty. niestety...

Co do skrzyni w ogrodzeniu to ZE różnie do tego podchodzą - ci którzy każą stawiać w linii ogrodzenia dbają o inkasentów którzy nie będą musieli wchodzić na posesję w celu odczytu ( psy,teściowe itp.).

Są też ZE które z tego zrezygnowały ze względu na wandalizm.

Ale patrząc z drugiej strony to złodziej będąc poza ogrodzeniem może pozbawić całe domostwo zasilania, przecież przy liczniku są bezpieczniki.

• 2 weeks później...
Marki k. Warszawy. Dorabiający pracownik rejonu energetycznego ok. 2000 zł. Odległość od słupa 50m. Inni piętrzyli trudności, że słup można postawić nie dalej niż w odległości 35 m. Pracownik rejonu powiedział, że wszystko da się zrobić, a to on sam odbiera takie prowizorki z ramienia instytucji w której pracuje.

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

1600,- za wykonanie RB-tki 12 kilowatów. Nie dajcie się naciągnąć na żadne opłaty na rzecz Zakładu - oni biorą tylko opłatę za kilowaty przy podpisywaniu umowy, i w tym jest już odbiór przyłącza.

Jedenastu na 12-tu elektryków chciało od nas wziąć dodatkowo po kilkaset złotych na opłatę na rzecz Zakładu, jak wyjaśniali potem - miała to być opłata "nieoficjalna".

Trzymajcie się.

Joasia.

Moje pytanie brzmi: W którym miejscu umieszczacie skrzynkę elektryczną w granicy działki? W rogu, pośrodku, czy jeszcze i nne miejsce? Mam mieć niedługo doprowadzony prąd a jestem zupełnie zielona bo nie wiem jak obliczyć metry między bramą wjazdową a furtką bo tam czyli w słupie chciałabym ją zamontować. Problem- bo ogrodzenia jeszcze nie ma, nawet projektu domu jeszcze nie mam. Gdzie ją umieścić żeby było bezpiecznie i żeby jej nie przesuwać. Mam nadziej że ta sama skrzynia też będzie nie tylko do celów budowlanych ale i do celów mieszkalnych.

annkier, u mnie o lokalizacji zdecydowal wykonawca, kierujac sie najkrotsza droga od slupa do mojej dzialki, w linii ogrodzenia, ktorego jeszcze wtedy nie bylo, blisko sasiada. za linie od slupa do ogrodzenia placi zaklad (teoretycznie). mamy przylacze kablowe ziemne, jego koszty sa wyzsze niz napowietrznego. pozdrawiam, m

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

kasa za jaką elektryki biorą jest chora wręcz nienormalna (nie wszyscy).

Robota była taka, mam skrzynkę energetyczną w ogrodzeniu i na niej trzeba było z drugiej strony zamontować RB-tkę (do budowy). Czyli 1 metry kabla, skrzynka energetyczna, Materiały w sumie 400zł, roboty jakieś max. 1 godzina + zgłoszenie w elektrowni.

Pani z ZE w Wołominie doradziła mi niby taniego, bo dorabia zażyczył sobie 1500zł (stargowałem do 1350zł), czyli za godzinę pracy, no max. 2 godziny bo jeszcze do elektrowni zajechać - 1100zł :o . Też mi dorabia, On raczej okrada ludzi, a nie dorabia. Dzwoniłem do drugiego za wszystko (z materiałami) zażyczył sobie 1000zł - już lepiej, jakieś 500zł za robotę. Dostałem namiary na tym forum do trzeciego , przyjechało 2 miłych panów za wszystko zażyczyli 500zł, mają do końca tygodnia wykonać, płatne po....... Pewnie weznę ich do dalszej pracy, jak już domek będzie stał (elektryka w całym domku). Podobnie sprawa studni, namiary wziołem na forum zapłaciłem 570zł za 11m = 52zł (chcieli 55zł) za metr z ich materiałem (rurka + filtr). Panowie byli z Kobyłki. Wszystko zrobili szybko, woda już jest. Umówiłem się też, że spychaczem na zdjęcie humusu, 80zł za godzinę. Prawdopodobnie w 2 godziny zrobi. Nie warto mordować się za 160zł, po to są maszyny.

• 1 month później...
Umowa z ZE przewidywała 1800 PLN za 15KW + 1021PLN za skrzynkę (pustą oczywiście) W tej chwili zrobiliśmy "prowizorkę" na prąd budowlany - docelowa skrzynka (w pełni wyposażona) na plastikowym fundamencie, 40m kabla, robocizna (20m wykopu) i załatwienie wszystkich formalności (łącznie z aneksem na rezygnację z pierwotnej skrzynki) - 2800PLN. Zrobili w ciągu 2 dni.

ja za RB zapłaciłam 1600 zł. Miałam skrzynkę ZK w linii ogrodzenia.Na skrzynce ustawiono drugą skrzynkę z licznikiem a następnie pociągnięto 31 mb kabla i zamontowali RB.

W cenie były również wszystkie formalności związane z odbiorem przez ZE.Budowa Łazy k/W-wy