jagermann 24.07.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 WitamMam następujący problem: działka budowlana 3000 mkw w drugiej linii zabudowy. "Języczek" działki o szerokości 5 m dochodzi do drogi gminnej, czyli wymagania postawione przez plan zagospodarowania przestrzennego do zabudowy są spełnione. Chciałbym podzielić tą działkę i połowę odsprzedać, ale jak powiedział geodeta, owe 5m szerokości tyczy się każdej działki i polecił mi odkupić (bądź odkupić służebość wieczystą) od przyszłego sąsiada kawałek ziemi. Sęk w tym, że nie za bardzo stać mnie na spełnienie tego warunku. Słyszałem coś o możliwości "Odstępstwa od planu", czy jakoś tak się to nazywa. Miał ktoś z Was może do czynienia z taką sytuacją i potrafi mi coś więcej powiedzieć?pozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmiara 30.07.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Nie bardzo rozumiem sytuację z odkupywaniem ziemi, przecież teraz działka jest twoja, tak? Ja to widzę następująco: dzielisz działkę na trzy, w tym jedna (3) to droga dojazdowa do obu nowych działek (współwłasność po 50%) i dwie pod budowę (1,2). Czyli np.: http://www.fotoload.pl/index.php?id=154435749c9caf5dd19d26070d189efd522 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagermann 31.07.2009 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 sytuacja wygląda prawie identycznie jak na Twoim schemaciku. Tutaj daję mój:http://images48.fotosik.pl/172/c0f6a40e1a22a004m.png Problem jest taki, że plan zagospodarowania wyraźnie określa, że do każdej dzialłki ma przychodzić złączenie z drogą o szerokości min 5m. Geodeta powiedział, że nie ma możliwości współwłasności. Od przyszłego tygodnia chcę zacząć w gminie boje o to "odstępstwo od planu", ale podobno marne szanse na to. Nie wiem, czy negocjować cenę z sąsiadami, czy walczyć z gminą. Pomysł z współwłasnością jest dla mnie nowy powiem szczerze, ale powiem szczerze, że chyba wolałbym dokupić, niż z kimś dzielić teren.Mam nadzieję, że udało mi się to bez zbytniego gmatwania pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts