Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Ryski

Recommended Posts

• Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, witam bardzo serdecznie pierwszych gości :D

Fotki elewacji ? - łoo z tego wszystkiego zapomiałam :roll:

Zaraz wkleję kolejne zdjęcia :D

Z tym dziennikiem to zbierałam się jak sójka za morze :) no i w końcu mnie najszło :D

Piwnica duuużo nas kosztowała i tak naprawdę nie ma czego żałować. Nie wiem czy kolejny dom ( jeśli kiedykolwiek będzie ) będzie miał piwnicę.

Witam, witam!

Fajnie, że założyłaś dziennik, pooglądam sobie Twoje poczynania :D

Tarasem od północy to się ciesz. Rano kawkę wypijesz w blasku porannego słońca, w południe /największe upały/ będziesz miała cień. Wieczorem, gdy wszyscy wieją do domu, bo zimno, Twój taras będzie dogrzewany promykami zachodzącego słońca. Mówię Ci rewelacja!

Witam kolejnych gości :D

Z tym tarasem od północy to widze, że nie jest tak źle jak myślałam :D

No, no kawka na tarasie i rano i wieczorem, mogę ją pić hektolitrami. Już się nie mogę doczekać zakupu ekspresu ciśnieniowego. Teraz nie mamy, bo mało miejsca na blacie w kuchni. Ach... ile ja to mam marzeń z tym domem, aż się czasami boję czy nie za wiele :roll:

No i mamy "problem" z HEB-em.

Mamy w projekcie HEB (dwuteownik) ponieważ chcieliśmy ukryć taki wystający "schodek" w przedpokoju -korytarzu na suficie pomiędzy kuchnią a garażem.

Wykonawca mówi że nie trzeba, bo on podciąg ukryje w stropie no i dodatkowo straszy nas że ten HEB to on będzie rdzewiał i kolorek "ryżej" będzie wyłazić spod tynku.

Kierownik mówi że jak nie będzie HEB-a, to on chce obliczeń konstruktora bo inaczej nie podpisze etapu.

Więc albo dajemy (zapewne) dodatkową kasę konstruktorowi do obliczeń podciągu chowanego w stropie na prętach, albo mamy naciekający rudym kolorkiem sufit w miejscu HEB-a.

:(

Trzeba wybrać "mniejsze zło".

Ryska słuchaj kierownika jakoś wykonawcom nie do końca wierzę - u mnie np świetnie zmali się na obliczeniach zbrojenia podciągów a błedy porobili w wysokości drzwi wejsciowych - no ale drzwi wymierzyć jest dużo trudniej niż zalać pręta betonem. Tylko Ty potem przy każdej rysie na betonie będziesz myślała czy ci się sufit zawali czy nie :roll:

Słuchaj kierownika i wstawiaj Heba - potem zamaluj go minią podkładową i zapomnij że będzie rdzewieć - pierwsze słyszę żeby coś rdzewiało pod betonem, beton po odparowaniu jest suchy :wink:

Też jestem za HEB-em ale T. coś kręci, że podoba mu się pomysł wykonwców. Coś chyba za bardzo go przeraziła ta wychodząca rdza no i się doliczył że grubosć tynku na suficie musi być > 17mm oraz ze te dwie płyty (rozdzielone HEB-em) będą różnie pracować i może sufit pękać.

Dziwne że inni nie mieli takich rozważań tylko budowali ? :-?

Też jestem za HEB-em ale T. coś kręci, że podoba mu się pomysł wykonwców. Coś chyba za bardzo go przeraziła ta wychodząca rdza no i się doliczył że grubosć tynku na suficie musi być > 17mm oraz ze te dwie płyty (rozdzielone HEB-em) będą różnie pracować i może sufit pękać.

Dziwne że inni nie mieli takich rozważań tylko budowali ? :-?

Pewnie, że mieli, tylko jeszcze nie doczytałaś :lol:

Tak jak mówi secam, trza słuchać kierownika, jemu nie zależy na łatwiejszej robocie, a jeśli żąda obliczeń, to masz dobrego. :wink:

Dobrze mówi Przedmówczyni :)

Miałem problemy tylko chyba tego nie opisałem. Mam własnie kieroniczke taką "liczącą" i czepiającą sie

Ekipa już miała jej dość własnie przy zbrojeniu dostawali w ciry.

Najpierw przy zbrojeniu ławy kazała im zbroic gęściej a oni chcieli inaczej.....

Potem przy stropie zarzyczyła sobie w miejscach schodów i nad bramą garażową dozbroić..... Ekipa wsciekła wiązała bo nie miała innego wyjscia ale teraz ja spuę spokojnie, musiałem tylko trochę stali dokupić :D

np o to była wojna :D

http://www.albumik.pl/albumy/secam/domek/3930113207823.jpg

http://www.albumik.pl/albumy/secam/domek/3930074906338.jpg

i o to też, panowie chciekli tak:

http://www.albumik.pl/albumy/secam/domek/3930451547481.jpg

a kierowniczka tak:

http://www.albumik.pl/albumy/secam/domek/3930614648648.jpg

Albo mieli i nie opisywali :wink: :D

Problem rozwiązany. T. zadzwonił do konstruktora i opowiedział co i jak a ten że " wszystko da się zdobić" - lubię konstruktora :D tylko się jeszcze nie wycenił :roll: :-? za przeliczenie podciągu ze zbrojeniem. Ciekawe czy dalej będzie lubiany przez Ryskę ? Jutro po 14 dowiemy się - spotkanie 3-go stopnia.