Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nieee ???? :-?

toś mnie wyprowadziła z będu myślowego, w takim razie jaka jest ?

nie wiem, ja mam te 160 + 80 i wszyscy jęczą "ale dużo"... :D

i jeszcze dopisuję TA -DAM, otwieram druga stronę! ;)

pozdrawienia! :D

https://forum.murator.pl/topic/126541-komentarze-do-dziennika-ryski/page/4/#findComment-3509568

• Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Cię serdecznie Małgosiu :D :D

Super, że mam bratnią duszę odnośnie poglądów na temat wielkości budowanego domu :D

Nie mogłam znaleść jaki duży dom budujecie - pochwal się :D , nikt Ci tu nie będzie mówił "po co taki duży" :wink: :D

My wcale Caringtonami się nie czujemy, wręcz przeciwnie - ma być wiejsko - sielsko, a że mamy dosyć obijania się o ściany w obecnym i poprzednim mieszkaniu budujemy taki magiczny domek :D

Dzień dobry :)

Całkowita powirzchnia 259,75m w tym garaż 22,24m i pomieszczenie gosp-tech. 14,76m :roll:

Okroiliśmy dom z prawie 300 metrów (tak wyszedł pierwszy projekt) :-?

My nie planujemu już żadnych budowli na działce ani rozbudowywania domu. (co najwyżej w przyszłości może dostawimy wiatę na drugi samochód, gdyby się taki pojawił) Ta powierzchnia ma wystraczyć do normalnego wygodnego funkcjonowania i realizowania naszych pasji i czasem prac związanych z zawodami jakie wykonujemy :) Gdybym zrezygnowała z pracowni i oranżerii pewnie dom udało by się zamknąć w 200metrach z garażem.

https://forum.murator.pl/topic/126541-komentarze-do-dziennika-ryski/page/4/#findComment-3509594

tak naprawdę powinnam mówić że mamy domek 261m2 no bo w reszcie się nie mieszka :) okrajając dalej to mamy salon 60m2 więc nasze "mieszkanko" to tak naprawdę 200m2 (przecież w salonie też się nie mieszka tylko przebywa - przyjmijmy, że mamy zadaszone podwórko :) ) i idąc tym tropem odjąć klatkę schodową (w blokach przecież nie wliczają klatki schodowej do pow. mieszkania) to się robi 180m2 czyli taki sobie domek :D - średnia krajowa :D

Bardzoo mi się podoba Twój tok liczenia :D:D:D

Powiedzieć mogę tyle że byłem ostatnio w domu o takiej powierzchni i siedziałem w takim salonie z widokiem na staw i ogród - kurcze jest efekt - a przestrzeń robi swoje, coś niesamowitego :D

A tak na poważnie wiele osób zapomina że w domu są potrzebne pomieszczenia takie których w bloku się nie bierze pod uwagę - własnie klatka schodowa , wiatrołap, pralnia, suszarnia czy kotłownia czy schowek na kosiarkę narzedzia i inne pierdołki - a to jednak nabija metry

Secam - jesteś wielki za to co tu piszesz - wkleje sobie to chyba za pozowleniem do dziennika normalnie albo wydrukuje i bedę znajomym z bloków i sceptycznej rodzinie pokazywać :lol: Co niektórzy jak maja strych (50m) i pwinicę(tak ze 100) w nowym domu też tego nie liczą i opowiadają, że maja dom 150 metrów uzytkowych a mój to taki wielki i jak ja go ogrzeje a ile budowa będzie kosztowała i wogóle na co mi taki duży jakby wystarczyło 120 m:evil: itd. itp. :roll: Podobnie z moim holem. Jak kiedyś policzylam klatki schodowe + wiatrołapy i korytarze w średnich (tak do 150m)domach z różnych projektów to zazwyczaj wychodziło na komunikacje od 20 do 35metrów, tylko rozłożone to było na piętra i w pionie. Jak mój dom jest poziomy i wszystko jest w jednej płaszczyźnie to słysze "łoooooo jaka strata na hall i komunikacje a po co tak?" :-? A tak ! :lol: bo mi się tak podoba i w końcu bede miała gdzie wyeksponować kolekcje obrazów i grafik :p

Kurcze różni ludzie i różne potrzeby mają ja nikogo nie krytykuje jak sobie mały domek stawia z blokowymi klitkami po 9 metrów - jego wybór, jego życie :wink:

https://forum.murator.pl/topic/126541-komentarze-do-dziennika-ryski/page/4/#findComment-3509631

Znajomy zrobił domek 120 metrów ....... i teraz na sięłę adoptuje poddasze parterówki dostawia szopę na narzędzia i blaszany garaż na manele :roll:

W bloku jest pralnia .... .

niczyj korytarz (klatjka schodowa) ........

woda ciepła z kranu leci .......

grzejniki grzeją ........

czyli cała infrastruktura zapewniona

jak policze same pokoje to nasz domek ma tylko 130 metrów ;)

https://forum.murator.pl/topic/126541-komentarze-do-dziennika-ryski/page/4/#findComment-3509656

Secam - jesteś wielki za to co tu piszesz - wkleje sobie to chyba za pozowleniem do dziennika normalnie albo wydrukuje i bedę znajomym z bloków i sceptycznej rodzinie pokazywać :lol: Co niektórzy jak maja strych (50m) i pwinicę(tak ze 100) w nowym domu też tego nie liczą i opowiadają, że maja dom 150 metrów uzytkowych a mój to taki wielki i jak ja go ogrzeje a ile budowa będzie kosztowała i wogóle na co mi taki duży jakby wystarczyło 120 m:evil: itd. itp. :roll: Podobnie z moim holem. Jak kiedyś policzylam klatki schodowe + wiatrołapy i korytarze w średnich (tak do 150m)domach z różnych projektów to zazwyczaj wychodziło na komunikacje od 20 do 35metrów, tylko rozłożone to było na piętra i w pionie. Jak mój dom jest poziomy i wszystko jest w jednej płaszczyźnie to słysze "łoooooo jaka strata na hall i komunikacje a po co tak?" :-? A tak ! :lol: bo mi się tak podoba i w końcu bede miała gdzie wyeksponować kolekcje obrazów i grafik :p

Kurcze różni ludzie i różne potrzeby mają ja nikogo nie krytykuje jak sobie mały domek stawia z blokowymi klitkami po 9 metrów - jego wybór, jego życie :wink:

bo tak się łatwiej w kręgle gra :D

https://forum.murator.pl/topic/126541-komentarze-do-dziennika-ryski/page/4/#findComment-3509671

szczerze mówiąc wielkość naszego domu teraz mnie wkurza - bo trzeba to wykończyć - ale jak wejdę, siądę sobie na krzesełku wieczorem i widzę przestrzeń to się inaczej czuję ....... jakaś taka wolność ..... choć nasz nie jest aż taki wielki 250 m całkowitej a 190 użytkowej tylko że jest wysoki i są duże kubatury nie ma dominacji skosów przez prosty dach.
https://forum.murator.pl/topic/126541-komentarze-do-dziennika-ryski/page/4/#findComment-3509684

nieee ???? :-?

toś mnie wyprowadziła z będu myślowego, w takim razie jaka jest ?

nie wiem, ja mam te 160 + 80 i wszyscy jęczą "ale dużo"... :D

no to u mnie by się zajęczeli na amen :D i miałabyś ciszę ...... :D

Znajomy zrobił domek 120 metrów ....... i teraz na sięłę adoptuje poddasze parterówki dostawia szopę na narzędzia i blaszany garaż na manele

Można i tak - nie wszystko na raz, jak mówiła moja babcia. System ratalny też jest dobry.

Secamku teraz z czystym sumieniem możesz mówić ,że masz domek 130 metrów .......................... pow. mieszkalnej ?

A łazienka jest mieszkalna ? Moim zdaniem nie, ale nie sprawdzałam w "normach" :roll: :wink:

Może ktoś wie ?

https://forum.murator.pl/topic/126541-komentarze-do-dziennika-ryski/page/4/#findComment-3509699

szczerze mówiąc wielkość naszego domu teraz mnie wkurza - bo trzeba to wykończyć - ale jak wejdę, siądę sobie na krzesełku wieczorem i widzę przestrzeń to się inaczej czuję ....... jakaś taka wolność ..... choć nasz nie jest aż taki wielki 250 m całkowitej a 190 użytkowej tylko że jest wysoki i są duże kubatury nie ma dominacji skosów przez prosty dach.

To ja mam jakieś 259m całkowitej :D W sumie to maly ten dom, :-? jakbym policzyła użytkową też mi jakieś 190 wyjdzie,:-? albo i mniej :o

Fakt wykańczanie - wykańcza, zwłaszcza jak trzeba tysiące metrów podłogi kłaść np. Jednak jaka radość w finale :) Nie ma w przyszłości dostawiania, rozbudowywania i blaszaka w tle :)

https://forum.murator.pl/topic/126541-komentarze-do-dziennika-ryski/page/4/#findComment-3510880

A łazienka jest mieszkalna ? Moim zdaniem nie, ale nie sprawdzałam w "normach" :roll: :wink:

Może ktoś wie ?

Wg filozofii doctora filozofusa secamusa ;)

Łazienka jest mieszkalna rano 15 minut i wieczorem 30 ale naprzemiennie z sypialnią która jest mieszkalna z salonem i kuchnią przez pół dnia więc licząc część mieszkalną mieszkania usredniamy wielkośc pomieszczeń w których przebywamy - w moim przypadku więc nas zdom ma jakieś 15 metrów powierzchni mieszkalnej.

Oczywiście statystyki te pomniejsza np. spędzenie czasu na ogrodzie bo wtedy nie mieszkamy, ale z drugiej strony statystyki zachwiewa np sytuacja gdy mąż jest w sypialni a żona w łazience - no wtedy więcej :-? ale i taką sytuacje można naprawić , nalezy spędzać czas razem z żoną w łazience (mam tu na myśli kąpiel) poza zmniejszeniem powierzchni mieszkalnej wpływa to też na znaczący spadek zużycia wody i poprawę nastroju u obojga mieszkańców

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

życzę miłego mieszkania

https://forum.murator.pl/topic/126541-komentarze-do-dziennika-ryski/page/4/#findComment-3511420

tak naprawdę powinnam mówić że mamy domek 261m2 no bo w reszcie się nie mieszka :) okrajając dalej to mamy salon 60m2 więc nasze "mieszkanko" to tak naprawdę 200m2 (przecież w salonie też się nie mieszka tylko przebywa - przyjmijmy, że mamy zadaszone podwórko :) ) i idąc tym tropem odjąć klatkę schodową (w blokach przecież nie wliczają klatki schodowej do pow. mieszkania) to się robi 180m2 czyli taki sobie domek :D - średnia krajowa :D

Bardzoo mi się podoba Twój tok liczenia :D:D:D

Powiedzieć mogę tyle że byłem ostatnio w domu o takiej powierzchni i siedziałem w takim salonie z widokiem na staw i ogród - kurcze jest efekt - a przestrzeń robi swoje, coś niesamowitego :D

A tak na poważnie wiele osób zapomina że w domu są potrzebne pomieszczenia takie których w bloku się nie bierze pod uwagę - własnie klatka schodowa , wiatrołap, pralnia, suszarnia czy kotłownia czy schowek na kosiarkę narzedzia i inne pierdołki - a to jednak nabija metry

Przywitać się przyszłam po wakacyjnie a tu taka dyskusja!

Ale ja Wam powiem taki bajer! Przy moim 100% podpiwniczeniu, całkowitej pow. mam ok. 220m2. I u mnie było jęczenie dlaczego nie robimy poddasza użytkowego :roll: Co ja bym robiła z 330m2. :roll: Wyleczyłam rodzinkę z takich zapędów, każąc płacić za ogrzanie tych 330m2 i opłacać sprzątaczkę raz w tygodniu :wink:

Tak więc mam ponad 100m2 pom. gosp. i żadnej innej graciarni na działce :wink:

https://forum.murator.pl/topic/126541-komentarze-do-dziennika-ryski/page/4/#findComment-3513668

Przywitać się przyszłam po wakacyjnie a tu taka dyskusja!

Ale ja Wam powiem taki bajer! Przy moim 100% podpiwniczeniu, całkowitej pow. mam ok. 220m2. I u mnie było jęczenie dlaczego nie robimy poddasza użytkowego :roll: Co ja bym robiła z 330m2. :roll: Wyleczyłam rodzinkę z takich zapędów, każąc płacić za ogrzanie tych 330m2 i opłacać sprzątaczkę raz w tygodniu :wink:

Tak więc mam ponad 100m2 pom. gosp. i żadnej innej graciarni na działce :wink:

Cześć Bogini nasza :D

I dokładnie o tym piszę :D wazna jest na budowie ilość pomieszczeń gospodarczych, bo człowiek zeby zyć musi się otaczać masą różnych dziwnych rzeczy a gdzieś je trzeba pomieścić ;). U nas niestety piwnica odpadłą ze względu na wysokość wody gruntowej, ale jak by się dało to bym robił

https://forum.murator.pl/topic/126541-komentarze-do-dziennika-ryski/page/4/#findComment-3513728

człowiek zeby zyć musi się otaczać masą różnych dziwnych rzeczy a gdzieś je trzeba pomieścić

Jakiś czas temu napisałam coś takiego

Mam piwnicę 111m2 pod całym budynkiem, strop terriva. W piwnicy jest, a raczej będzie, garaż, kotłownia, letnia kuchnia, hol-jadalnia na rodzinne imprezy i salon kominkowy/ komputerownia/ siłownia/ bilard.

Koszty przeliczyłam i wyszło mi, że za tą samą cenę zrobiłabym SSO domu bez podpiwniczenia o tej samej powierzchni. Budowałam w szalonym 2008 roku, własnymi, Ojca i Dużego rękami, bez jednego fachowca. Gdyby doliczyć firmę to koszty

Dużą jednak rolę odegrał spadek na działce, a że mieszkamy na wsi i jest nas 5-ka, to zapasy, przetwory, rowery, sanki, meble ogrodowe, narzędzia, kiedyś motor, opony sezonowe, trzeba gdzieś trzymać Wbrew pozorom tych gratów jest od chol..y

https://forum.murator.pl/topic/126541-komentarze-do-dziennika-ryski/page/4/#findComment-3514404

Dachowce zostają ci sami - pierwszy miesiąc będę chyba chodziła w kasku :wink:

Witam, witam , my chyba z tego samego regionu - brakoczasowni :D

Nawet na budowę nie mam czasu zajechać - oj nie dobrze, nie dobrze :(

https://forum.murator.pl/topic/126541-komentarze-do-dziennika-ryski/page/4/#findComment-3534597