Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Ryski

Recommended Posts

To dzieci przyjaciół mają jak znalazł, przedszkole można założyć :roll: :wink:

Widzę, że bez HEB-a sie nie obędzie, może to i dobrze, będzie tak jak w projekcie. :p

A co do tarasu, to mnie architekt powiedział, że lepiej zrobić w projekcie większy i potem go zmniejszać, niż na odwrót. Miałam 5x5m, ale kiepsko to wyglądało na papierku. Zdecydowaliśmy na 3x5. W zasadzie bedzie to 15 metrowy balkon, więc uważam, że duży :wink:

• Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie Beatko :D, zapraszam i dziękuję za wizytę. Pogoda na razie OK - oby tak dalej :)

Secam - nie drogi , to ile za punkt (jeśli można wiedzieć) ? Bo chyba tak jakoś wyceniają swoją robociznę ?

sure - może Smok akurat jest na wakacjach w Twoich stronach - to by sobie przedłużył zmianę klimatu -kto wie? .

Co do tarasu to wydawał nam sie duży, ale T. coś kręci nosem, że mu za mało :x Dobry pomysł z tym wymiarem tarasu na projekcie na wyrost, ale my gdybyśmy powiększyli na projekcie od razu, a nie zrealizowali tego, to nie potrzebnie płacilibyśmy za odrolnienie kawałka nie wybudowanego tarasu.

Odrolnienie mamy takie na 5 cm wokół budynku. W założeniach mam plantacje porzeczek pod oknami ;)

Co do tarasu to wydawał nam sie duży, ale T. coś kręci nosem, że mu za mało :x Dobry pomysł z tym wymiarem tarasu na projekcie na wyrost, ale my gdybyśmy powiększyli na projekcie od razu, a nie zrealizowali tego, to nie potrzebnie płacilibyśmy za odrolnienie kawałka nie wybudowanego tarasu.

Odrolnienie mamy takie na 5 cm wokół budynku. W założeniach mam plantacje porzeczek pod oknami ;)

To ja nie wiedziałam, że teraz tak można :o

Secam - nie drogi , to ile za punkt (jeśli można wiedzieć) ? Bo chyba tak jakoś wyceniają swoją robociznę ?

Za pieruna Ci nie powiem bo nie pamiętam - wiem że jak robiłem elektrykę to był szczyt bumu budowlanego i ceny kosmiczne - u mnie elektrykla była bardfzo rozbudowana dużo obwodów (aż dwie tablice) i rolety elektryczne i pierdoły powymyślałem - Pamiętam że za samą robociznę zapłaciłem 6000 zł ma być jeszcze 500 za odbiór i coś za biały montaż

Całość elektryki robota z materiałem wyniosła mnie odrobinę ponad 11000 zł

u mnie elektrykla była bardfzo rozbudowana dużo obwodów (aż dwie tablice) i rolety elektryczne i pierdoły powymyślałem - Pamiętam że za samą robociznę zapłaciłem 6000 zł ma być jeszcze 500 za odbiór i coś za biały montaż

:) my też pierodoły mamy mieć - ja to tam na tym sie nie znam ale T. chce miec półinteligentny domek :D duuuużo kabli gdzie się da i żeby później można było podłączyć do np. komputera który te wszystkie kabelki ogarnie. Na razie mają być jakieś przekaźniki bistabilne ??? No w każdym bądź razie nie będzie to takia zwykła instalacja - teść elektryk zobowiązuje do czegoś więcej ;)

Dzięki za ceny. Lepiej się stoi jak się wie na czym - chyba :roll:

u mnie elektrykla była bardfzo rozbudowana dużo obwodów (aż dwie tablice) i rolety elektryczne i pierdoły powymyślałem - Pamiętam że za samą robociznę zapłaciłem 6000 zł ma być jeszcze 500 za odbiór i coś za biały montaż

No dobra przyznam się (ja to w sumie pepla jestem :( ) opowiedziałam o Twojej elektryce (raczej o tych dwóch skrzynkach) mojemu T. i ten wypytuje się mnie co Ty tam takiego z tym prądem powymyślałeś ? Hmm ... :-?

Napisz troszkę o tym, co ? :)

Masz jakieś strefy ? "chodzące" światło ?

No dobra przyznam się (ja to w sumie pepla jestem :( ) opowiedziałam o Twojej elektryce (raczej o tych dwóch skrzynkach) mojemu T. i ten wypytuje się mnie co Ty tam takiego z tym prądem powymyślałeś ? Hmm ... :-?

Napisz troszkę o tym, co ? :)

Masz jakieś strefy ? "chodzące" światło ?

Nie nie absolutnie :)

Założenie było takie: - instalacja rozbudowana ale bez specjalnej elektroniki a klasycznie elektrycZnie ;)

Mianowicie

* We wszystkich oknach rolety elektryczne ale z przyciskami a nie pilotem - róznica taka ze wszytkie przyciski od rolet nie koło okien ale przeniesione koło dzrzwi obok wyłacznikow swiatła

bardzo duża ilość gniazdek - praktycznie po dwa w każdym kącie pokoi

* osobne obwoidy na lodówkę pralkę wanne z hydro

* wyprowadzone oświetlenie na markize nad tarasem (kiedyś bedzie)

* wyprowadzenie oświetlenia do iluminacji w podbitce

* dużo wyłacznikow schodowych w każdym kącie korytarze

* oświetlenie podłogi w pokoju oraz oświetlenia łazienek halogenowe

* osobne oświetlenie akwarium na schodach

* zasilanie bramy garazowej oraz zasilanie branmmy zewnetrznej

* sciemniacz światła na dworze przy drzwiach połaczony z wyłłacznikiem czasowym

i to wszytko - ale podkreślam zrobione klasycznie kablami bez sterowania nowoczesnego tzw "inteligentnego" bałem się awaryjności tego systemu

A dwie tablice mi wyszły bo tyle obwodów się zrobniło że mam 2 tablice po 24 pola

Niestety na zalewanie poczekamy do przyszłego tygodnia, Nasi Panowie muszą jeszcze zaszalować antresole, obmurować dookoła strop strop, zrobić nadproże garażu i takie tam. Jak się z tym wszystkim uwiną do piątku to będę zadowolona, ale cosik mi się zdaje że nie zdążą tym bardziej że pogoda będzie kiepska. Byle by nie padało :roll:

Powoli ale do przodu :)

Lece na rewizyte, wieczorkiem późno przyjechaliśmy i już nie starczyło czasu na FM :(

A czort wie ? Ja się z nikim nie umawiałam ;) Tylko dostałam informację. Myślę że jak przyjdziesz to Cię nie wygonią obojętnie kogo by to nie było spotkanie :roll: :wink: :D :lol:

A gdzieś u Megany w komentarzach obiło mi się niedawno, że coś było odwołane a teraz to chyba powtórka.