Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Ryski

Recommended Posts

Właśnie wczoraj zrezygnowaliśmy z dębowego przedpokoju. Jak dla mnie to za dużo drewna w różnych kolorach i jeszcze pan od schodów nie mógł nas zapewnić, że ten dąb będzie taki jak nasze parapety, więc zrezygnowaliśmy. Za to zostawiamy trzy schodki do piwnicy, żeby zamknęły całość i żeby jakoś to wyglądało. Schodki po 550 zł / szt. - hmmm... może ugniemy pana przy zapłacie, może się zlituje i coś spuści ..... Nie powiem, schodki pięękne no ale ta cena ......

Za to poprosiliśmy pana żeby wycenił stół z merbau o wymiarach 110x300. Czekamy....

Kubik merbau kosztuje ok. 5k zł a orzecha ok. 9k zł. Planujemy plantację orzecha ..... :D

• Odpowiedzi 677
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

świetnie Cię rozumiem właśnie próbuję u siebie to wszystko tak ułożyć żeby dało się na podłogę patrzeć tzn. pomieszać parkiet z kaflami osiwieję jak nic:)

merbau to mój ulubiony i taki będzie na dole ale różne bielone jesiony klony też ładne

schodkami się nie martw jak zaczęli to będą chcieli skończyć no i kasę dostać wiesz jak to z majstrami:)

No wczoraj przy decydowaniu czy rezygnujemy z drewna na przedpokoju czy nie też do reszty posiwiałam. Mieliśmy chwilę przerwy w decydowaniu i nic to nie pomogło, dalej mam dreszcze jak mam coś wybierać. No bo to tak jest jak sie kasy nie ma - kompromiski :) Tym bardziej że nasz przedpokój ma coś podan 20m2 to i różnice cenowe są duże.

Ta podłoga dębowa ze schodkami z merbał to policzyłam że nas będzie kosztować 245 zł /m2 no i wtedy osiwiałam i zaczełam mieć w doopie że mąż lubi drewienko. Będą kafle i koniec. No schodki zostawimy, bo rzeczywiście ładnie będą kończyły przedpokój, ale cały środek w kaflach. Jak nic sensownego nie wybierzemy to takie promocyjki za 20 zł/m2 tymczasowo a potem jak coś wpadnie w oko to będzie taniej niż te drewienko, a już nie wspomnę że to drewienko ma być podklejone blachą no bo mamy ogrzewanie podłogowe a drewno izoluje. A taka blaszka podnosi koszt podłogi o 68,50/m2.

Meganko ja to sie chyba starzeje a przy tym pokornieje, bo już nie jestem taka chętna do ochrzaniania.

Tym bardziej że panowie są tacy grzeczni; i sprzątają po sobie jak nikt dotąd, i nie chrzanią roboty, i jak widzą, że im się nie podoba to poprawiają a nie wciskają , że tak ma być, i jak zarysowali drzwi to powiedzieli o tym i naprawili. To ja troszkę ponarzekam, poczekam i wszyscy będą zadowoleni :)

No to będzie sporo czasu na projektowanie pomieszczeń, instalacji, otoczenia itp. nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :)
IIiiieeeetam...

brakuje mi takiego porządnego zapier...u budowlanego. Nie porządków i sprzątania, bo tego to i bez budowy mam opór. Nie myślałam, że za tym zatęsknię...

Od tego myślenia, to bardziej głupia jestem, niż mądra i dalej nie wiem na co się zdecydować :rolleyes:

Rysko, jak już zamieszkasz i pomieszkasz, to będziesz miała to w doopie, czy tam leży to, czy tamto.

Kwestia przyzwyczajenia :)

Dokładnie. Tylko jak sie "robi" to widzi się wszystkie niedoróbki, niedociągnięcia, niepasujące rzeczy i poprawki...

Później nie ma to aż takiego znaczenia, przestaje się zwracać uwagę na małe "potknięcia"

Właśnie wczoraj zrezygnowaliśmy z dębowego przedpokoju. Jak dla mnie to za dużo drewna w różnych kolorach i jeszcze pan od schodów nie mógł nas zapewnić, że ten dąb będzie taki jak nasze parapety, więc zrezygnowaliśmy. Za to zostawiamy trzy schodki do piwnicy, żeby zamknęły całość i żeby jakoś to wyglądało. Schodki po 550 zł / szt. - hmmm... może ugniemy pana przy zapłacie, może się zlituje i coś spuści ..... Nie powiem, schodki pięękne no ale ta cena ......

Za to poprosiliśmy pana żeby wycenił stół z merbau o wymiarach 110x300. Czekamy....

Kubik merbau kosztuje ok. 5k zł a orzecha ok. 9k zł. Planujemy plantację orzecha ..... :D

Ryska, powaliła mnie cena za schodek!

Ile ten schodek ma, 3m?

Zwykłe stopnie , powiedzmy sosnowe, 100zł, niech będzie 250 za inne drewno i jeszcze jedna za robociznę, dodam jeszcze 100, bo mieszkacie w dużym mieście, co daje w sumie 450...ale żeby 550?

Twój stół ledwo zmieściłby się w moim salonie...no, może nie ledwo, ale akurat;)

panowie są tacy grzeczni; i sprzątają po sobie jak nikt dotąd, i nie chrzanią roboty, i jak widzą, że im się nie podoba to poprawiają a nie wciskają , że tak ma być, i jak zarysowali drzwi to powiedzieli o tym i naprawili. To ja troszkę ponarzekam, poczekam i wszyscy będą zadowoleni :)
Czasem lepiej jak powoli i dokładnie robią, a nie zapylają. Dwa w jednym uważam, że nie każdy potrafi, żeby było szybko i dobrze.

Ciesz się ze swoich fachurów!

IIiiieeeetam...

brakuje mi takiego porządnego zapier...u budowlanego. Nie porządków i sprzątania, bo tego to i bez budowy mam opór. Nie myślałam, że za tym zatęsknię...

Od tego myślenia, to bardziej głupia jestem, niż mądra i dalej nie wiem na co się zdecydować :rolleyes:

Eee tam, dasz radę :) W decyzjach jeste dobra (moje dwa okna :) )

Tylko jak sie "robi" to widzi się wszystkie niedoróbki, niedociągnięcia, niepasujące rzeczy i poprawki...

Później nie ma to aż takiego znaczenia, przestaje się zwracać uwagę na małe "potknięcia"

to ja jestem inna, zawsze widzę u siebie błędy a u kogoś nie :)

Ryska, powaliła mnie cena za schodek!

Mnie też :)

Ile ten schodek ma, 3m?

Zwykłe stopnie , powiedzmy sosnowe, 100zł, niech będzie 250 za inne drewno i jeszcze jedna za robociznę, dodam jeszcze 100, bo mieszkacie w dużym mieście, co daje w sumie 450...ale żeby 550?

Do schodka dodaj jeszcze 50 zł za ten cholerny merbau i +50 za lakier.

Twój stół ledwo zmieściłby się w moim salonie...no, może nie ledwo, ale akurat;)

To wydatki będą proporcjonalnie mniejsze i więcej kasy zostanie na przyjemności :) albo kasy nie zostanie, za to będziecie żyli spokojnie jako bezkredytowcy :)

Eee tam, dasz radę :) W decyzjach jeste dobra (moje dwa okna :) )

Łatwiej chłodnym okiem patrzeć na problemy innych, niż decydować o własnych.

to ja jestem inna, zawsze widzę u siebie błędy a u kogoś nie :)

znaczy, że jesteś wymagająca w stosunku do siebie, ja to bym chciała być jeszcze konsekwentna, bo z tym u mnie krucho...

Do schodka dodaj jeszcze 50 zł za ten cholerny merbau i +50 za lakier.

No przecie już dałam "250 za inne drewno", o lakierze zapomniałam...

To wydatki będą proporcjonalnie mniejsze i więcej kasy zostanie na przyjemności :) albo kasy nie zostanie, za to będziecie żyli spokojnie jako bezkredytowcy :)

Nie wiem, czy nie chciałabym mieć kredytu i mieszkać już u siebie. Jednocześnie chciałabym mieć świadomość, że stać mnie na raty, które mnie nie zabiją i, że do końca tych rat mam pewny zarobek. To w dzisiejszych czasach nie jest takie łatwe. Nawet po 10 latach możesz stracić pracę i co wtedy?

Niebieskie moje

Ja też bym kupowała roślinki, ale nie mam pojęcia czy to już można czy nie :(

Te które dostałam to wsadziliśmy no bo co było z nimi robić, ale chciałabym więcej :)

Posiałam w skrzynkach dalie i bratki, zobaczymy co z tego będzie.

Krokusiki którymi chwaliłam się, już dawno przekwitły teraz "wysychają" i już zapamiętałam, że w sierpniu/wrześniu powinnam je wkopać na właściwe miejsce na ogródek.

Czekam teraz aż sąsiad traktor uruchomi i najpierw przeora a potem zabronuje ten nasz "trawnik" i będzie można wtedy równać, ubijać, siać itp.

• 2 weeks później...

Rysko, ale się uśmiałam z tego twojego trawnika ( łąki) :)

Chociaż wiem, że Wam nie do śmiechu, sami walczyliśmy ze swoim trawnikiem i zrobiliśmy tylko połowę.

Druga połowa działki już czeka, ale ja odpadam.

Dzisiaj walczyłam z kwiatkami sadziłam, przesadzałam i ręce mi odpadają.

Mam nadzieję że mi się odwdzięczą i pięknie będą rosnąć w podzięce :)

Pokaż schody :)

a ja dziś doszłam do wniosku, że chyba do etapu ogródka nie dożyję - byliśmy dziś w jednym sklepie z oknami, odbyłam dłuuuugą rozmowę z instalatorem pc, przeczytałam stustronicową ofertę na wm i umieram ze zmęczenia. acha, popracowałam trochę zarobkowo, ale to już w sumie powinnam traktować jak relaks. może ja się za bardzo przejmuję?

dziewczyny, jakich firm macie okna plastikowe?

Rysko, też mam bez biały, ale za to taki z pełnymi kwiatami. musisz mnie kiedyś odwiedzić z sekatorem :)

Babeczki kochane ten "trawnik" to my tak na 4 długie popołudnia musimy podzielić bo tego jakieś 1500m2 wyszło. Ręce już zaczynają boleć :(

Ale najlepszy jest mój maż, wczoraj trawę siał a dzisiaj oglądał kosiarki :D

Megano ja też mam do pikowania dalie, bratki i podobno pikuje się też majeranek - hmmm.. Musze poszukać w internecie jakie wielkie mają być te roślinki do pikowania.

Tataraku jeśli chodzi o bez to nie mam pojęcia czy pełny czy pusty. Najpierw zobaczymy czy się przyjmie. Jak nie będzie zielonych listków to polecę do Ciebie z sekatorem ręcznym i dwoma sekatorkami nożnymi :D.

Okna kupowałam w Promarze na Karmelkowej chyba Velux okucia mam Roto a to tarasowe FILA.

Kasiu nam polecili wysiać trawę a tylko dosiać łąkę. Podobno tak się robi, że nie sieje się łąki tylko miesza trawę z łąką a łąka sama się potem rozsiewa.

Zawsze twierdziłam że będę mieć ekologiczny ogródek - bez ingerencji człowieka, co gdzieś spadnie lub wyrośnie tam zostaje na wieki :)