Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Ryski

Recommended Posts

rochę nam się rozlało do wewnątrz :evil:

http://www.dom.tim.net.pl/galleries/BUDOWA/SSO/rogwewnetrzny.JPG

i na zewnątrz

http://www.dom.tim.net.pl/galleries/BUDOWA/SSO/rogzewnetrzny.JPG

większych strat nie odnotowaliśmy. A i oczywiście w kieszeni mniej (lżej) , na budowie więcej (co cieszy) o jakieś 1500 zł

Dzisiaj na budowie T. i wykonawcy stawiają konia i stolce :o :o :o

nigdy nie pojmę skąd takie nazewnictwo na dachu się wzięło

Edytowane przez Ryska

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I oto taka dachówka zamówiona :D

http://www.dom.tim.net.pl/galleries/BUDOWA/SSO/sirius13.jpg

Sirius 13 czerwień miedziana Rupp Ceramika.

Tak naprawdę, to już można ją odebrać, ale jeszcze nie mamy położonej więźby :( Panowie stawiają ścianki działowe, co by można było na nich oprzeć więźbę i żadnych stolców u nas na budowie nie będzie ! :D

Dogadałam sie także co do ceny okien dachowych. Okna dachowe będziemy mieli takie :

http://www.dom.tim.net.pl/galleries/BUDOWA/SSO/oknofakro.jpg

Brama garażowa juz zrobiona czeka na zamontowanie, ale jeszcze nie ma posadzki w garażu. 21 września można ściągnąć stemple i wtedy będziemy robić podłogę w garażu.

• 2 weeks później...

Dostałam "cynka" ze T. kupił gwoździe .... jakie to one były ? drewniaki ? deskowe ? a czort z nazwą, w każdym bądź razie gwoździe do zbijania więźby, no i dzisiaj będziemy stawiać do góry te zielone belki :D :D :D

Ale się cieszę :D :D :D

Wieczorkiem wkleję zdjęcia.

Dzisiaj na budowie T. i wykonawcy stawiają konia i stolce :o :o :o

nigdy nie pojmę skąd takie nazewnictwo na dachu się wzięło

To był wtedy fałszywy alarm :evil: - zresztą nie pierwszy :evil: i co ? dwa tygodnie minęły od założenia murłat. Dwa tygodnie pieprz...yli się ze stawieniem ścianek działowych na górze żeby oprzeć na nich więźbę.

Ale nic to. Napisałam niżej że dzisiaj zaczynamy z więźbą, ale uwierzę jak zobaczę no i fotki wkleję.

• 1 month później...

Minęły prawie dwa miesiące, więźby w całości nie ma i wykonawców też nie ma no i zdjęć również. Normalnie kicha i to wielka. Jestem wściekła :evil:

Murarka nie dokończona, więźba też, a dzisiaj dzwoni wykonawca że ma życiową szansę i wybiera się do Angli :o normalnie nigdy w życiu nie miałm takich wielkich oczu jak dzisiaj - JAK TO ??? JAK ON TAK MOŻE ?? DLACZEGO ??

Jak on w tej Angli tak samo będzie traktował inwestorów jak nas to szybko wróci i to w podskokach prosto na salę rozpraw.

Szukamy teraz wykonawców którzy dokończą nam dach.

PS. przeciez to wczoraj był 13-go w piątek a nie dzisiaj !!

Dalej szukamy wykonawcy do naszego dachu.

Przywieźli nam końcówkę ytonga - więcej nie będzie !!! :D chociaż tyle dobrego w tym wszystkim :-? i też nie do końca bo jedną paletę kierowca wywrócił i z palety zostało tylko 4 dobre bloczki - będziemy reklamować - w sumie już reklamowałam.

Wstępnie mamy niby dogadanego cieślę na skończenie więźby i jakby co to zaczyna od grudnia, ale szukamy dalej.

Dzisiaj mamy wizytę KB, ma spisać na jakim etapie "opuścił" naszą budowę wykonawca.

No i jutro mają nam montować bramę garażową :D

To będzie jedyna taka budowa na świecie, gdzie nie ma dachu a jest brama garażowa :o :D

Zdecydujemy się raczej na samego cieślę, który dokończy więźbę, bo później chyba będzie łatwiej znaleść konkretnego dekarza.

Pobite gary ! :)

Mamy wykonawcę naszego dachu ! Cieśla, dekarz, akrobata w jednym :D Wchodzi 7 grudnia i do Świąt ma dach być na górze jak pogoda da. Oj jak ja bym chciała do tych Świąt wkleić zdjęcie naszego dachu :roll:

Trzeba rozglądnąć się za rynnami i oknami połaciowymi. Te drugie to mniej więcej mamy wybrane. Natomiat nie mam pojęcia jakie rynny :(

C.D. NAMIARÓW NA DOBRE KONTAKTY

KUCHNIA - STOLARZ

Z Core, tu masz namiar na dobrego i taniego stolarza od kuchni (podawałam już parę razy)

http://www.wrzaszczak-stolarstwo.net/kontakt.php

Jestem napardę bardzo zadowolona. Robiłam wyceny i w Astrze i w Arkadiusie, i w wielu innych miejscach. Cena dwa razy wyższa niż u niego.

Z-core - meble na wymiar dla mnie robił fachowiec z Piekar k. Jelcza tel. 609 034 113 - miał najciekawszą koncepcję projektu, dobrą cenę i wzorowo wykonał pracę, więc go polecam. Warto spytać w różnych miejscach - ja miałem 3 propozycje projektów wg moich wymagań i wybrałem sobie najlepszą.

Do dzisiaj (po roku mieszkania) widzę, że lepiej zaprojektować całości nie dałbym rady.

MEBLE

No kochani; znalazłem w końcu fajny punkt mebli.

Pewnie nie wszyscy są tak daleko z budowaniem, ale warto zapiasć i zaglądnąć do nich - rabat dla forumowiczów juz załatwiłem :p

http://www.meblerybaccy.pl - spojrzcie na partnerów - mają wszystko

PODBITKA

krzys_i_aga - podbitkę zamawiałem w składzie tartaku na ul. Miłoszyckiej we Wrocławiu - mieli rozsądne ceny, bardzo dobry materiał i załatwili mi nawet 2 listwy gdy potrzebowałem.

• 2 weeks później...

Rynny na 90% wybrane

Marley Continental 125 brąz, właśnie się wyceniają w 3-ch hurtowniach. No tanie to one nie są ale "podobno nie złe", pożyjemy, zobaczymy.

Już mamy zrobić zakupy naszym dachowcom

- 40 kg gwoździ :o

- śruby - duużo!!

- deski 0,12x4x0,32

- rynny

Dzisiaj panowie mają spisać jakie drewno zostało, poukładać i zaczynają !!!

Normalnie wczoraj byli na budowie (fizycznie) pooglądali i zapowiedzieli się na dzisiaj :D

Po miesiącu (prawie, bo od 7 listopada - dzień ucieczki wykonawcy) jak się człowiek dowiaduje, że jednak coś się bedzie działo na tej naszej budowie to normalnie aż w gardle ściska :roll: :lol:

No to się zaczęło :)

Są panowie na dachu i pracują !!!!!! :D :D :D

Rynny kupione, całe 68 metrów plus haki, zaślepki, narożniki, spusty, blacha okapowa itp.

3,6 KPLN mniej w kieszeni i to z jaką radością wydane :)

Do świąt ma być folia na dachu i to na całym dachu.

Panowie są dalej na dachu i pracują !!! :D

Poprawili więźbę którą postawił poprzedni spec ( :evil: ).

Z lewej strony domu założyli deskę, rynnę i dwie warstwy folii. Obmurowali jeden ze szczytów do końca, obmurowali dookoła winiec. Mają taki plan, że zaczynając z lewej mańki będą robić do folii każdą połać. Efekty pracy widać :D Kupiliśmy im nagrzewnicę gazową i mają w pakamerze ciepełko. Piwa nie piją !!! :D

Kazali posprzątać po poprzednim wykonawcy więc w sobotę posprzątaliśmy. Zobaczymy czy zostawią po sobie porządek. Skoro wymagali porządku powinni po sobie także zostawić czysto.

Moi fachowcy położyli w 50% folię na dachu !!!

Całkiem, całkiem to wygląda :D

W związku ze zbliżającym się (a jednak :D ) etapem w którym zostanie położona dachówka nabyliśmy takie cacko

http://www.dom.tim.net.pl/galleries/BUDOWA/SSO/nagrzewnica.jpeg

i mamy nadzieję, że spełni swoje zadanie.

• 4 weeks później...

W sobotę byliśmy w odzwiedzinach u TMK-ów. Śliczne dzięki za ugoszczenie! - ten czerwony napój wyśmienicie smakował, ciacho również ( to z dodatkową czarną mazią ;) ) a i Meganki cytrynówka leciutko wchodziła - pychota !Zapraszamy w rewanżu do nas !

Właśnie, a u nas dzielnie kładą dachówkę. No i mamy dylemat co do ocieplenia.

Ocieplenie kłaść przed tynkami i wylewką czy nie ? :(

Jak nie położymy ocieplenia to nie możemy murować ścianek działowych bo będzie za zimno :( jak nie będzie ścianek działowych to nie możemy wprowadzić instalacji. Więc prawdopodobnie jednak położymy tą wełnę na gotowo i zafoliujemy :roll:

Niech ta zima juz sobie pójdzie !!! Mamy jeszcze jedną ścianę szczytową do wymurowania !!! :o

Decyzja - kładziemy najpierw wełnę, płyty g-k a potem tynki i wylewki. Nasz kierownik budowy mówi, że nic się nie stanie z płytami i wełną przy parowaniu wylewki i tynków - i oby miał rację :roll:

Pierwsze 2 okna połaciowe wjechały na budowę, reszta ma byc max. do czwartku :D

Okna "zwykłe" wybrane - profil VEKA Topline półzlicowany zaokrąglony pakiet u=0,7 orzechowe. Okno tarasowe HS drewniany. Klamki stare złoto, czekamy na wiadomość kiedy montaż.

Teraz trzeba szukać drzwi, żeby zamknać nasz domek :D

i wybrać instalatorów PC, podłogówki i takich tam.

Zimno, zimno i jeszcze raz zimno.

Panowie od dachu wczoraj i dzisiaj zrezygnowali z pracy - za zimno.

I coś napomknęli, że zabraknie im dachówek :( a przecież było liczone przez hurtownie :-?

Dzisiaj zamówiłam wełnę o taką o!

http://strefa-izolacji.pl/zdjecia/toprock.JPG

w rolkach

180mm i 100mm

za 4-5 dni ma przyjechać.

Kończymy zbieranie ofert na PC. Trudna decyzja do podjęcia przed nami.

Wczoraj:

- popołudniu zadzwonił pan z firmy od wełny i poinformował, że 1 lutego będziemy mieli ją u siebie :D

- dachowcy nie dojechali (nie odpaliły im auta - zamarzły :( ) dzisiaj mają dojechać - zobaczymy :roll:

- dostaliśmy wstępną umowę na PC ale nie miałam już siły żeby ją przeczytać i przeanalizować :(

- mąż kupił kozę z dziewięcioma cegłami szamotowymi za całe 149 PLN podobno full wypas :D no i rury do tego. Jeszcze kozuni nie widziałam, zanosi się na oględziny kozy w piątek lub w sobotę.

- mąż trafem kupił 100 kg węgla (2x50kg w workach) będziemy palić w kozie :) właczymy dmuchawę i będzie ciepełko uciekało przez dach :-? no bo przecież dachu do końca nie ma :-?. Piszę, że trafem, bo jak przyjechał na plac/sklep to akurat była dostawa, a tak "normalnie" to na węgiel są zapisy :o sąsiad zapisał się w środę, a odebrać ma węgiel w poniedziałek :o Szczęsciarz ten mój małż :D

Okna nasze są już gotowe, stoją w magazynie sprzedawcy, czekamy tylko na HS-a i na ocieplenie.