Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Ryski

Recommended Posts

Akcja wprowadzki do 1 sierpnia odwołana :D

Jutro podpisujemy wniosek o kredyt - trzymajcie kciuki co by nam go udzielili :/

Kładzie sie podłogówka, w sumie to się prawie kończy jutro ma być próba ciśnienia hydrauliki.

Tak wygląda teraz pokój starszego synka

http://www.dom.tim.net.pl/galleries/BUDOWA/SSO/pod%B3ogowka1.JPG

a tak wygląda obecnie górna łazieka

http://www.dom.tim.net.pl/galleries/BUDOWA/SSO/pod%B3ogowka2.JPG

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj jedziemy wybrać sobie kotka. Wczoraj urodziły się :) Mamy jednego zaklepać. W sumie chce mieć kotkę bo koty bardziej leniwe a my z przyczyn praktycznych chcemy mieć takiego zwierzaka.

Panowie kończą dzisiaj podłogówkę, jutro próba ciśnienia. Wylewki wchodzą najpóźniej 10-05 może uda się wcześniej.

Muszę zamówić dwie wywrotki piasku 0-2 rzeczny płukany 700 zł/ 20-25 ton (1 wywrotka) plus cement - duuużo nie pamiętam ile ale duużo. Mam też kupić takie coś do "uzbrojenia" wylewki i plastyfikator 20 litrów.

No i trzeba szybko zamówić drzwi bo jak sie zorientowałam (mniej-więcej) na rzwi czeka się jakieś 4-6 tygodni

Edytowane przez Ryska

....

Dzisiaj panowie zaczynają wylewki i mają zrobić je w 3 dni - zobaczymy, ja tam daje im jeszcze dodatkowo 2 :)

zamówiłam:

6 ton cementu 240 worków

plastyfikator 20 litrów

mikrozbrojenie 4 woreczki po 0,9 kg

piasek 2 wywrotki po 25 ton każda za 650 zł

zastanawiam się nad kuchnią, trzeba się spotkać z "kucharzami"

drzwi zamawiam po wylewkach

szambo po wylewkach bo tam gdzie ma być szambo będzie piasek do wylewek a trzeba zrobić dziurę na szambo.

Dzisiaj mija tydzień od złożenia wniosku o kredyt - mają jeszcze jeden tydzień do wydania decyzji - czekam cierpliwie

Edytowane przez Ryska
dzięki TMK

Normalnie nie wierzyłam jak panowie od wylewek skończyli w obiecane 3 dni !!!

Jeśli chodzi o teminowość to szok wielki!!!!!!!! Jeśli chodzi o wykonanie to dla mnie OK :)

Kosztowało to nas 25,27 zł za 1m2 (materiał+robocizna) ale została spora kupka piasku na dalsze betonowanie (taras, garaż, ganek, schody)

Dostaliśmy kredyt :D

Zamówiłam szambo - prawdopodobnie będzie w piątek 14 maja.

Parapety wewnętrzne zamówione.

Po szambie montujemy szybciutko umywalkę i kibelek :) w sumie kibelek ważniejszy bo spowoduje pożegnanie się z TOI-TOI-ką :)

Zaczynamy dokańczanie obudowy rur rekuperacji.

15 maja zostaliśmy szczęśliwymi posiadaczami 10m3 szamba. Szambo zostało zamontowane, zasypane, podłączone :)

Szambo zakupione we wrocławskiej firmie. Polecam.

Dalej trwają poszukiwania płyty indukcyjnej. Taką również biorę pod uwagę - Mastercook ID 64 S

Kasting na wykonawcę mebli kuchenny otwarty. Prosze zgłaszać swoje kandydatury :)

Edytowane przez Ryska

• 4 weeks później...

Oj dawno mnie tu nie było, ale tak naprawdę nic specjalnego się nie dzieje.

Czekamy na pana J. - ma nam skończyć szpachlowanie łączeń płyt G-K i przygotować pod malowanie na górze, zrobić zadaszenie tarasu i ocieplić budynek.

Mamy podłączony kibelek :) wczoraj zabrali TOI-TOI-kę i mamy wodę w kranach. Krany na razie przemysłowe, ale są i jest w nich woda :) Tynki nareszcie schną, czekamy na drzwi a potem na kocioł.

Wybraliśmy kafelki do dolnej łazienki.

Stawiamy ogrodzenie - tylno - boczne (siatka), a na przód troszkę poczekamy.

Elektryka zamówiona - czekamy na realizację do poniedziałku, aż Pan "magazynier" wróci z urlopu.

Znów troszkę czasu minęło....

ale coś-nie-coś się dzieje

- kafelki do dolnej łazienki zakupione

- słupki ogrodzeniowe postawione , czekamy aż sąsiad skosi zboże żeby można było założyć siatkę (czas oczekiwania na żniwa ok. m-c)

- dzisiaj wylewamy garaż - posadzkę i schody wejściowe

- dzisiaj musimy jechać oglądnąć lodówkę żeby wiedzieć jak ją meblami zabudować, bo ...

- jutro umówiona jestem z "meblarzem - stolarzem" i będę podpisywać umowę na wykonanie mebli kuchennych, czyli meble wybrane

- termin na wstawianie drzwi mniej więcej koło 24 czerwca i potem będziemy działć z kotłownią, elektryką (podłączeniem)

INFO

24 marca 2010 o godz. 15:30 złożyłam we właściwym U.S. wniosek VZM-1 wraz z załącznikami w niemałej ilości. Teraz czekam na telefon z U.S. w sprawie wyjaśnień, a spodziewać się go mam za około 3 miesiące :o :-?

Niesamowite, ale wczoraj 24 czerwca dokładnie po 3-ch miesiącach zadzwoniła Pani z US, mam stawić się na poprawki - lecę w środę :) może będzie jakiś przypływ gotówki :)

Relacja z wizyty w US.

Kilkanaście dokumentów poprawionych z udziałem baardzo miłej pani.

Kwota zwrotu zmniejszyła się o 100 zł :( ale ........ zwrot ma być już za dwa tygodnie :) Bardzo mnie to cieszy, bo może starczy na schody :D

A z "placu boju" to panowie kończą gipsowanie płyt gipsowych i wychodzą na zewnątrz robić zadaszenie tarasu :) którego de facto nie ma :) ale ma być.

Mąż dalej dzielnie walczy z kotłownią.

A ja tego nie mogę zobaczyć za żywo :( bo dzieci się rozchorowały i po pracy gnam do domu zmienić babcie.

Dzisiaj opróżniłam z rupieci pokój gościnny i jest przygotowany do wykańczania.

Jutro mam zamiar pogipsować parę dziurek po użytkowaniu pokoju jako przebieralni/szatni/magazynku/kuchni i zagruntować ściany a w środę biorę wałek ( ten drugi ) w ręce i maluję kolorkiem pokój.

Mąż kończy kafelkować kotłownie. kafelki na podłogę kupione, fugi kupione.

Czekamy na PC

Ocieplenie domku "robi się"

W dalszym ciągu "robią się" płyty gipsowe.