Ryska1719503950 07.07.2010 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Zadanie wykonane, dzury połatane, zagruntowane. O co w tym gruntowaniu chodzi ? Ma ściana wchłonąć grunt żeby nie wchłaniała farby, która jest droższa ? Zanim zaczęłam gruntować pare groszy wcisnął nasz wykonawca od ocieplenia, że ten grunt to trzeba by było wymieszać z biała farbą Nie miałam białej farby owszem sufit ma być biały, ale ściany nie, to po co gruntować z dodatkiem białej farby ?? Czasami niepojęte są toki rozumowania wykonawców Zagruntowałam czystym gruntem. Jutro pomaluję sufit na biało a ściany na kolorek. Mam nadzieje że do roku nie odpadnie farba Teraz pytanie jaką farbę wybrać - nie chodzi o kolor tylko firmę. Mąż kończy kafelkować kotłownie i trochę się zapędził z wykuwaniem "studni" bo uszkodził rurkę od ogrzewania podłogowego na szczęście tylko izolację rurki a nie tak żeby woda ciekła - szczęście w nieszczęściu - uff W dalszym ciągu czekamy na PC. Ma być pt.-pn. Ocieplenie domku "robi się" W dalszym ciągu "robią się" płyty gipsowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 12.07.2010 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 W piątek wybraliśmy farbę BONDEX kolor kaszmir do pokoju na dole. Farba kryje ładnie, na razie pomalowałam tylko jeden raz (choć na moje oko nie wymaga drugiego malowania), bo jak docelowo będziemy wyprowadzać się z tego pokoju to pomaluję drugi raz Od teściowej dostaliśmy wysłużony dywan i położyliśmy go na posadzce. Wnieśliśmy naszą starą wersalkę i fotel, stare komódki orazi witrynkę. Mąż przymocował szyny ? do firanek, ja umyłam okna i zawiesiłam firanki. Przynieśliśmy mały telewizorek i DVD oraz pełno bajek dla dzieci. Rozłożyliśmy stół który ma stać docelowo w kuchni oraz przynieśliśmy ławkę do tego stołu. Tak naprawdę mamy już gdzie spać i nawet jakiś film oglądnąć W pokoiku czuć wilgoć i słychać taki dziwny pogłos, co nas droszkę denerwuje ale to nie dla nas ten pokój Pokoik na szybko stworzyliśmy po to że gdy nasze "pociechy" będą nam za bardzo chciały "pomagać" przy pracach wykończeniowych to zamkniemy ich w pokoiku właczymy TV i DVD i przez chwilę sprzęt przejmie rolę wychowawczą W sobotę zagruntowałam cała kuchnię i łazienkę na dole oraz zdążyłam (zanim padłam) pomalować sufit w kuchni. Dzisiaj pomaluję drugi raz sufit w kuchni i trzeba będzie wybierać farbe i kafelki do kuchni. Kotłownia czeka na PC. Ocieplenie dokmu "robi się" W dalszym ciągu "robią się" płyty gipsowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 12.07.2010 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 (edytowane) Pokoik Pierwsza impreza Edytowane 12 Lipca 2010 przez Ryska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 15.07.2010 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Kupiliśmy taką "umywalkę" do pralni będzie używana do kąpieli kota Wczoraj "ociepleniowcy" zepsuli nam prowadnicę do napędu bramy garażowej:mad: Zobaczymy ile wyniesie naprawa, będą mieli potrącone z wypłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 26.07.2010 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Radosna nowina - wybraliśmy kafelki do kuchni Już miałam dosych chodzenia po marketach budowlanych Dzisiaj rano o 8.15 w Cermagu wybraliśmy kafelki do kuchni nie do końca to jest to co chcieliśmy mieć ale zmęczyły nas już wędrówki po sklepach z kafelkami. Do dzisiaj zaliczyliśmy OBI, Castorama x 2, Leroy'a, Practikera, Karmelkową x 4. Płytki na ścianę Paradyż Nicol Beige 10x10, do tego fugi na ścianę i podłogę i płytki na podłogę Nowa Gala TR 01 jasny beż 30x30 Te nasze "wyszukane" kafle to jest niby to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 26.07.2010 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 Właśnie zamówiłam do łazienki: umywalkę - Roca java baterię - ALP-TRES zestaw prysznicowy - TRES kabinę Aquaform LAZURO brodzik Aquaform standard syfony, korki, łączniki itp. Mąż kończy kafelkować łazienkę to akurat za tydzień odbiorę zamówienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 26.07.2010 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 (edytowane) Edytowane 26 Lipca 2010 przez Ryska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 27.07.2010 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Mamy już parapety, na razie pionowe teraz trzeba ustawić je do poziomu pokaponować i polakierować. Może znacie się na lakierach i możecie którys polecić ? Chcemy matowy, twardy i przeźroczysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 30.07.2010 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Nadejszła wiekopomna chwila - mamy podłączoną pompę ciepła i napewno daje ciepłą wodę - sprawdzone Najpierw pokażę Wam ...... rurki , bo naprawdę podobają mi się te sploty, zaworki, baniaczki A teraz ........ONA .... w całej swej okazałości....... POMPA Z ZASOBNIKIEM I co by nam działała długo i szczęśliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 01.08.2010 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 W sobotę mieliśmy wielką wyprawę po hurtowniach. Nabyliśmy brodzik, osłonę do brodzika, miała być kabina ale została uszkodzona i dojedzie do czwartku, umywalkę, kafelki do łazienki na podłogę, kafelki do kuchni na ścianę i podłogę. Nie jesteśmy zadowoleni z naszego wyboru kafalek do kuchni . Po otwarciu i zobaczeniu w świetle dziennym stwierdziliśmy, że my takich nie zamawialiśmy . Jutro mąż jedzie zobaczyć czy w sklepie są wystawione takie same jakie my dostaliśmy. Za to kafle do łazienki na podłogę są idealne i to nas cieszy. Kładliśmy (mąż) je do 3 w nocy i jeszcze nie skończone. W międzyczasie dzieci nam posnęły w "urządzonym" pokoiku więc zrobiliśmy krótką naradę i stwierdziliśmy, że .... na śniadanie mamy co zjeść, w nocy nie zmarzniemy, opłuczmy się w ciepłej wodzie (no bo przeciez już jest) mega oszczędzając bo na razie odpływy są do wiader i limit na zużycie jednorazowo wody to max 20 litrów więc .... śpimy w nowym domu. W przypływie pozytywnej energii o 3 w nocy mąż podłączał pompkę do odpływu żeby zlikwidowac limit zużywanej wody - udało się . Spokojnie opłukaliśmy się i w czwórkę na szer. 1,35m spaliśmy w naszym nowym domu Także pierwszą noc w naszym domu spędziliśmy z 31-07-2010 na 01-08-2010 po 1 roku 4 miesiącach i 8-miu dniach od rozpoczęcia budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 04.08.2010 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Przeniesione z wątku "Czy można reklamować kolor kafelek?" I sprawa z kafelkami do kuchni została wyjaśniona. Wzięliśmy kafle do sklepu i przystawiliśmy do wystawki - zrobiliśmy wieeelkie oczy bo kafle są identyczne! Ale rzeczywiście na tej podświetlanej wystawce nie widać, że obrzeze jest białe tylko kremowe. Sama pani ze sklepu przyznała nam racje że nie widać iż tam jest białe dookoła płytki. Ale wyjaśniła że kładąc płytki pod meblami kolor obrzeża będzie inny niż brzeg płytki w świetle dziennym, tym bardziej, że wybraliśmy dość ciemny kolor mebli. Również przekonała nas że ta biel będzie zgaszona przez beżową fugę i że NAPEWNO będzie pięknie kuchnia wyglądać Ja już poniekąd mam dość wybierania płytek do kuchni i tak naprawdę chodziło mi o to żeby to mąż był przekonany co do wyboru płytek i... dał się przekonać miłej pani ze sklepu (ja również). Także przyjmuję opcję, że caly urok w tych jasniejszych obrzezach i tego stanowczo będę się trzymać Pozdrawiam serdecznie i życzę trafionych wyborów np. płytek do kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 04.08.2010 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 A z bieżących wiadomości to PC działa pełną parą a licznik prądu zaiwania że ho, ho. Jeden rozdzielacz ogrzewania podłogowego nie działa i dzisiaj przyjadą panowie sprawdzać co takiego się stało że nie grzeje. Mąż przywiózł kabinę i baterię umywalkową, także wszystkie "sprzęty" do łazienki mamy. W łazience zostało założenie parapetu (a wcześniej polakierowanie), wykafelkowanie wokół okna, zamontowanie "sprzętu" no i przyklejenie lustra które trezba zamówić. Pan od mebli ma przyjść do nas 10 sierpnia ale będziemy musieli go przełożyć o tydzień później. Czas najwyższy zamawiać AGD. Wymówiłam umowę najmu na 15 września. Także planowana przeprowadzka w weekend 11-12 września lub szybciej jak będzie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 08.09.2010 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Stałam się DOMOWNIKIEM forumowym Ile jeszcze sie wydarzy i jak długo bedę czekać by stać się domownikiem własnego domku ? Wydarzyło się sporo, więcej dobrego niż złego, a czekałam 9 miesięcy i 3 dni Mamy: - ciepło w domku - częściowo skończoną kuchnię - częściowo skończoną łazienkę - dużo przestrzeni - kota (znajda, ten obiecany dla nas wkrótce dołączy i będziemy mieli dwa ) - duużo rzeczy do zrobienia - kredyt do spłacenia Nie mamy - tęsknoty do mieszkania w bloku, pomimo że teraz mieszkamy prawie na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 29.09.2010 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 (edytowane) dalej wykańczamy domek Edytowane 6 Października 2010 przez Ryska :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 22.12.2010 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 (edytowane) dalej wykańczamy domek Ten stan trwa nadal Zaczynamy zbierać papiery do odbioru budynku. Jak nie zmienimy prądu z budowlanego na mieszkalny to nas zje finansowo ten budowlany. Z papierów do zebrania to sobie pozwolę wkleic z dziennika Megany co potrzeba i będę wykreślać co już mamy. - kominiarz ( mamy pierwszy papier ) 250 zł - świadectwo energetyczne (łącznie z termowizją) 420 zł - geodeta - umówiony 600 zł - zbiornik bezodpływowy - szambo - wodociągi - noooo .... wodę mamy muszę się dowiedzieć co z tą wodą - energetyka - projektant - KB Edytowane 28 Grudnia 2010 przez Ryska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 22.12.2010 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 I jeszcze z dziennika Megany ZNALEZIONE W INTERNECIE O ODBIORZE BUDYNKU: Załączniki: 1. Kopie dziennika budowy (powyrywane) 2. Oświadczenie kierownika budowy: • o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami • o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy W razie korzystania z ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu: - oświadczenie inwestora o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych, jeżeli eksploatacja wybudowanego obiektu jest uzależniona od ich odpowiedniego zagospodarowania 3. Inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza obiektu i przyłączy: / niepotrzebne skreślić/ • przyłącza gazowego • zbiornika gazowego wraz z przyłączem do budynku • przyłącza kanalizacyjnego • oczyszczalni ścieków • zbiornika na nieczystości płynne • przyłącza wodociągowego • przyłącza elektrycznego 4. Protokół lub oświadczenie odbioru przyłącza instalacji gazowej 5. Protokół lub oświadczenie odbioru wewnętrznej instalacji gazowej • podpisany przez osobę posiadającą stosowne uprawnienia +kserokopia uprawnień • jednoznacznie potwierdzający, że instalacja gazowa wewnątrz obiektu jest wykonana poprawnie i nadaje się do użytkowania • jeżeli instalacja gazowa została wykonana na podstawie osobnego pozwolenia na budowę, należy złożyć odrębne zawiadomienie o zakończeniu budowy 6. Protokół lub oświadczenie odbioru przyłącza instalacji wodociągowej 7. Protokół lub oświadczenie odbioru przyłącza instalacji kanalizacyjnej • jeżeli budynek jest podłączony do bezodpływowego zbiornika na nieczystości płynne, należy dostarczyć oświadczenie kierownika budowy lub certyfikat producenta potwierdzające szczelność zbiornika • jeżeli budynek jest podłączony do przydomowej oczyszczalni ścieków, należy dostarczyć protokół odbioru danej oczyszczalni (wystawiony przez osobę uprawnioną) lub oświadczenie kierownika budowy stwierdzające zgodność wykonania oczyszczalni z zatwierdzonym projektem budowlanym i warunkami technicznymi 8. Protokół lub oświadczenie odbioru wewnętrznej instalacji wod.- kan. • podpisany przez osobę posiadającą stosowne uprawnienia +kserokopia uprawnień • jednoznacznie potwierdzający, że instalacja wod-kan. w obiekcie jest wykonana poprawnie i nadaje się do użytkowania 9. Protokół lub oświadczenie odbioru przyłącza instalacji elektrycznej • zaświadczenie o przyłączeniu do sieci elektrycznej 10. Protokół lub oświadczenie odbioru wewnętrznej instalacji elektrycznej • podpisany przez uprawnionego elektryka + kserokopia uprawnień • jednoznacznie potwierdzający, że instalacja elektryczna wewnątrz obiektu jest wykonana poprawnie i nadaje się do użytkowania 10. Protokół sprawdzenia przewodów kominowych dot. wentylacji grawitacyjnej • podpisany przez mistrza kominiarskiego 11. Protokół sprawdzenia wentylacji mechanicznej sporządzony przez uprawnioną osobę • sporządzony przez uprawnioną osobę 12. Oświadczenie o braku sprzeciwu lub uwag ze strony niżej wymienionych organów zgodnie art.56 ustawy Prawa budowlanego: • Państwowa Inspekcja Pracy Okręgowego Inspektoratu, 40-032 Katowice, ul. Dąbrowskiego 23 • Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny, 40-053 Katowice, ul. Barbary 17 • Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej, 41-100 Siemianowice Śl., ul. Pułaskiego 2 • Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska, 40-042 Katowice, ul. Wita Stwosza 31 Do wglądu: • decyzja pozwolenie na budowę • zatwierdzony projekt budowlany • plan zagospodarowania działki • certyfikaty na materiały budowlane UWAGA W przypadku wprowadzenia w trakcie budowy zmian należy dodatkowo dołączyć: • oświadczenie projektanta określające czy wprowadzone w trakcie budowy zmiany są istotnym czy nieistotnym odstąpieniem od pozwolenia na budowę • kopie rysunków wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego, z naniesionymi kolorem czerwonym zmianami WSPOMNIANE DOKUMENTY WINNY BYĆ ZŁOŻONE W BIAŁEJ WIĄZANEJ TECZCE -------------------------------------- I TO JEST HIT KOŃCZĄCY TEKST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 27.12.2010 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Dziękuję za superowe życzenia i takich samych Wam życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 28.12.2010 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Wczoraj wieczorem odwiedził nas pan z kamerą termowizyjną. Super rzecz taka kamera. Zdjęcia mamy otrzymać mailem. Jak coś dostaniemy to wkleję parę fotek. Budynek w większości jest OK. Jest parę błedów z ociepleniem połaci o których wiedzieliśmy, ale jak na wiosnę ma przyjść wykonawca to chcieliśmy dokładnie wiedzieć gdzie są jeszcze błędy o których nie mamy pojęcia. No i parę "kwiatków" kamera nam znalazła. Teraz wiemy dokładnie gdzie i jaka różnica temperatur. Podam dokładnie jak pan nam prześle zdjęcia. Drzwi zewnętrzne mamy bardzo dobre Okna - takie sobie - najzimiejsze miejsce okien to słupek pomiędzy oknami i narożniki. Nadproża są w porządku, balkony też dobrze zaizolowane. Przy oględzinach całego domu wewnątrz, włącznie ze strychem okazało się, że z braku wentylacji na strychu wychodowaliśmy sobie grzybka . Musimy założyć na strychu dachówkę wentylacyjną, a do chwili montażu wietrzyć strych otwierając okno. Ogólnie nasz domek można spokojnie nazwać ENERGOOSZCZĘDNYM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 05.01.2011 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2011 Obiecane zdjęcia karniszy. Dalej nie wszystkie zamontowane Pokój jednego z synków Kuchnia - w poprzedniej kuchni miałam jedno okno więc chcąc zeby cokolwiek wisiało powiesiłam "piękną" firanę w autka. W końcu mam 3-ch chłopaków w domu więc innej możliwości nie było Tu bardziej odpowiednia firanka A tak sobie wisi stary lambrekin w naszej nowej sypialni. Jeszcze zostały do wklejenia obiecane zdjęcia z termowizji, ale najpierw musze je poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryska1719503950 12.01.2011 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Teraz z czystym sumieniem mogę polecić pana od certyfikatu energetycznego i termowizji. Przyjechał, przywiózł certyfikat, zdjęcia na CD i fakturę. Transakcja przeprowadzona wzorowo! A to namiary na rzetelną firmę od certyfikatów energetycznych i termowizji TERMO-CONTROL Na umieszczene zdjęć nie mam czasu ale jest krok do przodu, znalazłam je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts