Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Ryski

Recommended Posts

Teraz z czystym sumieniem mogę polecić pana od certyfikatu energetycznego i termowizji. Przyjechał, przywiózł certyfikat, zdjęcia na CD i fakturę. Transakcja przeprowadzona wzorowo!

A to namiary na rzetelną firmę od certyfikatów energetycznych i termowizji TERMO-CONTROL

Na umieszczene zdjęć nie mam czasu :( ale jest krok do przodu, znalazłam je :)

a ile ten rzetelny kosztował, bo też się szykujemy do tego a nie wiem czego się spodziewać :(

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kuchnia prawie skończona !

:wiggle:

Zostały do zrobienia drobnostki np.wymienić lodówkę (na to mamy czas do zepsucia się obecnej lodóki lub wkurzenia się na nią lub nagłego przypływu wysmiewa..gifzbędnej gotówki ) zamontować gniazdko za telewizorem, zamalować białą farbą pobrudzenia powstałe do tej pory.

Na nową lodówkę to pewnie sobie troszkę poczekam, gniazdka za telewizorem nie widać :p a maznięcie parę miejsc białą farbą będzie wykonane w najbliższym czasie podczas malowania na biało innych pomieszczeń.

Efekt prawie końcowy kuchni wygląda tak:http://www.dom.tim.net.pl/galleries/DOM/WN%CATRZA%20-%20PROPOZYCJE/KUCHNIA/kuchnia1.jpg

Edytowane przez Ryska

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Dzisiaj posadziliśmy forsycję x 2, krzewuszkę, zawilca, żylistka, hibiskusa, porzeczkę krwistą i tawułę

Na razie wszystkie krzewy wyglądają tak jak ten na zdjęciu. Zobaczymy co z nich wyrośnie :)

http://www.dom.tim.net.pl/galleries/DOM/Inne/sadzeniekrzewow.JPG

Sposoby na uszycie roletek rzymskich

Edytowane przez Ryska

• 2 weeks później...

Panowie skończyli montować schody 25 marca. Robili miesiąc i tydzień. Jeszcze spiszemy drobne poprawki i przyjadą doszlifować i to będzie finisz montażu schodów, barierek, poręczy, listew itp. :wiggle:

Teraz wzięliśmy się za "trawnik". Piszę "trawnik" bo tak naprawdę my trawnika nie chcemy, chcemy mieć łąko-trawnik. 24 marca sąsiad zaorał nasze pole, potem przejechał (po tym zaoranym) rekultywatorem (czy jakoś tak) i teraz już trzeci dzień, grabimy, wyrównywujemy, siejemy, ubijamy, podlewamy, grabimy, wyrównujemy, siejemy itd., itd. i końca nie widać :)

Dostaliśmy od sąsiadki jukę i mahonię. Sąsiad sprezentował nam biały lilak i jeszcze dwa krzaczki tak ze 2m.

"Sąsiedzi, sąsiedzi, sąsiedzi. Tak bardzo, bardzo kocham was" :D

Zakładanie trawnika ciąg dalszy.

Wywiozłam na kupę 6 taczek korzeni perzu, teraz trzeba to puścić z dymem. Trawka na większej części zasiana, przegrabiona, zwalcowana, podlana, teraz rosnąć ma. Podobno po miesiącu bedzie coś widać. Naszą górkę mąż wczoraj też wyrównał, obsiał, zagrabił, wywalcował i podlał.

Wytyczyłam dwie grządki teraz zastanawiam się co tam posiać. Grządek docelowo będzie więcej, te dwie to tak na miły początek. Chyba tam wsieje rzodkiewkę i wczesną marchew, wcisnę dymkę i posieję siedmiolatkę.

Na jesień nie wykopałam pietruszki naciowej i teraz puszcza młode listki:wiggle:

Róże puszczają odrosty, takie milimetrowe ale są :)

Czekam, aż się obudzi/przyjmie tawułka i drzewka owocowe. Napewno nam zmarzła czereśnia, reszta podobno odbije - sprawdzał sąsiad - grodnik z wieloletnim doświadczeniem w uprawie sadu.

Wczoraj moje dzieci miały spotkanie integracyjne z dziećmi sąsiadki. Było miło i wesoło. Może zaczną sie razem bawić tak na co dzień, to byśmy mieli więcej czasu dla ogródka.

"Sąsiedzi, sąsiedzi, sąsiedzi. Tak bardzo, bardzo kocham was" :D

Edytowane przez Ryska