Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najnowsze trendy w wnętrzarstwie ?

jaksie

Recommended Posts

Czytam sobie ostatnio, ze glamour juz niemodny, czytam ze szablony i naklejki to obciach, wzorzyste ornamentowe tapety też.

Może ktoś mnie oświeci, bo ja nie mam o tym najwidoczniej pojęcia, co aktualnie jest modne.

Od razu umieszczam tu gorącą prośbę: NIE DYSKUTUJMY TUTAJ O WYŻSZOŚĆI PONADCZASOWEGO URZĄDZENIA WNĘTRZ NAD AKTUALNYMI MODAMI, O PRZEMIJALNOŚCI TRENDÓW ITP.

Jestem tylko ciekawa co obecnie, waszym zdaniem, jest "in" a co "out"

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

modne - to ma znaczenie dla kolorowej prasy w której wnętrza się pokazuje, dla użytkownika liczy się komfort życia czyli również dopasowanie stylu do własnej osobowości i upodobań

może wygodniej mówić o trendach, a tych przewija się kilka:

- białe meble, nie tylko kuchenne

- kolory ścian przełamane szarością (szarobeżowy itp), czyli odpowiedź na "ponadczasowe beże i brązy"

- podświetlanie krawędzie mebli, zabudów g-k listwami LED

- dębowe deski na podłodze i wszelkie inne krajowe gatunki

- malowanie/tapetowanie jednej ściany w pomieszczeniu na inny kolor niż pozostałe

itd

myślę że glamour nie wypadnie tak całkiem z obiegu, bo jest bardzo wdzięczny i niesamowicie efektowny, ale musi pasować do właściciela!

ale chodzi Ci jaksie o prawdy bezdyskusyjne głoszone przez jakichś superekspertów i arbitrów elegancji, czy o nasze zdanie?

bo moim zdaniem absolutnym outem są skomplikowane struktury budowane z płyt gk i podświetlane na milion sposobów - świetlnymi wężami, ledami, iczymtamjeszcze, a już szczególnie wymyślne w kształtach usiane ledami podwieszane sufity. zgroza...

ale to tylko moje zdanie.

a glamour lubię i nadal popełniam, a pono już jest passe, więc może też jestem out... :D

Z moich obserwacji wynika iż największym powodzeniem cieszą się obecnie jak ktoś już wcześniej pisał białe meble (głównie kuchenne, często na wysoki połysk), szare ściany/podłogi, kryształowe żyrandole, jasne gresy polerowane, podświetlane stopnie schodów, białe listwy przypodłogowe, białe drzwi, murowane blaty pod umywalki w łazience..

Za to za absolutnie niemodne uważane są wszelkiego rodzaju zabudowy k-g (w tym sufity podwieszane), meble/drzwi/cokolwiek innego w kolorze wenge..

To tak na szybko co mi się skojarzyło. Osobiście nie wszystkie rzeczy wymienione w 1 kategorii mi się podobają, a do tego bardzo podoba mi się wenge :D Swój dom urządzam jednak tak jak mi się podoba, a nie tak jak jest obecnie "modnie" 8)

A ja tam przy urządzaniu MOJEGO WLASNEGO DOMU nie patrzę, że to dziś jest modne i ja to muszę mieć, ja kupuję to co mi się podoba a nie co jest akurat modne i czy moim znajomym to się spodoba czy nie ;)

Teraz zauważyłam że na forum króluje ZEBRANO, fakt ładne, ale czasami się zastanawiam, czy większość ludzi kupuje to bo im się rzeczywiście podoba czy po prostu chcą być na czasie :roll:

A czy ten temat nie jest podobny do tematu, typu co jest kiczowate a co nie? :roll:

A ja tam przy urządzaniu MOJEGO WLASNEGO DOMU nie patrzę, że to dziś jest modne i ja to muszę mieć, ja kupuję to co mi się podoba a nie co jest akurat modne i czy moim znajomym to się spodoba czy nie

Bardzo mi zależy na tym, zeby z tego wątku wyciągnąć informacje na temat nowych trendów, a nie dyskutować o tym, czym się kierujemy podczas urządzania domu.

Bo chyba oczywiste jest, ze każdy wybiera to, co mu się podoba,a nie co aktualnie jest trendy, a potem cierpi w takim wnętrzu. No ja przynajmniej nie znam takich osób i nie piszmy o tym tutaj.

A czy ten temat nie jest podobny do tematu, typu co jest kiczowate a co nie?

Nie, moim zdaniem nie.

Nie chodzi tu o ocenę, co jest modne, a co kiczowate, tylko o informacje na temat aktualnych trendów. To nie jest moja mocna strona, a pewnie sa tu pasjonacie wnętrzarstwa, interesujacy się tą tematyką, którzy mogli by się swoją wiedzą podzielić.

moim zdaniem ostatnio na topie są szarości we wnętrzach, szare płytki na podłogach szare łazienki, szare ściany.

Do tego w tych samych barwach betonowe posadzki lub inne elementy typu np blat tez wykonane z betonu.

I jeszce modne są meble kuchenne na wysoki połysk ala meblościnka z PRL. Szczególnie te w kolorze/fornirze zebrano oddają styl peereloweski bardzo dobrze :-) Chcoć o dziwo , niektóre prezentują sie całkiem ładnie , przynajmniej w salonach z meblami kuchennymi

[/size]nie jeste to zupełnie w moim stylu i bede miec cały dom w brazach, które juz są zdecydowanie pase nie mogłam sie powstrzymac zeby nie dopisac choć małymi literkami :-)

A ja tam przy urządzaniu MOJEGO WLASNEGO DOMU nie patrzę, że to dziś jest modne i ja to muszę mieć, ja kupuję to co mi się podoba a nie co jest akurat modne i czy moim znajomym to się spodoba czy nie

Bardzo mi zależy na tym, zeby z tego wątku wyciągnąć informacje na temat nowych trendów, a nie dyskutować o tym, czym się kierujemy podczas urządzania domu.

Bo chyba oczywiste jest, ze każdy wybiera to, co mu się podoba,a nie co aktualnie jest trendy, a potem cierpi w takim wnętrzu. No ja przynajmniej nie znam takich osób i nie piszmy o tym tutaj.

Nie, moim zdaniem nie.

Nie chodzi tu o ocenę, co jest modne, a co kiczowate, tylko o informacje na temat aktualnych trendów. To nie jest moja mocna strona, a pewnie sa tu pasjonacie wnętrzarstwa, interesujacy się tą tematyką, którzy mogli by się swoją wiedzą podzielić.

Czyli tak jak napisałam, po prostu jesteś z tych osób, co muszą mieć dom urządzony w takim stylu co jest teraz trendy ;)

Edit: zapomniałam napisać że przepraszam za OT, więc nie wracajny do tego co napisałam powyżej, bo w końcu nie chodzi w tym temacie o dyskusje ;)

Czyli tak jak napisałam, po prostu jesteś z tych osób, co muszą mieć dom urządzony w takim stylu co jest teraz trendy ;)

uuuu, ładnie to tak kogos oceniac??? I na jakiej podstawie?

Mi się wydaje, że umiem czytac ze zrozumieniem i zrozumiałam cos innego:

Jestem tylko ciekawa co obecnie, waszym zdaniem, jest "in" a co "out"

Nie wypowiadałam sie bo nie wiem co jest "trendy", ale ten ostatni post trochę mnie "zniesmaczył" :-? :-?

a ja zauważyłam ,że teraz często pojawia się określenie i tłumaczenie na zasadzie...to tak miało być,ja po prostu lubię zabawę kiczem:)sama tak ostatnio nawet powiedziałam.

Na topie białe kuchnie ,białe listwy przypodłogowe.Dzięki listwom pan parkieciarz mnie zapamiętał..cytuję..a tak pamiętam,bo pani jest od tych dziwnych białych wysokich listw przypodłogowych hahahahahaa,więc może jednak nie na topie te białe...nie wiem.

O, dobrze trafiłem, jest nawet przepychanka :)

Trendy we wnętrzach określają głównie 2 imprezy : Mediolan, Bazylea i w zasadzie one mówią o światowych trendach, ale to nie znaczy że wyznaczają modę.

Od kilku lat, to co pokazują trendy nie odzwierciedla zupełnie mody.

Od dawna nie ma też spójności w poszczególnych branżach projektowych.

Co innego meble, co innego ceramika, jeszcze inne tradycyjna przemysłówka.

W tym roku główną inspiracją jest natura i wszechświat. To inspiracja głównie dla projektowanych form, a więc w jakimś stopniu popłuczyny po glamour, ale bardziej wyrafinowanie. Formy są wręcz obliczane z matematyczną dokładnością,modelowane przy pomocy fraktali, upraszczane lecz bez prób minimalizacji ( raczej dużo tu optymalizacji).

Dominują formy geometryczne, modułowe , niezwykle mobilne, dające się opisać algorytmami grupy geometryczne oparte na kuli, walcu i okręgu, zaokrąglone na rogach prostopadłościany.

Nie ma w tegorocznych trendach już zabawy kiczem ( to już dawno było) jest próba powrotu do elegancji i malarskiej szlachetności przecierek, impastów i laserunków.

Modne są mobilne-ruchome ozdoby, rzeźby,mechaniczne konstrukcje rodem z Juliusa Verne - niemal barokowe ale mechanicznie skomplikowane jak wnętrze drogiego chronometru.

Barwa dominująca to błękit, który do niedawna występował tylko w dodatkach teraz jest niemal bazą i w różnych wariacjach, od kobaltu, szafiru, po fiolet.Barwy zasadnicze nadal jasne i najlepiej naturalne. Nie ma surowej bieli - jest szarość i to jedynie kamienna, antracyt, grafit, bez głębokich czerni.Jeśli już czernie to nie zestawiane z bielą tylko z szarością lub "zgaszoną" czerwienią lub fioletem. Funeral colours :D No dobra przesadziłem, fiolet raczej tzw. "śliwka węgierka"

O nawiązaniu trendów do ekologii świadczą głównie faktury. Naturalne sploty, chropowatości podkreślane polerem,grube patyny, naturalne pół połyski, aplikacje barwne bez konkretnego przypisania regionalnego ( używane np w meblarstwie miękkim) ale zestawione z nowoczesnymi polimerami, ale wówczas formy jak napisałem powyżej matematyczne, wyrafinowane.Dziwaczne np.krzesła, całkowicie miękkie o kosmicznych kształtach i w kontraście sofy ze sznurka.

Nawet nieekologiczny Leolux zaprezentował się bez skóry.

Tyle trendy najważniejszego wśród projektantów w 2009 Mediolanu.

Reszta będzie robić podobnie. Ciekawsze będą może targi światła na jesieni.

Nie jestem na tyle kompetentna, żeby zabierać głos w kwestii najnowszych trendów, ale po prostu musiałam napisać, że to jest przezabawne jak wielu ludzi nie rozumie tematu wątku i pisze dokładnie to, o co nie prosiła osoba, która go zakładała :lol: :roll: Pozdrawiam i życzę jaksie cierpliwości :wink:

P.S Tej cierpliwości to również do mnie bo ja też nie na temat :oops:

Nie, moim zdaniem nie.

Edit: zapomniałam napisać że przepraszam za OT, więc nie wracajny do tego co napisałam powyżej, bo w końcu nie chodzi w tym temacie o dyskusje ;)

Bardzo niemiło mi się zrobiło;)

Mylisz się, temat załozyłam świadmie. Szukam inspiracji, ot tyle. Dotychczas zapalnowane wnętrza będa w niemodnych brązach ale w połączeniu z ponoć modnymi szarosciami;) BO TAK MI SIE PODOBA ;)

Niejestem w tych teamatch biegła, ale potarfie ocenić, czy mi sie coś podoba, czy nie. Niezaleznie czy jest to aktualny hit, czy sprzed 5 lat.

Wrócmy proszę do tematu.

O, dobrze trafiłem, jest nawet przepychanka :)

Trendy we wnętrzach określają głównie 2 imprezy : Mediolan, Bazylea i w zasadzie one mówią o światowych trendach, ale to nie znaczy że wyznaczają modę.

Od kilku lat, to co pokazują trendy nie odzwierciedla zupełnie mody.

Od dawna nie ma też spójności w poszczególnych branżach projektowych.

Co innego meble, co innego ceramika, jeszcze inne tradycyjna przemysłówka.

W tym roku główną inspiracją jest natura i wszechświat. To inspiracja głównie dla projektowanych form, a więc w jakimś stopniu popłuczyny po glamour, ale bardziej wyrafinowanie. Formy są wręcz obliczane z matematyczną dokładnością,modelowane przy pomocy fraktali, upraszczane lecz bez prób minimalizacji ( raczej dużo tu optymalizacji).

Dominują formy geometryczne, modułowe , niezwykle mobilne, dające się opisać algorytmami grupy geometryczne oparte na kuli, walcu i okręgu, zaokrąglone na rogach prostopadłościany.

Nie ma w tegorocznych trendach już zabawy kiczem ( to już dawno było) jest próba powrotu do elegancji i malarskiej szlachetności przecierek, impastów i laserunków.

Modne są mobilne-ruchome ozdoby, rzeźby,mechaniczne konstrukcje rodem z Juliusa Verne - niemal barokowe ale mechanicznie skomplikowane jak wnętrze drogiego chronometru.

Barwa dominująca to błękit, który do niedawna występował tylko w dodatkach teraz jest niemal bazą i w różnych wariacjach, od kobaltu, szafiru, po fiolet.Barwy zasadnicze nadal jasne i najlepiej naturalne. Nie ma surowej bieli - jest szarość i to jedynie kamienna, antracyt, grafit, bez głębokich czerni.Jeśli już czernie to nie zestawiane z bielą tylko z szarością lub "zgaszoną" czerwienią lub fioletem. Funeral colours :D No dobra przesadziłem, fiolet raczej tzw. "śliwka węgierka"

O nawiązaniu trendów do ekologii świadczą głównie faktury. Naturalne sploty, chropowatości podkreślane polerem,grube patyny, naturalne pół połyski, aplikacje barwne bez konkretnego przypisania regionalnego ( używane np w meblarstwie miękkim) ale zestawione z nowoczesnymi polimerami, ale wówczas formy jak napisałem powyżej matematyczne, wyrafinowane.Dziwaczne np.krzesła, całkowicie miękkie o kosmicznych kształtach i w kontraście sofy ze sznurka.

Nawet nieekologiczny Leolux zaprezentował się bez skóry.

Tyle trendy najważniejszego wśród projektantów w 2009 Mediolanu.

Reszta będzie robić podobnie. Ciekawsze będą może targi światła na jesieni.

I to jest właśnie konkret o który prosiłam.

Buźka.

I co z tego, ze urządzi sie dom tak, jak teraz jest trendy, jak za 2-3 lata i to będzie już niemodne? Trzeba kierować się własnym gustem, tym, w jakim otoczeniu dobrze sie czuje. Chyba, ze chce sie miec dom pokazowy

A tak prosiłam :(

Nie jestem na tyle kompetentna, żeby zabierać głos w kwestii najnowszych trendów, ale po prostu musiałam napisać, że to jest przezabawne jak wielu ludzi nie rozumie tematu wątku i pisze dokładnie to, o co nie prosiła osoba, która go zakładała Pozdrawiam i życzę jaksie cierpliwości

P.S Tej cierpliwości to również do mnie bo ja też nie na temat

:lol: