Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najnowsze trendy w wnętrzarstwie ?

jaksie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nawiązując do prośby autorki wątku...

Dla mnie "in" będzie zawsze pomysł!!!

Pomysł to krzyżówka po trochę:

- tego co jest modne i dostępne obecnie,

- tego co było modne kiedyś = naśladowanie stylów, nawiązanie do poprzednich epok poprzez detale wystroju, stylizacje

- tego, czego jeszcze nie było, elementu zaskoszenia = np. coś , co pozornie nie powinno pasować do miejsca, wystroju,

+ dodanie czegoś od siebie

i to wszysko ze smakiem, stylem, klasą, umiarem, wyczuciem,... wcale nie łatwe.

Jak oglądam mieszkania urządzone zgodnie z obecnymi trendami, to owszem są one przemyślane, konsekwentnie urządzone, funkcjonalne, może ładne... mi się nie podobają, nie mają duszy.

Taki mały przykładzik pomysłu na dobre wnętrze z "duszą":

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://wnetrzator.pl/wp-content/uploads/2009/03/wystroj_wnetrz_w_starym_stylu_kuchnia-150x150.jpg&imgrefurl=http://wnetrzator.pl/page/2/&usg=__EmvXca9ozNPdCkSa6Cyi4yDS6aY=&h=150&w=150&sz=9&hl=pl&start=57&um=1&tbnid=6yfBcM7FEZn0CM:&tbnh=96&tbnw=96&prev=/images%3Fq%3D%25C5%2582aczenie%2Bstarego%2Bz%2Bnowym%26ndsp%3D20%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN%26start%3D40%26um%3D1

Wyprowadźcie mnie z błędu, jesli się mylę ;)

Czy da się, dysponując przeciętnym budżetem, stworzyć takie wnętrza? Chyba nie :(

Myślę, że wiele się da... jest to kwestia kasy, a kasa jest często kwestią czasu.

Niektórych stać od razu na wszysko w najlepszym wydaniu, a inni musza poczekać. Myślę, że warto wyposażyć wnętrze w niezbędne sprzęty a resztę kupić, gdy nazbiera się kasa...,a nie urządzac wszyskiego na hurra, już, teraz, zaraz, bo musi być. Efekt może być taki, że mamy kompletnie wyposażone mieszkanie, którego częśc po roku już się nie podoba.

W moim pierwszym mieszkaniu przez rok wisiała żarówka na suficie...

Przez półtora roku miałam prowizoryczną kuchnię: stół, stara, lodówka, kuchenka też stara (nie polecam tym, co mają małe dzieci, ja byłam wtedy solo)

Ciuchy wisiały na drążku nim się dorobiłam szafy.

Za to dziś wszysko wygląda super, pasuje do siebie i nie jest kompletnie out.

To jeszcze mam dwa pytania :

co to są trendy? (może to owczy pęd?) ;)

Skąd sie biorę trędy (poza tym, że od trendowatych) ?

Trendy jak już wcześniej pisałem są to lokalne i środowiskowe tendencje/ style.

Globalne trendy narzucają gazety? (w Polsce zresztą bardzo mizerne). Ale ja bym tego wszystkiego nie nazwał trendami tylko nowymi pomysłami i rozwiązaniami (nie zawsze nowymi .. niektóre są poprostu odkurzone).

Na temat: Ja przeglądam głównie magazyny wnętrzarskie francuskie i mam zupełnie inne spojrzenie na to co jest "trendy". Każda właściwie gazeta w zależności od regionu i do kogo jest skierowana różni się bardzo.

Głównym trendem jaki zdaje mi się zauważać jest INDYWIDUALIZM. Każdy chciał by mieć coś osobliwego i czymś się wyróżniać. Ciężko to uzyskać w bloku, gdzie prawie każde mieszkanie ma taki sam układ i okna (szczególnie na małych powierzchniach)

P.S. W mieszkaniu / domu trudno jest zmienić gruntownie styl (to nie rękawiczki) ... uleganie jakimś "trendom" jest bardzo odważne... co będzi jak się zmieni trend?

P.S. My ulegliśmy urokowi stylu południowej Francji ... naturalne materiały, dużo światła i względna prostota (lecz nie minimalizm).

"Myślę, że wiele się da... jest to kwestia kasy, a kasa jest często kwestią czasu."

Z czasem może być problem .... zazwyczaj zaczynamy od podłogi a ta jak ma być stylowa to tania nie będzie ... dobre dechy to co najmniej 300PLN/m2 ... płytki które nam się podobały 475/m2 ... itd... zamienników nie ma .. trzeba iść na kompromis i efekt szlak trafił :)

P.S. My zaczeliśmy przygotowanie mieszkania od zwiększenia powierzchi okien o 100% ... :)

Tak sobie myślę i stwierdzam że ludzie mają problemy z wypowiadaniem się w tym temacie, gdyż moim zdaniem jaksie niezbyt precyzyjnie wyraziła się w pierwszym poście. Monah zadała bardzo dobre pytanie:

"ale chodzi Ci jaksie o prawdy bezdyskusyjne głoszone przez jakichś superekspertów i arbitrów elegancji, czy o nasze zdanie?"

Bo jeśli zapytasz kogoś o to "co TWOIM zdaniem jest "in" a co "out"" ta osoba tak naprawdę na "in" wymieni to co jej się podoba a na "out" to co jej się nie podoba. Przykładowo moim zdaniem zabudowy k-g i sufity podwieszane tak chętnie i bez umiaru wszędzie wciskane są blee, ale osoba której się to podoba raczej nie wymieni tego jako niemodne prawda? Poza tym samo pojęcie "modne" może być różnie interpretowane. Dla mnie modne jest to co jest w danym czasie najczęściej wybierane/stosowane. Dla innych to co pokazują w zagranicznych gazetach jako "nowy krzyk mody" Tak naprawdę mało kogo stać na podążanie za modą (tą gazetową) Co z tego że urządzę sobie mieszkanie/dom zgodnie z aktualną modą skoro za rok/dwa to wszystko będzie już passe bo moda ciągle się zmienia.

Jeśli autorka chciała wiedzieć co jest aktualnie modne nie powinna pytać co jest NASZYM zdaniem "in" a co "out", bo moda jest narzucana jakby odgórnie (?).. no właśnie tylko przez kogo i jakim prawem ktoś ma decydować co jest teraz modne a co nie? :lol: