spamik 24.07.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Witam,Chciałbym w domu zaadaptować jedno pomieszczenie na gabinet. W projekcie mam ścianki działowe z YTONGA 12cm. Interesuje mnie jak można takie pomieszczenie jak najbardziej udźwiękoszczelnić. Nie bardzo mi pasuje obkładanie tego czymś ze względów estetycznych. Ze względów na oszczędność miejsca chciałbym też unikąć YTONGA 25cm. Ma ktoś może jakieś pomysły jak odizolować takie pomieszczenie od sąsiadujących pomieszczeń. Interesuje mnie wyciszenie, tak aby nie było słychać zwyczajnych rozmów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.07.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Witam, Chciałbym w domu zaadaptować jedno pomieszczenie na gabinet. W projekcie mam ścianki działowe z YTONGA 12cm. Interesuje mnie jak można takie pomieszczenie jak najbardziej udźwiękoszczelnić. Nie bardzo mi pasuje obkładanie tego czymś ze względów estetycznych. Ze względów na oszczędność miejsca chciałbym też unikąć YTONGA 25cm. Ma ktoś może jakieś pomysły jak odizolować takie pomieszczenie od sąsiadujących pomieszczeń. Interesuje mnie wyciszenie, tak aby nie było słychać zwyczajnych rozmów. Jeśli możesz to zrezygnuj z Ytonga na rzecz ścianki kartonowo-gipsowej lub silikatowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 24.07.2009 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Tak na chłopski rozum, to rozumiem, że silikat jest lepszy niż YTONG, ale ścianka kartonowo-gipsowa również będzie lepsza niż YTONG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.07.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Tak na chłopski rozum, to rozumiem, że silikat jest lepszy niż YTONG, ale ścianka kartonowo-gipsowa również będzie lepsza niż YTONG? Rozumiem, ale w tym wypadku chłopski rozum zawodzi. Pod względem izolacji od dźwięków ścianka z K-G jest jednym z najlepszych rozwiązań przy tej samej grubości ściany. ma jeden minus - trudniej ją prawidłowo wykonać, ale nie jest to duży problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.07.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Tak na chłopski rozum, to rozumiem, że silikat jest lepszy niż YTONG, ale ścianka kartonowo-gipsowa również będzie lepsza niż YTONG? pod względem akustycznym dokładnie tak. Jeszce cegła pełna. Prawie wszystko byle nie Ytong. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 24.07.2009 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 OK - czyli już wiem, że nie YTONG. Co ostatecznie co będzie lepsze ścianka K-G czy cegła? A może jednak silikat? Są jakieś zestawienia porównania akustyki tych materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 24.07.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 G/k dwie warstwy na obie strony, na profilu min.75mm. Robilem juz pomieszczenia dla roznej masci muzykow gdzie sciany musialy byc podwojne. Jaka akustyka wchodzi w gre? Jakie sa stropy? Czy sa juz wylewki :/ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 24.07.2009 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Dwie warstwy na obie strony znaczy się, że z każdej strony po dwie płyty (czyli w sumie grubość ściany to 4 płyty)? Do środka wełna (jakaś specjalna) czy coś innego? Co do akustyki, to chodzi o to, aby wyciszyć normalną rozmowę, tak aby ludzie siedzący za ścianą nic nie słyszeli. Stropy to teriva, a wylewek jeszcze nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 25.07.2009 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Wylewek nie ma super, sufit hmm trzeba izolowac. Plytowanie podwojne bo i funkcja sciany jak na pomieszczenie uzytecznosci tego wymaga. Powinna byc wykonana z plyty "ogien". Do czsu wykonania i wyschniecia tynkow, wylewek nie szpachlowac plyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 25.07.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Dwie warstwy na obie strony znaczy się, że z każdej strony po dwie płyty (czyli w sumie grubość ściany to 4 płyty)? Do środka wełna (jakaś specjalna) czy coś innego? Co do akustyki, to chodzi o to, aby wyciszyć normalną rozmowę, tak aby ludzie siedzący za ścianą nic nie słyszeli. Stropy to teriva, a wylewek jeszcze nie ma. Można by użyć specjalnej pianki wygłuszającej. Coś w styku takich jak stosują w studiach nagraniowych. Na alledrogo coś takiego widziałem tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spamik 25.07.2009 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Rozumiem, że taką piankę to między płyty zamiast wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 24.09.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Wylewek nie ma super, sufit hmm trzeba izolowac. Plytowanie podwojne bo i funkcja sciany jak na pomieszczenie uzytecznosci tego wymaga. Powinna byc wykonana z plyty "ogien". Do czsu wykonania i wyschniecia tynkow, wylewek nie szpachlowac plyt. jeśli podwójne płyty , to obie muszą być ogień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 24.09.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Wylewek nie ma super, sufit hmm trzeba izolowac. Plytowanie podwojne bo i funkcja sciany jak na pomieszczenie uzytecznosci tego wymaga. Powinna byc wykonana z plyty "ogien". Do czsu wykonania i wyschniecia tynkow, wylewek nie szpachlowac plyt. jeśli podwójne płyty , to obie muszą być ogień ? czyzby strach przed plyta ognioochronna? spoko w naszym kraju da sie zalatwic bez niej serio to, wszystko zalezy od wymagan stawianych scianie w/g projektu, badz pomieszczeniu z racji przeznaczenia. gdybam raczej obie warstwy beda musialy byc z plyty ognioochronnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts