Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zasady przydzia?u mocy przez Z E (d?ugie)

gregka

Recommended Posts

Mam pytanie czy ktoś zna przepisy, na podstawie których z.e. stosuja ograniczanie mocy przyłączeniowej przez stosowanie zabezpieczeń nadprądowych. Podam swój przykład - w r 2003 wystąpiłem do ze częstochowa teren z wnioskiem o wydanie warunków technicznych przyłącza budowlanego trójfazowego. We wniosku wystąpiłem o przydział mocy 17kilowatów.Zgode dostałem, jako zabezpieczenie ZALICZNIKOWE (do którego mam dostęp) dostałem zab. o wartości 25A. W praktyce jest to dość duża wartość i nie ma problemu że jakieś urządzenie elektryczne (sprawne) będzie powodować zadziałanie zabezpieczenia. Z błogiego stanu wyleczył mnie pierwszy rachunek za energię-za zużycie 16 kilowatogodzin w czasie 2 miesięcy przyszło zapłacić ponad 60pln. Okazuje się, że opłata przesyłowa stała w mojej taryfie (C11) wynosi 2,5zł/miesiąc/ za jeden kilowat mocy przyłączeniowej. (dodam że jestem szczęśliwym posiadaczem zniżki na energię elektryczną w gospodarstwie domowym i coś takiego jak opłata przesyłowa stała w moim "zwykłym" rachunku ze energię el. nie występuje). Wystąpiłem więc do ze o zmniejszenie mocy przyłączeniowej i zacząłem studiować "tabelkę"

Z E , która uzależnia wielkość zabezpieczenia od mocy przyłączeniowej. Teraz będzie częśc bardziej do elektryków(sam nim jestem). Gdy występuje o moc np.6 kW w układzie trójfazowym, Z E wymaga ode mnie zainstalowania zabezpieczenia przedlicznikowego o wartości 10A, a zalicznikowego 6A Wartość 6A sprawia że nie mogę normalnie uruchomić silnika indukcyjnego o mocy 5kW, bo jego prąd rozruchu (nawet lekkiego) wielokrotnie przekracza wartość 6A, i zabezpieczenie (charakterystyka B) zadziała. Rozporządzenie ministra gospodarki w sprawie szczegółowych warunków przyłączy energetycznych (Dz. U z 2000r , Nr 85 poz.957) wyrażnie podaje definicję mocy przyłączeniowej- jest to moc czynna planowana do pobierania określona jako wartośc maksymalna ZE ŚREDNICH wartości tej mocy w okresie 15 minut. Wynika z tego jasno, że dozwolone jest okresowe przekraczanie mocy przyłączeniowej, (np.rozruch silników ), byleby uśredniona wartośc mocy pobranej w okresie 15 min. nie przekraczała mocy zamówionej przeze mnie. W energetyce zawodowej stosuje się w tym celu przekażniki bądź liczniki mocy, które mierzą MOC a nie PRĄD. Poza tym ZE wymaga ode mnie pobierania mocy przy tg φ mniejszym niż 0,2 co daje cos φ= 0,98 a jest to nierealne, gdyż każdy indukcyjny odbiornik musiałby kompensować , poza tym w sieci występuje w przybliżeniu cos φ= 0,85. Po drugi nigdzie w rozpożądzeniu nie jest powiedziane, że muszę pobierać energię symetrycznie na wszystkich 3 fazach. Jeśli włącze np. ogrzewacz jednofazowy o mocy 2 kW, to jego prąd (około 9A przy zasilaniu 230V) spowoduje zadziałanie bezpiecznika, i mimo że zamawiam moc 6kW, to nie mogę korzystac z urządzenia o mocy 2kW. Moim zdaniem wykożystywanie przez Z E zabezpieczeń nadpradowych do ograniczania poboru mocy jest BEZPRAWNE i ma tylko jeden cel- zmuszanie klijentów

( w większości nieswiadomych , nie każdy jest elektrykiem) do zamawiania większej mocy niż wykorzystują faktycznie, za co każe im się słono płacić. Jeśli ktoś wie jak z tym walczyć (na razie napisałem maila do URE) , ewentualnie wywalczył zmiane zasad kontroli mocy przyłączeniowej przez swój Z E proszę o wypowiedź. Może wypowiedzą się też szanowni kierownicy działów rozbudowy sieci z zakładów energetycznych?

Moim zdaniem wykożystywanie przez Z E zabezpieczeń nadpradowych do ograniczania poboru mocy jest BEZPRAWNE

a jak inaczej ograniczyć pobór mocy i niesymetrię obciążenia?

W sumie to nie widze w działąniu ZE nic niestosownego, oprócz dwóch rzeczy:

1. nie wiem skąd oni wiezi tg fi=0,2 , w rozporządzeniu jest tylko mowa o max tg fi=0,4.

2. skąd im sie wzieło zabezpieczenie zalicznikowe 6A? Przy 6A bedziesz mógł pobierac tylko 4157W mocy, wiec nie masz szans na wykorzystanie tych 6kW za które płacisz i ktore masz zapewnione w umowie.

Aandrzejku, napisz jak to wyliczyłeś te 4157 W. A poza tym, jezeli za licznikiem jest 6A, czy to oznacza, że każdą fazę mogę obciążyć takim max. prądem 6A ? Czyli 6A*220V=1320 W na każdą fazę (oczywiście moc czynna, czyli np. grzejniki, żarówki zwykłe). Czy dobrze rozumuję ?Pozdrawiam :D

Proponuję wejść na stronę http://www.enea.pl a dalej w taryfy dla odbiorców biznesowych. Jest tam tabelka z zabezpieczeniami przedlicznikowymi dla prądu 1- i 3- fazowego dla mocy przyłączeniowej i umownej. Płaci się za moc umowną. Np. moc umowna( dla 3-fazowego) 4 kW to przyłączeniowa 6 kW a zabezpieczenie 10 A na każdej fazie.

Aandrzejku, napisz jak to wyliczyłeś te 4157 W. A poza tym, jezeli za licznikiem jest 6A, czy to oznacza, że każdą fazę mogę obciążyć takim max. prądem 6A ? Czyli 6A*220V=1320 W na każdą fazę (oczywiście moc czynna, czyli np. grzejniki, żarówki zwykłe). Czy dobrze rozumuję ?Pozdrawiam :D

Bardzo dobrze rozumujesz, przy obciążeniu rezystancyjnym, moc prądu trójfazowego wylicza się z wzoru:

P=sqrt(3)*U*I

gdzie:

sqrt(3) - pierwiastek z 3 (ok. 1,7)

U - napięcie międzyprzewodowe (380V lub 400V w zależności czy ZE przeszedł już na "unijne" napięcia czy nie)

I - prąd

Twoje obliczenia są również poprawne

Aandrzejek,

nie jestem zbyt mocny w elektryce, ale Twoje skomplikowane wyliczenie to po prostu P = 3 fazy * 230V * I;

bo:

pierwiastek(3) * U * I, gdzie U = pierwiastek(3) *230V,

równa się 3*230*I czyli 3 fazy * ...

4.140kW dla 6A,

6.900kW dla 10A,

11.040kW dla 16A,

13.800kW dla 20A i

17.250kW dla 25A.

am00, masz zupełną rację. Wzory napisane przez Ciebie jak i przeze mnie dają taki sam wynik i obydwa są jak najbardziej poprawne.

Ja napisałem taki z pierwiastkiem i napięciem międzyfazowym (400V), gdyż jest on bardziej ogólny. Np trójprzewodowych układach sieciowych (tylko 3 przewody fazowe, bez zera) trudno jest zmierzyć napięcie fazowe, wiec wygodniejszy w zastosowaniu wzor z pierwiastkiem.

W warunkach domowych mamy doczynienia z napięciami 230/400V, wiec faktycznie łatwiej jest wyliczyć moc ze wzoru 3*230*I.

Wzór ogólniejszy napisałem dla zachowania pewnej "poprawnosci politycznej", ale nie mam zamiaru doktoryzować się w mocach prądów trójfazowych i dalszą dyskusję na ten temat uwazam za zbędną

Lepiej skupic się na innych problemach przedstawionych przezgregka

pozdrawiam