sebi12 25.07.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Witam Mam problem z pleśnią. Dom postawiony na fundamencie wylanym w gruncie, ocieplony styropianem ( oczywiście dom i fundamenty ), do tej pory nie było problemu z pleśnią. Ale postanowiłem zrobić remont i położyłem gładż gipsową na ściany . I tu A KUKU , na gładzi po około miesiacu pojawiła sie pleśń na wszystkich scianach zewnetrzych i wewnetrznych, przez cały miesiąc było otwarte okno ( lufcik) . Co z tą pleśnią teraz zrobić??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 25.07.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Po pierwsze primo: zlikwidować źródło (nie wiem, nie znam się, może zła wentylacja?) Po drugie primo; zlikwidować pleśń. Jest to organizm żywy i trzeba go zabić! Młotek odpada . Można ściany skropić, albo posmarować pędzlem środkiem na bazie podchlorynu sodu lub wody utlenionej. A później zwłoki (pleśni) usunąć mechanicznie. Woda utleniona jest lepszym rozwiązaniem, bo nie trzeba jej spłukiwać (rozkłada się na wodę i tlen). Masz do wyboru: - kupić podchloryn lub wodę utlenioną w hurtowni chemicznej, - kupić oryginalny środek do usuwania pleśni (przeważnie zawiera podchloryn), - kupić domestos, ace, bielinkę itp. (przeczytaj jakie są ingrediencje). Uwaga! Zarówno podchloryn jak i woda utleniona (szczególnie perhydrol) wybiela skórę i robi dziury w ubraniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebi12 25.07.2009 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Problem w tym skąd nagle po położeniu gładzi w budynku który stoi 20 lat pojawiła się plesń, podkreślam w czasie całego remontu okno było i jest uczylone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.07.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 problem stary jak świat i szczelne okna Brak wentylacji przy nadmiarze pary wodnej w pomieszczeniu A pleśń bardzo szybko się rozwija na gipsie, czy to tynkach czy "tylko" gładzi i tak jak już powiedziano - usunąć do żywego innej metody nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebi12 25.07.2009 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Czy wystarczy że posmaruję tą pleśń chemią czy mam na nowo zbijać tynki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.07.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 a tu to zdania są podzielone Ja tylko korzystałem z chemii kupionej w Castoramie - nazwy preparatu nie pamiętam Od czasu remontu dachu a to już chyba czwarty rok - nie pojawiła się ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 25.07.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Czy wystarczy że posmaruję tą pleśń chemią czy mam na nowo zbijać tynki ?? Myślę, że wystarczy przetrzeć packą. Martwym istotom raczej nie na myśli rozmnażać się. Problem w tym, aby dobrać farbę, która to pokryje. Ja miałem problem z pleśnią bo kot sikał mi na ścianę w jednym miejscu. Zlikwidowałem żródło (nie kota, po prostu kupiłem mu kuwetę ), spryskałem ścianę podchlorynem, umyłem gąbką do naczyń i było OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 25.07.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Problem w tym skąd nagle po położeniu gładzi w budynku który stoi 20 lat pojawiła się plesń, podkreślam w czasie całego remontu okno było i jest uczyloneWydaje mi się, że "uchylone" to za mało. Gips wchłania dużo wilgoci i tak łatwo jej nie oddaje. Trzeba więc go suszyć naprawdę intensywnie. Trawa kiełkuje po tygodniu, dlaczego ma tego nie zrobić pleśń. Nie żartuję - i to rośnie i to rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 25.07.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Witam Mam problem z pleśnią. Dom postawiony na fundamencie wylanym w gruncie, ocieplony styropianem ( oczywiście dom i fundamenty ), do tej pory nie było problemu z pleśnią. Ale postanowiłem zrobić remont i położyłem gładż gipsową na ściany . I tu A KUKU , na gładzi po około miesiacu pojawiła sie pleśń na wszystkich scianach zewnetrzych i wewnetrznych, przez cały miesiąc było otwarte okno ( lufcik) . Co z tą pleśnią teraz zrobić??? No wlasnie do tego czasu /polozenia gladzi/ zyles w blogiej nieswiadomosci braku wentylacji w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wonskip 19.08.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Odkopuję, żeby nie zakładać nowego. A co powiecie o wapnie gaszonym? Ktoś używał i widział efekty? Jak skutecznie się pozbyć tego dziadostwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 19.08.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Wapno gaszone? Jest tylko jednym z trzech składników tynku c/w: czyli cement, właśnie wapno i wypełniacz. To że użyjesz tynku c/w na gipsowy oznacza, że syfa pudrem poleczysz i tak za jakiś czas znowu gdzieś ci syf wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 20.08.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Przede wszystkim jakie jest źródło infekcji? -brak wentylacji? -składowanie zarażonego drewna w salonie? -nieszczelna izolacja zewnętrzna? Po rozpoznaniu można podejmować decyzje jak temu zaradzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts