Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

znowu pustaki

Gość fant

Recommended Posts

Gość fant
Kochani tylu czyta, ale tylko jeden odpowiedział, chwala Mu. Może jeszcze jakies opinie. Nie uwieze ze nikt nie mial dylematow wybierajac maksa. Mysle ze nie wszyscy buduja z porothermu i BK ale moze z maksa. Chyba ze sie myle.

Też mam dylemat z maksami.

Jeden z majstrów, który składał ofertę na wybudowanie stanu surowego, twierdził, że tylko Kozłowice.

Inny - że Plecewice; tak też szef składu z Izabelina, który twierdzi, że swój dom zbudował z maxów plecewickich.

Z kolei Harasiuki jako jedyni z nich robią klasę 20 (oczywiście nie potrzebuję tej klasy - tylko 15 - ale to, że mogą ją robić świadczy o tym, że to dobra ceramika - i to pomimo iż dodają 12 % trocin); zresztą Plecewice i Kozłowice też robią maxy poryzowane. I wienerberger też.

Nieporyzowane znalazłam tylko z niewielkich cegielni, i to najtaniej (1,60 Radzymin - Marki) - ale mój Tato, który z ichnich maxów zbudował dom w latach 80-tych twierdzi, że wprawdzie wmurowane w ścianę twardo stoją, ale te, które jedną zimę przeleżały na dworze - nie przeżyły tego absolutnie.

Rety, jak ja nie cierpię podejmować decyzji...

Joasia.

Na podkarpaciu, oprócz Biegonice-Kupno, popularne są też:

http://www.harasiuki.com.pl

http://www.markowicze.com.pl

Nie powiedziałem że na podkarpaciu nie ma innych cegielni bo popularna też jest Hadykówka i wiele innych mniejszych. Powiedziałem tylko że z Biegonicami najczęściej się spotykam.