Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz domeczek - Codzienny V

Recommended Posts

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ohm 30 Od wielu tygodni śledzę wasze dokonania. I muszę wyznać, że dzięki waszemu dziennikowi budowy, wraz z małżonkiem zdecydowaliśmy się również budować ten domek. Jesteśmy właśnie na etapie adaptacji projektu i jak wszystko pójdzie po naszej myśli to zaczniemy na początku maja. Ale chciałabym również zapytać was o podniesienie ścianki kolankowej. Wiem, że to już dawno za wami, ale jak teraz w realu patrzycie na pokoje czy to miało sens? Dlaczego się pytam? Bo byłam też zdecydowana ją podnieść, ale nasza pani architekt nam odradza i w ten sposób zasiała w mojej głowie wątpliwość. Będę wdzięczna za odpowiedź. Powodzenia w dalszej części budowy. :)

Hey, idziecie na rekord świata z tymi postępami :D !!! Czyli jednak mała łazienka będzie wentylowana Brise nie wystarczy :lol: . Mam pytanie w związku z tą wentylacją w małej łazience bo nie macie też chyba szybu kominowego w w łazience na górze. Którędy poprowadziliście wentylację z dwóch łazienek i do którego komina ją podpieliście? Macie może jakieś świerze kosztorysy tak po SSZ. A niech tam trzy stówki... :D

Ohm 30 Od wielu tygodni śledzę wasze dokonania. I muszę wyznać, że dzięki waszemu dziennikowi budowy, wraz z małżonkiem zdecydowaliśmy się również budować ten domek. Jesteśmy właśnie na etapie adaptacji projektu i jak wszystko pójdzie po naszej myśli to zaczniemy na początku maja. Ale chciałabym również zapytać was o podniesienie ścianki kolankowej. Wiem, że to już dawno za wami, ale jak teraz w realu patrzycie na pokoje czy to miało sens? Dlaczego się pytam? Bo byłam też zdecydowana ją podnieść, ale nasza pani architekt nam odradza i w ten sposób zasiała w mojej głowie wątpliwość. Będę wdzięczna za odpowiedź. Powodzenia w dalszej części budowy. :)

Witajcie !

Cieszę się, że nasz domek was zainspirował, ale nie dziwię się wam :lol:

Nie rozumiem Pani architekt oraz projektantów którzy projektują domy z tak niską ściana kolankową, przecież to aż woła o pomstę do nieba. Ścianki trzeba podnosić, no chyba że jesteście karłami :D Moje dzieci akurat będą miały przy ściance kolankowej łóżeczka,a gdyby nie była podniesiana to za nic by się tam nie zmieściły :roll:

Dziękuję za "powodzenia" i czekam na wasz dziennik budowy.

Hey, idziecie na rekord świata z tymi postępami :D !!! Czyli jednak mała łazienka będzie wentylowana Brise nie wystarczy :lol: . Mam pytanie w związku z tą wentylacją w małej łazience bo nie macie też chyba szybu kominowego w w łazience na górze. Którędy poprowadziliście wentylację z dwóch łazienek i do którego komina ją podpieliście? Macie może jakieś świerze kosztorysy tak po SSZ. A niech tam trzy stówki... :D

Hey, wiedziałam, że przybuczysz do wentylacji :D

A więć po dość wnikliwych obliczeniach uznaliśmy, że briese nie wystarczy :lol:

Wentylka na dole poprowadzona jest do komina przy piecu gazowym, a górna do jednego z kanałów wentylacyjnych przy kminie dymnym, obie grawitacyjne.

Kalkulacja ostateczna będzie podliczona za tydzień, max dwa, więc damy Ci znać.

Ohm30. Bardzo dziękuję za rozwianie wątpliwości. Też tak myślałam. :D Jeżeli to możliwe to doradźcie :podnosić o jeden czy dwa pustaki? Czy na poddaszu stawialiście ścianki przy skosach, czy po podniesieniu ścianki to już nie jest potrzebne? ( nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam te ścianki - na projekcie je widać, za nimi do końca skosu powstaje pustka).

Pozdrowienia z polskiej depresji!!! :D

Ohm30. Bardzo dziękuję za rozwianie wątpliwości. Też tak myślałam. :D Jeżeli to możliwe to doradźcie :podnosić o jeden czy dwa pustaki? Czy na poddaszu stawialiście ścianki przy skosach, czy po podniesieniu ścianki to już nie jest potrzebne? ( nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam te ścianki - na projekcie je widać, za nimi do końca skosu powstaje pustka).

Pozdrowienia z polskiej depresji!!! :D

Podnieśliśmy o jeden suporek i nie robiliśmy drugiej ścianki, bo tak sugerowała nasza pani architekt.

Mam założone roletki i zaczęli na dole drzwi montować.

http://images47.fotosik.pl/267/5c2b8adef4501a8fmed.jpg

http://images39.fotosik.pl/263/4164eab51163fe88med.jpg

Patrząc na Wasze dokonania zapiera dech, niesamowite, a domek coraz piekniejszy, mam nadzieję, że mój też wkrótce będzie taki kolorowy. Panowie własnie zakończyli ocieplanie dachu i k-g na poddaszu. Teraz czekamy na podłączenie gazu żeby zacząć grzać i będzie można brać się za wykończenie :D