mimo_ck 25.07.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Witam wszystkich serdecznie. Chciałbym poprosić o pomoc w następującej sprawie.Pokrótce, bez wnikania w szczegóły sprawa wygląda tak: W latach 70 wywłaszczono moją babcię (jak i wszystkich sąsiadów) z terenu wioski, który miał iść pod budowę cementowni.Za dom, budynki gospodarcze i ziemię dostała mieszkanie w bloku. Jak łatwo się domyślić cementowni nigdy nie zbudowano, zabudowania poburzono. Z całej wioski (kilkanascie domów) pozostały tylko fundamenty na których teraz rosną już kilkumetrowe sosenki, obudowane dookoła przez nowe domy,bo teren blisko miasta i budownictwo kwitnie. Suma sumarum dawni właściciele (albo dzieci już nieżyjących) zaczęli odzyskiwać działki.Kroki ku temu poczyniła też moja babcia wraz z mamą.Sprawa jest w sądzie i zakończy się pomyślnie( jak wszystkich sąsiadów do tej pory) i tu moje pytanie.Babcia po odzyskaniu działki chce ją darować mamie - mama mnie.Problem z tym, że mama ma jeszcze brata. Czy po odzyskaniu działki przez babcię, będzie miał on do niej jakieś prawo??? (Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na całą sprawę, ale dziadek-jego ojciec- nie żyje). Brat mamy jest przez babcie pominięty w testamencie, babcia także nie chce mu przekazać tej działki. Jak wygląda sprawa dziedziczenia tej działki od strony prawnej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 25.07.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Jeżeli babcia odzyska działkę i nie chce aby jej właścicielem stał się również brat mamy to najprościej przekazać ją od razu Tobie aktem darowizny. Kiedy zaczniecie się bawić w testamenty to nie unikniecie udziału w spadku wymienionej osoby, nawet jeżeli babcia zapisze w testamencie ziemię Twojej mamie i Tobie to bratu mamy będzie należał się zachowek. Najprościej udać się do notariusza i on wyjaśni wszystkie nurtujące was sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts