Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwrot działki.

mimo_ck

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Chciałbym poprosić o pomoc w następującej sprawie.

Pokrótce, bez wnikania w szczegóły sprawa wygląda tak:

W latach 70 wywłaszczono moją babcię (jak i wszystkich sąsiadów) z terenu wioski, który miał iść pod budowę cementowni.Za dom, budynki gospodarcze i ziemię dostała mieszkanie w bloku. Jak łatwo się domyślić cementowni nigdy nie zbudowano, zabudowania poburzono. Z całej wioski (kilkanascie domów) pozostały tylko fundamenty na których teraz rosną już kilkumetrowe sosenki, obudowane dookoła przez nowe domy,bo teren blisko miasta i budownictwo kwitnie.

Suma sumarum dawni właściciele (albo dzieci już nieżyjących) zaczęli odzyskiwać działki.Kroki ku temu poczyniła też moja babcia wraz z mamą.

Sprawa jest w sądzie i zakończy się pomyślnie( jak wszystkich sąsiadów do tej pory) i tu moje pytanie.

Babcia po odzyskaniu działki chce ją darować mamie - mama mnie.

Problem z tym, że mama ma jeszcze brata. Czy po odzyskaniu działki przez babcię, będzie miał on do niej jakieś prawo??? (Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na całą sprawę, ale dziadek-jego ojciec- nie żyje). Brat mamy jest przez babcie pominięty w testamencie, babcia także nie chce mu przekazać tej działki.

Jak wygląda sprawa dziedziczenia tej działki od strony prawnej?

Pozdrawiam

Jeżeli babcia odzyska działkę i nie chce aby jej właścicielem stał się również brat mamy to najprościej przekazać ją od razu Tobie aktem darowizny. Kiedy zaczniecie się bawić w testamenty to nie unikniecie udziału w spadku wymienionej osoby, nawet jeżeli babcia zapisze w testamencie ziemię Twojej mamie i Tobie to bratu mamy będzie należał się zachowek. Najprościej udać się do notariusza i on wyjaśni wszystkie nurtujące was sprawy.