Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy cegła klinkierowa ręcznie formowana nadaje sie na komin?

Recommended Posts

Czy ma ktoś komin cegły ręcznie formowanej?

Dzisiaj kupiłem taka cegłe na moje kominy które bedajuz stawiane drugi raz w ciagu 4 lat:(

Były plany na naprawe starych (styro+siatka+klej) ale klamka już zapadła i będą zbużone.

No własnie: tylko gdy przywiozłem klinkier do domu przy rozładunku okazuje sie:

- jest bardzo porowaty- wręcz jak by obsypany piaskiem , kruszy się

-cegła jak to ręczna ma rózne szczeliny, tak jak by glina z gliną sie nie złaczyła

-ogólnie na oko wyglada nie na super mocny- ale stara co miałem na kominach tak wyglądała i szlag ja trafił!!

Pytanie: czy to normalne przy recznie formowanej?

Oczywiście będę to impregnował i murował na zaprawie gotowej.

Pomóżcie bo jestem gotowy sprzedać w cholere ten dom jak bedę musiał murowac kominy 3 -ci raz!!

P.S dwa tyg temu dostałem piorunem w komin.. dziekuje bogu za tylko 6 rozwalonych dachówek i gasior.

Świerzak,

uważaj z tą cegłą - sprawdź tp dokładnie !!!

Ja zakupiłam dokładnie taką właśnie cegłę ( pełną ) ręcznie formowaną, stylizowaną na "staro" z firmy CRH Klinkiet i okazało się, że ta cegła się KOMPLETNIE DO KOMINA NIE NADAJE !!!

Mój murarz stanowczo odmówił z jej murowania ( komina oczywiście ).

I okazało się, że miał świętą rację !

Robiliśmy doświadczenia - lalilśmy na nią wodę... a ona wypływała spodem !!!

Zrezygnowaliśmy z niej, za duże ryzyko.

Zamówiliśmy nową.

A ta zostanie do.... dekoracji.

:wink:

No właśnie ... pytanie tylko czy to zdanie murarzy starszej daty, przyzwyczajonych do zwykłego klinkieru czy jednak maja oni racje?

Podobnie mój ojciec... móiw żebym tego na komin nie pchał.. a juz na pewno czegoś co trzeba konserwowac pewnie co kilka lat... że dawniej zwykła cegła wytrzymywała na dachu długe lata...

MA KTOS TAKI KOMIN?

Jutro mam zacząc murować.... i chyba rezygnuje.

Nie,

nie chodziło o to, że murarz "starszej daty". :wink:

Chodziło mu o to, że ta cegła po prostu przecieka !

Widziałam to na własne oczy - laliśmy wodę do tego jej rowka, kładliśmy ją równiutko a woda przeciekała dołem.

Pierwszy raz coś takiego widziałam. :o

Murarz był w szoku, mówił : "To na litość boską, to co będzie z takim kominem ?! Będzie się Pani lało po ścianach ! Ja tego się boję podjąć ! "

No i przekonał mnie - jak zobaczyłam to na włąsne oczy to zwątpiłam.

Komin zrobiłam również z cegły klinkierowej CRH, ale normalnej.

Ta zostałą do dekoracji, jest piękna.

Dzwoniłem do CRH klinkier, do doradcy techniczengo i powiedziałem że chcę sobie obmurować komin alt maasem. Pan powiedział że nie ma żadnego problemu. Ludzie tak robią i od 15 lat nie było żadnych reklamacji. Dobrze zastosować specjalną zaprawę do cegieł nasiąkliwych. Można dodatkowo dać ipregnat najlepiej olejowy ale nie koniecznie.

Po impregnacie cegła ściemnieje.

Pozdro

Ja też dzwoniłam wtedy.

To samo mi powiedzieli.

Ale nie przekonali mnie.

Skonsultowałam to jeszcze z kilkoma murarzami ( starej i nowej daty :wink: ) i mówili, żebym może lepiej nie ryzykowała. Oni odradzają taką "kruchą i przemokającą cegłę" NA KOMIN. Do dekoracji jak najbardziej.

Za duże ryzyko...

Tak też zrobiłam.

Zamówiłam nową klinkierówkę na komin.

:-?

Ale kto wie, może u Ciebie będzie wszystko ok ?

W każdym bądź razie szczerze trzymam kciuki za Ciebie i Twój komin !

:)

Również wybudowałem kominy (trzy) z cegły ręcznie formowanej vandersanden champagne.

Murarza zaniepokoiło obsypywanie się tych cegieł...ale niestety wynikało to z jego ignorancji - poszperałem w necie, u producenta i w końcu znalazłem też ulotkę na palecie ! - informującą o tym, iż cegła przy składaniu jest obsypywana piaskiem, bardzo miałkim. Po starciu tej warstwy palcem-bardzo cieniutkiej pod spodem była bardzo twarda cegła. Producent bardzo odradzał impregnację ze względu na możliwość wystąpienia przebarwień-reklamacji w takim wypadku nie uznają.

BTW murarz miał jeszcze jedną wątpliwość, jego zdaniem podważającą dobrą jakość cegły-wszystkie cegły miały formę z takim wpustem po środku ale trafiały się co jakiś czas egzemplarze bez niego czyli pełne. Otóż takie cegły były wkładane celowo do palety aby móc wykorzystać je przy docinkach w narożnikach-o tym murarz nie wiedział...

Kominy jeszcze nie hulają - czeka ich sprawdzian w pierwszym sezonie...

Ja mam u siebie takie kominy (w środku Schiedl) i NIC nie przecieka. Kominy oczywiście warto zaimpregnować.

Moi wykonawcy wspominali mi, ze ogólnie nikt NIE LUBI murować z tych cegieł - ale nie dlatego, że sa złe/etc, ale dlatego, że trzeba spędzić chwilę żeby dobrac je do Siebie kolorystycznie. Do tego dla przykładu w Wielkiej Brytanii, gdzie deszczów jest przecież duuużo, cegły te stosuje się powszechnie od wielu lat.

Minus to cena tych cegieł i fakt, że wykonawcy liczą sobie za nie więcej - na przykład w ogrodzeniu za zwykłą 3,6zł, za ręcznie formowaną 4zł.

http://img269.imageshack.us/img269/607/img7041.jpg

Pzdr!

a to moje kominy, wystawione ponad rok temu, łącznie mam takie 3 (2 widoczne na domu + jeden wielki na bud gospodarczym z kotłowni i wentylacji)

http://i160.photobucket.com/albums/t194/mocca_2007/maj2008/6-5.jpg

cegła vandersanden, z tej samej mam ogrodzenie i kilka elementów przydomowych. Przed wymurowaniem kominów kontaktowałam się z producentem, dekarz nalegał na impregnację i w vandresandenie bardzo miły pan również polecił, za jego radą użyliśmy jakiegoś silikonowego "powleczenia".

Kotłownia była dość intensywnie użytkowana w sezonie, od czerwca mamy okresowe bardzo intensywne opady i ZADNYCH przecieków ani innych niepokojących objawów na kominach ani wokół nich nie zauwazyliśmy. Zaprawę użyliśmy quick mix do cegły nasiąkliwej.

• 1 month później...

Mocca piękne te kominy!!! Też jestem zainteresowana Vandersandenem. Ma bardzo bogatą paletę kolorów. Napisz mi proszę, jaki jest kolor Twojej cegiełki?

Mam jeszcze pytanie, czy spotkał się ktoś a Was z cegłami ręcznie formowanymi firmy MUHR?? Czy nadają się na kominy?? Wyczytałam, że nasiąkliwość w granicach 11-13%, więc należyta. A i cena konkurencyjna względem Vandersandena czy Wienerbergera... :lol: