panczurka 12.12.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Minęło dużo czasu i sama sobie odpowiem na powyższy post U nas cegła ręcznie formowana MUHR 1 (cięta na połówki). Oto nasz kominek w pełnej krasie: http://www.empikfoto.pl/albumy30/426945/928144/previews/30620351_pict0196.jpg A tu już na tle dachóweczki: http://www.empikfoto.pl/albumy30/426945/928144/previews/31077147_pict0258.jpg Na pewno ponownie też bym się zdecydowała na takie same kominy! Pozdrawiam wszystkich ręcznie formowanych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
memekt 28.08.2011 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 A ja zrobiłem sobie z NUTHS 06 i wygląda to naprawdę zaje... Jakby było mnie stać chętnie zrobił bym jeszcze z niego ogrodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 28.08.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 http://www.empikfoto.pl/albumy30/426945/928144/previews/31077147_pict0258.jpg Na pewno ponownie też bym się zdecydowała na takie same kominy!... Komin po lewej jest nieprawidłowo zaprojektowany/wykonany. Na obu kominach nieprawidłowo (za małe) wykonane boczne otwory wylotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cegłamaster 11.12.2017 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości - cegła ręcznie formowana jak najbardziej nadaje się na komin.Cegła jest bardziej porowata i bardziej nasiąkliwa niż klinkier, ale jest w pełni mrozoodporna.Nawet nie wymaga impregnacji. Impregnaty stosuje się wyłącznie ze względu na to, że cegła mokra szybciej łapie brud i przestaje wyglądać estetycznie. Druga sprawa, że impregnat zabezpiecza przeciwwodnie fugę, która jest najbardziej narażona na działania destrukcyjne czynników atmosferycznych.Dodam tylko, że w dzisiejszych czasach są impregnaty, które nie zmieniają wyglądu cegły, ani fugi (nie przyciemniają). To, że cegła ręcznie formowana jest bardziej nasiąkliwa nie oznacza, że przecieka jak gąbka - nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją, dlatego trudno mi się ustosunkować do opinii AGA NR 1.Cegła jest bardziej krucha niż klinkierowa, ale to wynika z klasy cegły (wytrzymałości na ściskanie), a nie z wrażeń organoleptycznych - kiedy obejrzymy cegłę i popukamy to wrażenie jest takie samo jak przy klinkierowej - jest bardzo twarda.Cegła się nie kruszy tylko osypuje z prostej przyczyny - jest do transportu grubo przesypywana w cegielni piaskiem (każda warstwa) dlatego, że w transporcie cegły trą o siebie i jeśli nie byłoby piasku - lica cegły wytarły by się o siebie. Piasek często pozostaje w zagłębieniach cegły i z czasem wylatuje - dlatego powstaje błędne wrażenie, że cegła się sypie. Dodam jeszcze, że w Belgii i Holandii większość kominów jest z cegieł ręcznie formowanych i jakoś nie słyszałem o problemach z przeciekaniem. Bardzo często spotykam się z negatywnymi opiniami wykonawców dotyczącymi cegły i płytki ręcznie formowanej, ale w większości przypadków po krótkiej rozmowie okazuje się, że tak naprawdę to jeszcze nigdy nie murowali cegłą ręcznie formowaną i zupełnie nie mają pojęcia o jej właściwościach oraz zasadach jakich trzeba przestrzegać, żeby prawidłowo postawić komin lub płot z takiej cegły. Brak wiedzy wykonawcy skutkuje niechęcią do rzeczy, której nie zna.I później na forach pojawiają się fałszywe opinie o produktach. Oczywiście można nie zgodzić się z moją opinią - proszę pisać - chętnie odpowiem na pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 11.12.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Mała uwaga do całkiem ciekawej i sensownej wypowiedzi Cegłamaster. Należy dodać że masa ludzi którzy murują cegłą maszynową lub taką sztucznie "uręcznowianą", czyli zasadniczo wygląda na ręczną ale ręczna to nie jest - nie potrafią z ręcznej zrobić nic. Tam nie da się na dystanse. Ważne są inne rzeczy. Poza tym zarówno cegły maszynowe i ręczne mają rożne parametry. Osobiście spotkałem się ze zwyklą cegłą ktora wodę chłonęła metodą "siorb" i jest 20 procent. Sam fakt kruchości lub jej braku zależy od tego w jaki sposób przygotowano glinę, co do niej dodano, jak ją wypalano i w jaki sposób cegła potem stygła "dochodząc do siebie". Problemem może być także fakt, że pewne normy dotyczące tego co i czy jest nasiąkliwe albo nie są delikatnie różne w różnych krajach, a zaprawy tzw. gotowe są produkowane w innym miejscu, lub ich skład zależy od tego jaki cement został użyty (przemiał, producent). Czasami 1% na nasiąkliwości pozwoli rozwalić cegłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowa_od_zera 19.05.2020 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2020 Ja myślę, że problem jest też w producentach. Bo np Vandersanden pisze, żema w ofercie cegłę ręcznie formowaną a tak naprawdę jest cegłą "ręcznie przekładaną". Inna sprawa, że wielu osób (wykonawców) nie wie czym się różni cegła klinkierowa od cegły ręcznie formowanej. Szkoda, że nie czytają Twoich odpowiedzi, może ich wiedza, by się usystematyzowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.