Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobic podłogę na słabym stropie?

Zabójca Komarów

Recommended Posts

Witam, wykańczamy górę to jest 1 piętro w domu teściów. Kwestia dotyczy wyboru podłogi, teść nie zgadza się na wylewkę, więc zostają tylko legary. Zdecydowaliśmy, że będą deski sosnowe, jednakże zaproponowano nam inne rozwiązanie: płyty OSB a na to panele lub płytki. Nie brałem tego wcześniej pod uwagę i podoba mi się ten pomysł. Mam parę pytań w związku z tym tematem.

Podłoże betonowe jest niestety nierówne dosyc i wykuwam pozostałości cementu czy gipsu.

Jak mam wypoziomowac, przymocowac legary?

Różnica poziomu między podłożem a progiem futryny wynosi od 10 do 13 cm, więc jak najlepiej jest dobrac rozmary tzn. wysokość legarów i płyt OSB? W jaki sposób je ułożyć? Wiem, że są grubości płyt OSB do 12, 18, 22 mm. Jaka płyta jest wystarczająca i jaki rozstaw legarów?

Planuję zrobic tak:

1. Wykuc wszelkie garby w podłożu

2. Położyc folię PE

3. Wypoziomowac legary, nie wiem jak z mocowaniem do betonu? Kątowniki i kołki do betonu?

4. Styropian między legary

5. Płyty OSB przykęcamy do legarów, ewentualnie przed tym jakąś piankę wytłumiającą między legary a OSB?

6. Podkład pod panele na OSB i na to panele.

Dobrze myślę? Chcemy zrobic to w miarę tanio. Może deski sosnowe to nie jest taki zły pomysł? Nie wiem, które rozwiązanie będzie tańsze i lepsze. Podejrzewam, że z OSB i panelami będzie droższy, ale zapewnie wygodniejszy i trwalszy. Możę macie jakieś inne pomysły?