Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile bulicie za ogrzewanie?

Gość Nikoś

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zobacz na link skąd został wzięty wykres

http://www.hef.com.pl/kotly.html

Takie koszty za ogrzewanie to może są w niemodernizowanym domu od II wojny światowej.

Przecież zapotrzebowanie było określone:

"Zapotrzebowanie - 100 W/m2*.

* źródło: Zakład Aparatury Pomiarowo Regulacyjnej w Częstochowie inż Marek Patrzyk "

To w czym problem? Każdy przecież wie jakie zapotrzebowanie ma u siebie w swoim mniej lub bardziej nowoczesnym domu.

Problem w tym, że strasznie trudno zbudować tak nieekonomiczny dom. Podejrzewam, że bez partaczenia się nie da.

Obliczałem jakie zapotrzebowanie miałby mój dom gdybym zbudował go najgorzej jak tylko da i to zapotrzebowanie wyszło mi w okolicach 50 w/m2

Nie wiem może prawda a może to jednak nie są wykresy liniowe. Z takiego wykresu jednak dobitnie widać, że warto kupować kotły na węgiel. A jeśli zmniejszą się kwoty za ogrzewanie i różnice będą niewielkie - np. kilkaset zł rocznie - to kto wtedy kupowałby kocioł na węgiel. Lepiej budować dobrze i płacić mało za prąd czy gaz. Niż źle i potem ratować się eko-groszkiem albo zagazowanym drewnem.

Ja spalam miał weglowy w kotle z atestem "ekologicznym" sekom 25kW 2,5m2 pow. grzewczej prod. Stanisław Demuth z Pleszewa

Tanio ale mało wygodnie. Przy dużych mrozach ładowanie miału odbywa sie 2x na dobę. Ale miał to syf, szczególnie po spaleniu!

Rodzice mają gazowy kocioł kondensacyjny Vaillant ecoTec (2 funkcyjny) i przy podobnym zapotrzebowaniu na ciepło, koszty ogrzewania ponoszą niewiele wyższe, bo:

kocioł miałowy: niższa sprawność, dodatkowe koszty związane z wywozem popiołu, drewna, ponadto kupa roboty (miał trzeba dostarczyć na skład w kotłowni, polewać wodą , drewno porabać, popiół wynieść), cena kotła ok. 2700, trwałość - pewnie nie większa niż 5-8 lat

kocioł gazowy: wysoka sprawność, wygoda (ciepła woda na żądanie w ilości jaką się chce bez start utrzymywania ciepłej wody w gotowościw zasobniku), koszt ok. 5600 zł (po rabacie), trwałość ok. 10-15 lat

Węgiel będzie drożał, bo do tego sprowadza się reforma górnictwa (zmniejszenie wydobycie a tym samym podwyższenie cen). Jest mało wygodny i kto teraz buduje dom żeby się męczyć z paleniem.

Ja montuję pompę ciepła, ale sąsiedzi (większość) syfią spalając węgiel, PCV, gumy i co tam jeszcze. Jak wiatr i ciśnienie niekorzystne co śmierdzi strasecznie. Ale co robić.

Mam inny dylemat, jak z takich wyliczeń wyłuskuje się ogrzanie wody ?. Ja w zimie zużywam 22m3 wody - ile gazu może iść na ogrzanie zasobika 160l przy takim warunku. Zawsze mam problem jak ktoś mnie pyta ile bulę za ogrzewanie. Jak mam teraz rachunek za gaz za listopad 350 zł w czym przecież jest gotowanie codzienne i ciepła woda to ile z tego poszło faktycznie na ogrzewanie i czy często jak ludzie podają że za ogrzewanie to 500 stów bulą to razem z wodą/gotowaniem czy nie ???

Mam dom ok.200m i ogrzewanie gazem + podgrzanie cieplej wody (2 dzieci+ 2 dorosłe) + gotowanie wychodzi ok. zima 3600 lato 459 razem 4059zł. Ale mam piec polski dwufunkcyjny bez zasobnika i bez pompy cyrkulacyjnej, więc zanim ciepła woda doleci do kranu to piec chodzi na cały "zycher" przez ok.1-2 minuty. No i nie mam regulatora temperatu w pokojach dzień/noc. Kateb.

Ogrzanie mieszkania w bloku 50m2 przez MPEC kosztowało nas 1,8-1,9tys. rocznie (niezłe ździerstwo, nie?), czyli po przemnożeniu x3 mniej więcej na poziomie prądu w taryfie nocnej (tylko jak ten kolor nazwać, żeby odróżnić od innych? - najciemniejszy fiolet? - komuś najwyraźniej kredek zabrakło :-) )