agnieszkakusi 26.07.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Ze względu na to, że jest mnóstwo kurek zastanawiam się jak je przechować na zimę. Wiadomo, że można mrozić i wkładać w słoiki, ale czy można je suszyć? Suszone zawsze były czarne łebki i prawdziwki, a nigdy nie spotkałam się z kurkami. Macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_Gdynia 26.07.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 ja suszę wszytki grzyby. Kurki też czasami. (nawet maślaki tez szuszłyam . Mieszam z innymi grzybami, jako przyprawa do sosów czy farsz do pierogów są bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/#findComment-3442788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.07.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Oczywiście, że można, ale tracą swoje właściwości smakowe, robią się nijakie. Lepiej jest przesmażyć lub zagotować i zamrozić albo popakować w słoiki i apertyzować 2 razy (koniecznie 2 razy ze względu na możliwą zawartość białka!!! ) - powinny się pięknie przechować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/#findComment-3442826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 26.07.2009 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 a takie mrożone jak długo mogą być w zamrażalniku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/#findComment-3442921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 26.07.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Mroziłam surowe kurki w zeszłym roku. W zamrażarce można przechować przez zimę, ale powiem szczerze, że nie były zbyt dobre, tzn. zachowały wspaniały armomat, natomiast zrobiły się jakby gumowe i lekko gorzkawe. Zużyam wszystkie robiąc sosy do mięs, ale grzybki nie wszystkim smakowały Może powinno się obgotowac je przed mrożeniem? Robie tak zawsze z podgrzybkami, wychodzi z nich zimą wspaniała zupa Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/#findComment-3443216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 26.07.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 ja lekko obgotowujęa potem przesmażam krótko na patelni z cebulką i przyprawamitaki farsz trzymam zamrożony nawet przez rok - chyba że zjemy wcześniejidealny do zup, sosów i nadziewania mięs wszelakich Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/#findComment-3443343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 26.07.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 No właśnie, jak mówiłam, przesmażyć albo obgotować je trzeba. W zamrażarce trzymasz aż się zużyją - nie dłużej. Tak na poważnie - przechowujesz je tyle, ile trzeba, jeśli są dwa razy apertyzowane w słoikach bądź dobrze obsmażone/zagotowane i zamrożone to nie powinno być żadnych problemów z nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/#findComment-3443369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 26.07.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Suszyc kurki nigdy w zyciu! My w tym roku kupujemy od miejscowych tylko kurki i prawdziwki (kiedys kupowalismy wszystkie grzyby do momentu posmakowania kurek). Obgotowuje je chwile, a potem do sloikow, zalewam solanka i gotuje 30 min. Moga stac nawet kilka lat (nierealne u nas). W zimie robimy duszone kurki z czosnkiem i zielona pietruszka z makaronem i schabem zapiekane wszystko w piekarniku ze smietana. Albo miesa faszerowane kurkami z czosnkiem, pychota. Mrozone tez mam ale wczesniej odgotowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/#findComment-3443998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 27.07.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Tak na poważnie - przechowujesz je tyle, ile trzeba, jeśli są dwa razy apertyzowane w słoikach ... I tak to dzieki FM rozwijamy sie językoznawczo i kulinarnie Apertyzowanie znaczy gotowanie słoików? A to musza byc "Weck'i", czy zwykłe sloiki z zakrętkami mogą? I czy wtedy to takie surowe kurki mozna solanką zalac i gotować? Czy tez trezba je najpier obgotowac albo i usmażyć? Przepraszam, DPS, za prymitywnośc pytań, ale grzybow akurat nigdy nie robilam sama w sloikach, a smaku mi narobiłyście na te kurki zimowa porą Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/#findComment-3445148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robeert 27.07.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 magpie101 - jak robisz tą solankę? Ja do tej pory gotowałem z solą, gorące w słoiki, zalewałem wodą w której się gotowały. Potem zakręcić słoik i do góry nogami Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/#findComment-3445155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 27.07.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 magpie101 - jak robisz tą solankę? Ja do tej pory gotowałem z solą, gorące w słoiki, zalewałem wodą w której się gotowały. Potem zakręcić słoik i do góry nogami Ja gotuje chwile grzyby lekko osolone, potem odlewam, do sloikow i zalewam goraca woda posolona tyle aby po skosztowaniu Cie wykrecalo. Gotuje 30 minut. Zima musze je przeplukac na sicie aby nie byly slone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/#findComment-3445187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 27.07.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Tak na poważnie - przechowujesz je tyle, ile trzeba, jeśli są dwa razy apertyzowane w słoikach ... I tak to dzieki FM rozwijamy sie językoznawczo i kulinarnie Apertyzowanie znaczy gotowanie słoików? TAK A to musza byc "Weck'i", czy zwykłe sloiki z zakrętkami mogą? ZWYKŁE NAWET LEPSZE I czy wtedy to takie surowe kurki mozna solanką zalac i gotować? Czy tez trezba je najpier obgotowac albo i usmażyć? OBGOTOWAĆ I/LUB USMAŻYĆ, SUROWE NIE NADAJĄ SIĘ Przepraszam, DPS, za prymitywnośc pytań, ale grzybow akurat nigdy nie robilam sama w sloikach, a smaku mi narobiłyście na te kurki zimowa porą Pytania nie sa prymitywne, tylko rzeczowe. Dobrze obgotuj albo usmaż, inaczej będa niedobre te kurki. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/#findComment-3445787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 28.07.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 DPS, magpie, dzięki! U mnie w domu robiło się tylko grzybki w occie albo suszyło, kurki to tylko tak do bieżącego jedzenia, jak swieże. Nie slyszałam wczesniej o kurkach w solance, ale lepiej pózno niz wcale Musze skoczyc gdzies pod miasto, coby przy drodze kurek kupic Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/#findComment-3446620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.07.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 My wszystkie grzyby robimy w solance. W zimie dusimy je z cebulka i robimy w sosie albo np miesa faszerowane grzybami. A na wigilijnym stole musza byc do karpia obowiazkowo grzybki duszone, nie pamietam aby w jakies swieta ich nie bylo . W occie tez robie i suszone na zupe i do sosu. Kiedys suszylam na sznurku, potem w piekarniku na termoobiegu, teraz w suszarce - po 24 h sa suche i co najwazniejsze nie ciemnieja tylko sa jasniutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/#findComment-3446846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smadalena 28.07.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Kureczki do pomidorów! Podaję przepis: Kurki obgotować( króciutko,wrzucam na wrzątek i czekam tylko aż ponownie sie zagotują) 1/2 kg cebuli posiekać,zeszklić na 1 szkl.oleju z zielem ang,.listkiem laurowym i ziarnistym pieprzem.Następnie dodać 1 szkl. wody,1/2 szkl. octu,7 łyzek przecieru pomidorowego,7 łyżek cukru,sól.Zalewę zagotować,dodać kurki,wkładać do słoików i pasteryzować 15-20 min.Miodzio Ille słoików bym nie zrobiła,w styczniu juz nic nie ma...Mozna tak robic wszystkie blaszkowe i maślaczki.Robilam tez podgrzybki,ale nie sa tak dobre jak kurki czy np. opieńki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/#findComment-3448424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaTal 06.08.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Kiedys gdzieś przeczytałam, że nie wolno mrozić surowych kurek, czyli trzeba je albo obgotować albo obsmażyć. W surowych wytwarzają się ponoć jakieś szkodliwe substancje i są gorzkie. My obgotowujemy i niektóre leżą nawet dwa lata i są ok. Z resztą nie wiem, które są zeszłoroczne a które świeże, bo ciagle dokładam nowe a szuflada w zamrażalnce ciągle pełna kurek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/#findComment-3465958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 06.08.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Kiedys gdzieś przeczytałam, że nie wolno mrozić surowych kurek, czyli trzeba je albo obgotować albo obsmażyć. W surowych wytwarzają się ponoć jakieś szkodliwe substancje i są gorzkie. My obgotowujemy i niektóre leżą nawet dwa lata i są ok. Z resztą nie wiem, które są zeszłoroczne a które świeże, bo ciagle dokładam nowe a szuflada w zamrażalnce ciągle pełna kurek Zgadza się, że zamrożone na surowo gorzknieją, niestety nie wiedziałam o tym i kiedyś popełniłam ten błąd. Uwielbiam kurki, ostatnio ponieważ jest sezon robię soos kurkowy do różnych mięs, przebojem jest cielęcina z kurkami, ale też poledwica wieprzowa Obłęd Jak Ci się udaje tak zapełnić zamrażarkę? Sama zbierasz? Gdzie jest to zagłębie kurkowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/#findComment-3466030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaTal 06.08.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 HA! Moja mama jest fanką chodzenia po lesie, a ponieważ nie uznaje spacerów zawsze chodzi po coś a to po jagody, a to po grzyby, a jak nie jest sezon to sprawdzić - czy już są albo czy juz nie ma Na nasze szczęście mama nie ma juz miejsca w zamrażalce i jak dzieci przyjadą to rozdaje Okolice Garwolina są pełne kurek, a teraz jak pada to są ładne i duże i dużo, co zresztą widać jak się jedzie Lubelską... P.S. Ja też szczerze mówiąć wolę zbierać niż jeść, ale wiadomo - robota... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/126632-czy-mo%C5%BCna-suszy%C4%87-kurki/#findComment-3466813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.