Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie garażu

Recommended Posts

Mam pytania dot. ocieplenia garażu połaczonego z domem, nad garażem są pomieszczenia mieszkalne:

- czy nie należy ocieplić nadproża wjazdu do garażu (od dołu czyli w świetle otworu). Spotkałem się z opinią, że jest to obowiązkowe (grubość tego ocieplenia to 3-5 cm),a dodatkowo powinno się ocieplić też tą ścianę od środka (czyli od strony garażu) a przynajmniej nadproże; ale jak później montować bramę garażową?

- czy ściana wspólna dom/garaż nie powinna być ocieplona zakładając, że garaż będzie tylko minimalnie ogrzewany?

Proszę o podpowiedzi.

już w projekcie powineineś mieć ocielplenie wewnatrz garażu ścian i sufitów w części stykajacej sie z mieszkalną częścią budynku, u mnie ściana garażu od strony domu w projekcie (i w będzie w realu) ocieplona 5cm styro 9z tym że tu zamiast zwykłego dam eps200 parking ;) żeby "utwardzić" ścianę, przecie to garaż ;) ) a sufit nad którym jest 30-metrowy pokój ma ocieplenie 4 lub 5cm (oczywiscie izolacja termiczna podłogi od strony pomieszczena występuje również)

już w projekcie powineineś mieć ocielplenie wewnatrz garażu ścian i sufitów w części stykajacej sie z mieszkalną częścią budynku, u mnie ściana garażu od strony domu w projekcie (i w będzie w realu) ocieplona 5cm styro 9z tym że tu zamiast zwykłego dam eps200 parking ;) żeby "utwardzić" ścianę, przecie to garaż ;) )

a czy na takie ocieplenie mozna przyklejać płytki?