Ardien 26.07.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Mam pytanie Kierownik nie dopilnowal albo nie chcial a ja sie nie znalam . Wszystkie elementy drewniane powinny byc odizolowane od betonu lub muru. Co mozna zrobic jezeli juz sa wybudowane ??? Robic jakies podpory i izolowac ??? Jeszcze jedno pytanie Jest to wada ktora powinien wylapac kierbud. Tak mowi prawo budowlane a on wpisal w dziennik budowy ze jest wszystko ok. Czy nie ma zadnych konsekwencji w odniesieniu do kierbuda ??? W oncu bierze pieniadze i ma uprawnienia panstwowe wiec chyba on za to odpowiada odbierajac dach . Ja nie musze sie na tym znac chyba ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 26.07.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Mam pytanie Kierownik nie dopilnowal albo nie chcial a ja sie nie znalam . Wszystkie elementy drewniane powinny byc odizolowane od betonu lub muru. Co mozna zrobic jezeli juz sa wybudowane ??? Robic jakies podpory i izolowac ??? Jeszcze jedno pytanie Jest to wada ktora powinien wylapac kierbud. Tak mowi prawo budowlane a on wpisal w dziennik budowy ze jest wszystko ok. Czy nie ma zadnych konsekwencji w odniesieniu do kierbuda ??? W oncu bierze pieniadze i ma uprawnienia panstwowe wiec chyba on za to odpowiada odbierajac dach . Ja nie musze sie na tym znac chyba ? pozdrawiam Jest ubezpieczony za swe błędy - egzekwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 26.07.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Mam pytanie Kierownik nie dopilnowal albo nie chcial a ja sie nie znalam . Wszystkie elementy drewniane powinny byc odizolowane od betonu lub muru. Co mozna zrobic jezeli juz sa wybudowane ??? Robic jakies podpory i izolowac ??? Jeszcze jedno pytanie Jest to wada ktora powinien wylapac kierbud. Tak mowi prawo budowlane a on wpisal w dziennik budowy ze jest wszystko ok. Czy nie ma zadnych konsekwencji w odniesieniu do kierbuda ??? W oncu bierze pieniadze i ma uprawnienia panstwowe wiec chyba on za to odpowiada odbierajac dach . Ja nie musze sie na tym znac chyba ? pozdrawiam Jest ubezpieczony za swe błędy - egzekwować. Dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 26.07.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Mam pytanie Kierownik nie dopilnowal albo nie chcial a ja sie nie znalam . Wszystkie elementy drewniane powinny byc odizolowane od betonu lub muru. Co mozna zrobic jezeli juz sa wybudowane ??? Robic jakies podpory i izolowac ??? Jeszcze jedno pytanie Jest to wada ktora powinien wylapac kierbud. Tak mowi prawo budowlane a on wpisal w dziennik budowy ze jest wszystko ok. Czy nie ma zadnych konsekwencji w odniesieniu do kierbuda ??? W oncu bierze pieniadze i ma uprawnienia panstwowe wiec chyba on za to odpowiada odbierajac dach . Ja nie musze sie na tym znac chyba ? pozdrawiam Jest ubezpieczony za swe błędy - egzekwować. Dlaczego ? Dlaczego co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 26.07.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Mam pytanie Kierownik nie dopilnowal albo nie chcial a ja sie nie znalam . Wszystkie elementy drewniane powinny byc odizolowane od betonu lub muru. Co mozna zrobic jezeli juz sa wybudowane ??? Robic jakies podpory i izolowac ??? Jeszcze jedno pytanie Jest to wada ktora powinien wylapac kierbud. Tak mowi prawo budowlane a on wpisal w dziennik budowy ze jest wszystko ok. Czy nie ma zadnych konsekwencji w odniesieniu do kierbuda ??? W oncu bierze pieniadze i ma uprawnienia panstwowe wiec chyba on za to odpowiada odbierajac dach . Ja nie musze sie na tym znac chyba ? pozdrawiamgdybys mial kierownika budowy a nie kierbuda od wpisow nie byloby klopotow. Pytanie tylko skoro zatrudniles kierbuda to z jakich powodow finansowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 27.07.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Mam pytanie Kierownik nie dopilnowal albo nie chcial a ja sie nie znalam . Wszystkie elementy drewniane powinny byc odizolowane od betonu lub muru. Co mozna zrobic jezeli juz sa wybudowane ??? Robic jakies podpory i izolowac ??? Jeszcze jedno pytanie Jest to wada ktora powinien wylapac kierbud. Tak mowi prawo budowlane a on wpisal w dziennik budowy ze jest wszystko ok. Czy nie ma zadnych konsekwencji w odniesieniu do kierbuda ??? W oncu bierze pieniadze i ma uprawnienia panstwowe wiec chyba on za to odpowiada odbierajac dach . Ja nie musze sie na tym znac chyba ? pozdrawiam ksiązkowo rzecz ujmując ma być zaizolowane i oddzielone od innych elementów typu mur, wieniec kolankowy itp., ale z praktycznego punktu widzenia brak tego - na poddaszu oczywiscie, nie niesie złych konsekwencji. więc nie robić nic. niestety, kierownik ma budować nie łapać wady - w PB nic o tym nie ma, jeżeli ktoś ma wyłapywać takie wady to inspektor nadzoru, który konstroluje kier buda. a wynika to stąd, że PB nie jest przystosowane do małych inwestycji typu domki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 27.07.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 a o jaka izolacje chodzi?termiczna, czyli np. krokwie od scian szczytowychczyprzeciwwilgosciowa, czyli np. murłata od sciany kolankowej?Żebys przypadkiem nie wymagał aby ktos ci wkładał styropian miedzy murłate a sciane kolankowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.07.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Wszystkie elementy drewniane powinny byc odizolowane od betonu lub muru. Co mozna zrobic jezeli juz sa wybudowane ??? Robic jakies podpory i izolowac ??? chodzi o więźbę? jeżeli chodzi o izolację przeciwwilgociową to olej to - szczegół nieistotny - skąd niby ma się tam pojawić wilgoć? - niby daje się folię fundamentową pod murłatę (sam tak mam) ale tam i tak nigdy nie będzie wilgoci - musiałaby ścianą podciągać... wyobrażasz to sobie jak wyglądałby wtedy ściana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 27.07.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Kiedyś nie izolowali a więźba i 300 lat stała - prawda inne drzewo U moich rodziców 3 budynki od 15 lat dachy stoją a izolacji od muru nie ma - i drewno suche Ale zawsze można zrobić inaczej lub się niepotrzebnie denerwować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardien 08.08.2009 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Mam pytanie Kierownik nie dopilnowal albo nie chcial a ja sie nie znalam . Wszystkie elementy drewniane powinny byc odizolowane od betonu lub muru. Co mozna zrobic jezeli juz sa wybudowane ??? Robic jakies podpory i izolowac ??? Jeszcze jedno pytanie Jest to wada ktora powinien wylapac kierbud. Tak mowi prawo budowlane a on wpisal w dziennik budowy ze jest wszystko ok. Czy nie ma zadnych konsekwencji w odniesieniu do kierbuda ??? W oncu bierze pieniadze i ma uprawnienia panstwowe wiec chyba on za to odpowiada odbierajac dach . Ja nie musze sie na tym znac chyba ? pozdrawiamgdybys mial kierownika budowy a nie kierbuda od wpisow nie byloby klopotow. Pytanie tylko skoro zatrudniles kierbuda to z jakich powodow finansowych? Zatrudnilem kierownika ktory wzial wieksza kwote ale jest cesto na budowie a nie tylko jak musi.I on wlasnie ma uprawnienia panstwowe za co odpowiada na wykonanie prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardien 08.08.2009 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Mam pytanie Kierownik nie dopilnowal albo nie chcial a ja sie nie znalam . Wszystkie elementy drewniane powinny byc odizolowane od betonu lub muru. Co mozna zrobic jezeli juz sa wybudowane ??? Robic jakies podpory i izolowac ??? Jeszcze jedno pytanie Jest to wada ktora powinien wylapac kierbud. Tak mowi prawo budowlane a on wpisal w dziennik budowy ze jest wszystko ok. Czy nie ma zadnych konsekwencji w odniesieniu do kierbuda ??? W oncu bierze pieniadze i ma uprawnienia panstwowe wiec chyba on za to odpowiada odbierajac dach . Ja nie musze sie na tym znac chyba ? pozdrawiam Jest ubezpieczony za swe błędy - egzekwować. Tylko powiedz jak ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardien 08.08.2009 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 a o jaka izolacje chodzi? termiczna, czyli np. krokwie od scian szczytowych czy przeciwwilgosciowa, czyli np. murłata od sciany kolankowej? Żebys przypadkiem nie wymagał aby ktos ci wkładał styropian miedzy murłate a sciane kolankowa. chodzi o odizolowanie drewna od styku z murem lub zaprawa cementowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.08.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 W elementach obciążonych taka izolacja jest praktycznie nie do wykonania. Jedyne co przychodzi do głowy to jakaś folia w płynie ale to bez sensu. Cement niszczy elementy drewniane ale jaki jest tak naprawdę styk tych elementów w więźbie? Minimalny, chociaż wygląda inaczej. Jak tu ktos już napisał: zapomnij o tym nic złego się nie stanie. Nawet gdyby ten mur był wilgotny (niby skąd?) to nawet niezaimpregnowane elementy drewniane nie zgniją w ciągu roku / dwóch. Nie spotkałem jeszcze więźby naruszonej przez niezabezpieczony styk z murem nawet w budynkach ponad stuletnich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.08.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 A remontowałeś choćby jeden dach! Bo ja kilka i nie izolowane elementy drewniane stykające się z zaprawą wapienną po kilkunastu latach nadają się do wymiany! Np. brak izolacji poziomej pod murłatą to błąd w sztuce. Byłem świadkiem wygranej inwestora w takiej sprawie w sądzie. Ma być izolowane i nie ma co dyskutować! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.08.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 A remontowałeś choćby jeden dach! Bo ja kilka i nie izolowane elementy drewniane stykające się z zaprawą wapienną po kilkunastu latach nadają się do wymiany! Np. brak izolacji poziomej pod murłatą to błąd w sztuce. Byłem świadkiem wygranej inwestora w takiej sprawie w sądzie. Ma być izolowane i nie ma co dyskutować! Pozdrawiam. To JEST błąd w sztuce, napisałem też że zaprawa cementowa niszczy drewno. Jest jednak różnica w stopniu tej degradacji jeżeli drewno na cemencie leży a jest nim zalane. W Szczecinie dachy w kamienicach maja przeciętnie po 100 lat. Niemcy nie stosowali żadnych przekładek i tam gdzie więźba styka się z murem może sobie spokojnie jeszcze drugie tyle poleżeć. Widziałem takich dachów kilkadziesiąt nie kilkanaście i nigdzie nie był to problem. Nie bardzo jest za to co z tym zrobić jak napisałem, bo nie wierzę by kolega zdecydował się na rozbieranie całej więźby, ewentualnie podkuwanie i nie wiem co jeszcze. Tym bardziej że szybciej więźba zostanie zniszczona przez inne czynniki niż przez ten brak izolacji. Może oczywiście pozwać kierbuda i mieć satysfakcję z tego że udowodni mu błąd tylko co dalej? Kierbud po 3 latach procesów z własnej kieszeni sfinansuje rozebranie dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.08.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 A remontowałeś choćby jeden dach! Bo ja kilka i nie izolowane elementy drewniane stykające się z zaprawą wapienną po kilkunastu latach nadają się do wymiany! Np. brak izolacji poziomej pod murłatą to błąd w sztuce. Byłem świadkiem wygranej inwestora w takiej sprawie w sądzie. Ma być izolowane i nie ma co dyskutować! Pozdrawiam. To mój dach chyba był wyjątkowy. Wymieniałem go gdy miał już dobre 50 lat. Iozlacji pod murłatą oczywiście nie było, na fundamencie też i jakoś stał. Zgadzam się, że brak takiej izolacji to błąd w sztuce, ale że to problem to chyba można dyskutować. Zaprawa wapienna niszczy drewno? Przyznam się, że to nie moja specjalość, ale trudno w to uwieżyć. Wygrana w sadzie nie dotyczyła zapewne szkodliwości braku izolacji, a faktu jej braku i stąd wygrana klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 11.08.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 zaraz znajdziemy się daaaaaleko od tematu, jak zawsze . Mnie też się zdarza oglądać stare dachy (jak każdemu chyba). Jeżeli coś było zlego to raczej z krokwiami, i to zawsze na skutek nieszczelności dachu - butwienie, sinienie, zagrzybienie itp. Zaprawy wapiennej od dawna się nie stosuje, i wydaje się, że drewno i wapno to jedne z pierwszych materiałów bud używanych przez człowieka. Dlaczego zaprawa miałaby niszczyć drewno? Cement (mleczko cem) i drewno - wióry występują - pewnie już mniej obecnie w materiałach bud - trocinobeton, suprema - gdzie drewno jest mineralizowane mleczkiem cem i cem wap. (po ługowaniu) "nie izolowane elementy drewniane stykające się z zaprawą wapienną po kilkunastu latach nadają się do wymiany" to jest skutek, raczej nie przyczyna - o ile mówimy o dachach. pytanie czy te więźby były impregnowane (jeśli były - czy właściwie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.08.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Istotą sprawy nie jest fakt, że cement (beton) czy wapno niszczy drewno (bo nie niszczy) tylko fakt kumulacji wilgoci w tych miejscach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 11.08.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 zaraz znajdziemy się daaaaaleko od tematu, jak zawsze . Zaprawy wapiennej od dawna się nie stosuje, i wydaje się, że drewno i wapno to jedne z pierwszych materiałów bud używanych przez człowieka. A jakie zaprawy stosuje się obecnie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 11.08.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 nie wiemmoże już starej daty jestem może się mylę ale Pamiętam jak przez mgłę trociny mieszane z wapnem i na strychy wrzucane jako ocieplenie ale może coś cię zmieniło zresztą jak zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts