Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zły montaż membrany dachowje - co z tym teraz zrobić? :((

kubukapte

Recommended Posts

witam

mam problem z niewłaściwie zrobioną membraną na dachu, w zasadzie jej nieci brakuje jak widacna fotkach, z tego co już teraz niestety wiem powinna ona być wywinięta tak aby skropliny ściekały do rynny lub po pasie podrynnowym (jeżeli nazewnictwo mi się nie pomerdało - fachowcem nie jestem) a tu niestety membrana zakończona jest na kilka, kilkanascie lub i więcej cm od deski czołowej.

nieuchronnie zbliża się termin zrobienia elewacji i podbitki pcv (podbitka będzie równolegle do krokwi, pokrycia) i coś z tym kwiatkiem trzeba zrobić ale co? jeżeli pozostawię tak jak jest to obawiam się ze ew. woda z membrany po podbitce ścieknie w dolną końcówkę obróbki deski czołowej (pas blachy podrynnowy, wywinięty, zagięty tak aby weszła tam podbitka) i w tej mini-rynince będzie stać powodując jej korozję (jak równiez deski czołowej) :(

co można z tym zrobić tak, aby dało sie poprawić a nie trzeba było rozbierać połowy dachu?

http://images43.fotosik.pl/169/2a7be7431a8c50bd.jpg

http://images46.fotosik.pl/169/bf643e6448c2d6b5.jpg

http://images49.fotosik.pl/169/79ca32d0ef2e0f6a.jpg

membrana oczywiście układana od dołu, jest to tyvek pro z taśmą, zakłady ma prawidłowe, nie mam pojęcia dlaczego tak to zrobił dekarz ale niestety ani go już nie zapytam ani nie zareklamuje, jako że o zmarłych źle się nie mówi (ani nic tonie wniesie do tematu) pomijam wiec dekarza i proszę o podpowiedź cóż można z tym zrobić? :cry:

Robota ewidentnie zrobiona źle, ale o wykonawcy można zapomnieć i tego się trzymajmy. Pocieszającym jest fakt, że jako pokrycie masz blachodachówkę bo jest ona w miarę szczelna.

Analizując wszystkie za i przeciw ja bym podokładał pomiędzy krokwiami od spodu paski membrany zaczynające się pod położoną membraną, a kończące w rynnie. Końcówki blach trzeba będzie odkręcić. Nie będzie idealnie, ale i ryzyko, że coś się stanie później niewielkie.

Prawidłowo powinna być zdjęta blacha, dolne łaty i dołożona na zakładkę mambrana. Sam musisz wybrać, na które rozwiązanie Ciebie stać (nie tylko finansowo).

i oprócz blachy, obróbek i łat prawidłowo trzeba by zdjąć kontrłaty :(

łaty i kontrłaty solidnie bite na gwoździe :(

powoli skłaniam się do opcji podokładania pasów miedzy krokwiami z zakładem na starą membranę, wywinięta w rynnę (czy na pas podrynnowy), a boki wywinięte na krokwie albo nawet na odkryte na tej części kontrłaty, pokombinowanie lekkim zwisem folii tak aby spadek z górnej folii zachować do końca nowej folii, choć zdjąć sobie sprawę że idealnie i profesjonalnie to nie jest :(

ale zrobię to sam i postaram się powoli a dokładnie bo od fachowców wszelkiej maści powoli uczulenia dostaję :(

dzięki zbigmor za konkretną wypowiedź, o takowe innych tez bym poprosił :wink: