Edybre 26.07.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Dach zrobiony w 2006 jesienią. Zawsze po deszczu przy słonecznej pogodzie słychać dość intensywne trzaski nadbitki (deski na pióro i wpust nabijane na krokwie). Domyślam się, że drewno pracuje no ale czy to tak już będzie? Trochę mnie to irytuję jak siedzę na tarasie i słyszę te trzaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.07.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 ... no ale czy to tak już będzie? Trochę mnie to irytuję jak siedzę na tarasie i słyszę te trzaski. po przejściu w zaświaty - trzeski ustaną - usłyszysz głosy anielskie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 27.07.2009 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Nie planuję na razie w zaświaty przechodzić więc to słaba pociecha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.07.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Nie planuję na razie w zaświaty przechodzić więc to słaba pociecha. słaba - dlatego, ze trudno Ci będzie juz z tym zrobic /mam nadbitke i zrobiłem tak: deski cienkie - listewka boazeryjna 1 cm zmieniłem rodzaj drewna - włóknista wierzba olejowałem - kiedy wiekszośc lakieruje/ dlatego trzasków nie słysze /na poczatku owszem, czasem coś sporadycznie skrzypło/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 27.07.2009 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Moje deski ti chyba sosna albo i co innego - przyznam się, że nie wiem. Pomalowane drewnochronem, nie lakierem. To mówisz, że tak już zostanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.07.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 intensywność powinna malec /w miare dopasowywania sie do siebie elementów - natomiast całkiem wyeliminowac - chyba sie nie da ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 27.07.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Moje deski ti chyba sosna albo i co innego - przyznam się, że nie wiem. Pomalowane drewnochronem, nie lakierem. To mówisz, że tak już zostanie? Spójrz na to inaczej. Mówisz, że nie wybierasz się w zaświaty. I Twój dom również. Posłuchaj - Twój dom oddycha, żyje. Jak jest gorąco - przeciąga się , posapuje w duchocie. Ty z tarasu pójdziesz do kuchni na zimnego drinka a on musi wytrzymać w słońcu. Odpuść mu tych kilka stęków, ciężko pracuje by było Ci ciepło i sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 27.07.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Witaj Edybre !A czy boazeria była malowana dwu czy jednostronnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 28.07.2009 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Juz teraz nie pamiętam ale chyba malowane było jednostronnie. Może znajdę jakieś fotki z tego etapu.Rozumiem, że dom sobie oddycha, posapuje itp ale te trzaski są naprawdę intensywne i głośne. Pierwszy rok - ok uzasadniony, drugi już mi to solidnie przeszkadzało no a teraz to lekko mam dość. Kurcze, czy u was też są te trzaski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 29.07.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Powinno być malowane przed założeniem dwukrotnie i dwustronnie z jednokrotnym przeszlifowaniem drobnoziarnistym papierem ściernym powierzchni i jej odpyleniem - to jest minimum nakładu lub dwa razy drewnochron i raz lakier bezb. zewnętrzny ! - ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 29.07.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 .. deski cienkie - listewka boazeryjna 1 cm .. Brzoza jak to jest u Ciebie. Pytanie jest o nadbitkę. Czy u Ciebie jest nadbitka czy podbitka bo jesli nadbitka to nie jest ona za cienka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Mirma, u mnie jest nadbitka nadbitka pełni wyłącznie role dekoracyjną - więc nie jest "za cienka" /dziwi mnie czesto za to rorzutnośc, kiedy ludzie przybijają deski gr 20 - 25 - 30 mm na nadbitke i nie ma to uzasadnienia konstrukcyjnego ani ekonomicznego/ u mnie na nadbitce sa przybite listewki gr ok 15 mm /aby wyrównac grubośc do reszty łat na całym dachu/ w rozstawie takim samym jak łaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 29.07.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Z twojego opisu wnioskuje ze dach masz przykryty folią bo w przypadku pełnego deskowania 15mm to może być trochę mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.07.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Z twojego opisu wnioskuje ze dach masz przykryty folią bo w przypadku pełnego deskowania 15mm to może być trochę mało. podbitka ma gr ok 1 cm na niej listewka gr ~ 15 mm to razem daje ~2,5 cm ... listweka przybijana w odległości takiej jak łaty tworzy z łatami ten sam poziom nie mam dachu przykrytego folia / na dachu mam blache/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts