Gutek Fredek 26.07.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Ostatnio zakupiłam kilka rzeczy z jedwabiu - czystego lub mieszanki z bawełną. Na metkach niektórych jest, żeby to prać w wodzie, a na niektórych, żeby chemicznie. Co ryzykuję, jak te do prania chemicznego upiorę w wodzie? Skurczy się? Są to letnie bluzki, do prania po każdym założeniu, gdyby je nosić do pralni za każdym razem niewiele w nich pochodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 26.07.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 za moja jedwabna sukienke chcieli w pralni 70 zł !!!! wyprałam w letniej (prawie zimnej )wodzie ,rozwiesiłam bez wykrecania ......wyschła i jest jak nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 26.07.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 jedwab wytrzymuje całkiem solidne temperatury wody i nawet i czasem pralkę - ale pod warunkiem, że jest bardzo dobry gatunkowo. Źeby dłuzej źył - lepiej prać ręcznie. Kiepski jedwab ma to do siebie, że może okropnie farbować - to dodatkowy argument za ręcznym praniem. Zresztą nie kłopotliwym, bo to cała bluzka zmieści sie czasem w garści jak chusteczka od nosa. Prasować lepiej na mokro (o ile nie farbuje) a suchym żelazkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 31.07.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Ja swoje jedwabie piorę ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_ella 10.08.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 ja gdy oddałam jedwabną sukienkę do pralni to mi ją "wysuszyli" jedwab stał sie szorstki i sztywny...od tego czasu piorę ręcznie a prasuje przez szmatkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts