Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomieszczenie gospodarcze w miejscu garażu - możliwe?

Betusia35

Recommended Posts

Witam, uprzejmie proszę o informację, czy możliwe jest zaprojektowanie w miejsce garażu (w projekcie gotowym) pomieszczenia gospodarczego? Ale z drzwiami jak do garażu? Chodzi mi o to, że w PROJEKCIE KROKUS ARCHETONA, jest za mała kotłownia i chciałabym ją powiększyć o część garażu, a z tego co wiem, garaż musi mieć co najmniej 3 / 6? więc byłoby za mało metrów. Czy mogę ten garaż nazwać pomieszczeniem gospodarczym?

To Ty dokonujesz zmian w projekcie (rozumiem że zgodnych z wolą autora) i to Ty podajesz potem obmiar powierzchni i funkcje pomieszczeń przy zgłoszeniu do urzędu który naliczy ci podatek. Inne stawki są za powierzchnie mieszkalne, inne za garaże w bryle domu itd. Możesz zrobić wszystko co nie jest niezgodne z prawem. Pamiętaj o tym że stawki za powierzchnie garażową są zawsze wyższe od stawek za inne pomieszczenia. Jak zmienisz funkcje pomieszczenia z garażu na gospodarcze to po co ci drzwi garażowe ?

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź.

Chodzi mi o to, czy jeśli "garaż" będzie miała mniej niż te ustawowe wymiary 3 / 6 to czy to będzie mógł być nazwany garażem? Drzwi garażowe po to, że tak akurat bym chciała (takie widzimisię).

Jeśli powiększę kotłownię do 8 m2 to nie starczy mi m2 na garaż. a w tym miejscu będzie takie tam pomieszczenie gospodarcze...

Super!

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Właśnie dostałam odpowiedź z biura projektowego, że kotłownia powinna mieć około 15 m2... a gdzieś na forum czytałam, że tylko 8 m2...

Więc mam nadzieję, że całkowita rezygnacja z garażu na rzecz kotłowni rozwiąże problem.

Mam dużą działkę i zamierzam mieć garaż wolnostojący ... tylko troszkę później ...