Betusia35 26.07.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Witam, uprzejmie proszę o informację, czy możliwe jest zaprojektowanie w miejsce garażu (w projekcie gotowym) pomieszczenia gospodarczego? Ale z drzwiami jak do garażu? Chodzi mi o to, że w PROJEKCIE KROKUS ARCHETONA, jest za mała kotłownia i chciałabym ją powiększyć o część garażu, a z tego co wiem, garaż musi mieć co najmniej 3 / 6? więc byłoby za mało metrów. Czy mogę ten garaż nazwać pomieszczeniem gospodarczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 26.07.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 To Ty dokonujesz zmian w projekcie (rozumiem że zgodnych z wolą autora) i to Ty podajesz potem obmiar powierzchni i funkcje pomieszczeń przy zgłoszeniu do urzędu który naliczy ci podatek. Inne stawki są za powierzchnie mieszkalne, inne za garaże w bryle domu itd. Możesz zrobić wszystko co nie jest niezgodne z prawem. Pamiętaj o tym że stawki za powierzchnie garażową są zawsze wyższe od stawek za inne pomieszczenia. Jak zmienisz funkcje pomieszczenia z garażu na gospodarcze to po co ci drzwi garażowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 26.07.2009 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Chodzi mi o to, czy jeśli "garaż" będzie miała mniej niż te ustawowe wymiary 3 / 6 to czy to będzie mógł być nazwany garażem? Drzwi garażowe po to, że tak akurat bym chciała (takie widzimisię). Jeśli powiększę kotłownię do 8 m2 to nie starczy mi m2 na garaż. a w tym miejscu będzie takie tam pomieszczenie gospodarcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 27.07.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 To Ty o tym decydujesz. Niech z osoba z uprawnieniami (projektowymi, budowlanymi) naniesie na projekcie zmiany i wtedy wystąp o pozwolenia (jeszcze trzeba). Wtedy zrezygnuj z nazwy garaż i nazwij sobie pomieszczenie np. spiżarnia, graciarnia, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 27.07.2009 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Super! Bardzo dziękuję za odpowiedź. Właśnie dostałam odpowiedź z biura projektowego, że kotłownia powinna mieć około 15 m2... a gdzieś na forum czytałam, że tylko 8 m2... Więc mam nadzieję, że całkowita rezygnacja z garażu na rzecz kotłowni rozwiąże problem. Mam dużą działkę i zamierzam mieć garaż wolnostojący ... tylko troszkę później ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts