Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MALOWANIE

Krisd1979

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie odnośnie malowania ścian. Odebrałem mieszkanie, sciany są poszpachlowane ale bez malowania. Chciałbym je najpierw pomalować na biało. Słyszałem,że warto do farby dodać unigruntu aby zagruntować ściany, czy to dobry sposób? Czy może nie malować na biało ttylko od razu na kolor? Macie jakieś porady? Jakie farby wybrać w klasie cenowej średniej? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Miałam niedawno ten sam problem.

Sa dwie szkoły, albo gruntować zwykła farbą emulsyjną pół na pół z wodą, albo pół na pół z tanim gruntem.

Domyślam się ze to nowe budownictwo. Więc może lepiej daj farbę pół na pół z gruntem, i potem jeszcze raz gruntem.

U mnie, też mi się wydawało, ze będzie ok, dopóki sąsiadom nie spadły gładzie z sufitu i ścian. Lepiej dobrze zagruntować, bo przede wszystkim ściana nie będzie pila tyle farby a i farba się będzie lepiej trzymać.

Potem maluje na biało i dopiero na kolor. W sumie to m.in. dlatego, ze biała farba jest znacznie tańsza i druga warstwa ta kolorowa już nie wsiąknie tak w ścianę.

A co do farb to średnio doradzić. Większość moich znajomych używa Duluxa, są zadowoleni z kolorów i z jakości. Ja używałam kiedyś Jedynki i też było wszystko w porządku. Wszyscy mówią, że Beckers jest najlepszy ale to są już drogie farby.

Teraz będę malować różnymi farbami. Na podkład daję Jedynkę. Reszta to będzie Beckers, Dulux i Tikkurila.

Ale z tymi radami to jest bardzo ciężko, każdy mówi co innego. Jedni, żeby nie robić tym, drudzy ze jednak tak, że super. O farbach Duluxa też ludzie mają podzielone zdanie. Tak samo o różnych gruntach.

gruntowanie emulsja wymieszana z woda nie zmniejszy chlonnosci podloza a jesli chcesz uzyc farby gruntujacej to musi ona byc rownie dobrej jakosci co farba nawierzchniowa najlepiej tej samej firmy inacej podklad zestarzeje sie szybciej od farby polecam zagruntowac zwyklym unigruntem a nastepnie farba.Zadna farba gruntujaca nie pokaze ewentualnych poprawek na scianie tak dobrze jak pierwsza warstwa farby wlasciwej.

polecaja bondexa bo moze maja z niej wieksze zyski tak poza tym co sprzedawca moze wiedziec jak farba zachowuje sie z czasem bo to swiadczy o jakosci farby polecam beckersa,tikkurile,fluggera maluuje nimi cala skandynawia swoim klientom rowniez polecam te farby bo jestem pewien ze za pol roku czy rok nic z nimi nie bedzie sie dzialo

Beauty, nic się nie stanie. Ja też malowałam przeróżnymi farbami bo żadna firma nie miała wszystkich odcieni jakimi byłam zainteresowana. Tynki cementowo wapienne maluje się znacznie łatwiej niż gipsówki, bo wszystko się lepiej trzyma a gips, zwłaszcza "nieprofesjonaliście" może się odkleić. Pod wszystkie farby używałam śnieżki grunt. Trudno to nazwać gruntem, bo grunty są wodniste- to raczej farba podkładowo- gruntująca. Rozcieńczałam nieznacznie właśnie płynnym gruntem. Bardzo polecam, wszystko się trzyma, nie ma plam i każdą farbą malowałam tylko raz- duluxem, bondexem, beckersem i magnatem.

Ja mam pytanie jako laik: malujemy z mezem sami wiec wychodzi to róznie i niestety gruntowalismy zwyklą farba pol na pol z woda teraz mamy efekt taki ze farba juz docelowa odpada razem z tynkiem:( Czy moge to jeszcze raz zagruntowac np Sniezka grunt i jeszcze raz pomalowac czy to juz bedzie za duzo warstw???

oki przeczytalem porady o gruntowaniu, ale czy jeśli chcę na początek pomalować mieszkanie tylko na biało (stan deweloperski - poczekam aż wyjdą peknięcia i dopiero dam jakąs fajną i droższą farbę) to czy nie wystarczy pomalowac białą wymiesznaą z unigruntem i czy to będzie ok?