Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpady styropianowe

Recommended Posts

Ćwiczyłem ostatnio ten temat. Niestety firmy zajmujące się utylizacją styropianu, przyjmują tylko czyściutki taki od opakować AGD i RTV. Styropianu budowlanego nawet zakurzonego nie chcą brać wcale. :cry:

Z rozpuszczalnikiem ciekawa propozycja. Sam chyba spróbuję. Po rozpuszczeniu styropianu, rozpuszczalnik odparować, a pozostały plastik wyrzucić.

Po ocieplaniu zostalo mi pare workow z odpadami styropianowymi. Jak sie tego pozbyc? Czy sa jakies firmy, ktore to przetwarzaja, ktos moze byc tym zainteresowany? Ostatecznoscia jest pewnie wywoz w kontenerze, wywalenie tego w lesie raczej nie wchodzi w gre :wink:

Takie to proste......10 l acetonu z leroy i po kłopocie

• 3 weeks później...
Po ocieplaniu zostalo mi pare workow z odpadami styropianowymi. Jak sie tego pozbyc? Czy sa jakies firmy, ktore to przetwarzaja, ktos moze byc tym zainteresowany? ...

pogadaj z włascicielami kurników ....

kury to zjadają ...

a my póżniej jemy jaja nafaszerowane chemią ... :-?

• 1 month później...
Na odpady styropianowe jest dobry sposób, kiedyś w jednym z dzienników natrafiłem na ciekawą maszynkę do mielenia stryopian u zrobioną domowym sposobem z rury pcv i starej wiertarki. Gość robił wiórki i pakował w worki, można to użyć do ocieplenia poddasza albo do czegoś tam. Jak znajdę ten dziennik to wrzucę tutaj linka.

• 5 years później...

Problem z odpadami styropianowymi rozwiazałem w następujący sposób:

składniki:

- duży kosz na śmieci

- spalinowa kosa z założonym nożem stalowym zamiast bębna z żyłką

- przydaje się w tej pracy odkurzacz ogrodowy

Wstępnie pokruszone kawałki styropianu zmielić (zblendować ) w koszu i można je przesypane do mocnych worków foliowych wykorzystać do ocieplenia wrażliwych na mróz elementów studni lub wysypać luzem dowolnie grubą warstwą na nieużytkowy stryszek poddasza.

Pozdrawiam.

Marek:bye:

• 4 weeks później...
pogadaj z włascicielami kurników ....

kury to zjadają ...

a my póżniej jemy jaja nafaszerowane chemią ... :-?

Proszę nie wypisywać takich historii. Gdyby kurki jadły styropian to byśmy nie jedli jajek wcale. Kury padają po takim jedzeniu. Chyba, że ktoś woli utylizować padnięte kury niż styropian.

Proszę nie wypisywać takich historii. Gdyby kurki jadły styropian to byśmy nie jedli jajek wcale. Kury padają po takim jedzeniu. Chyba, że ktoś woli utylizować padnięte kury niż styropian.

Na własne oczy widziałem jak kurki domowe zjadały styropian(kulki) w nie małych ilościach i o dziwo jakoś żadna nie padła.

Moje odpady po ociepleniu zostały zabrane przez firmę robiącą elewację ,drobiazgi w postaci kulek i po docieraniu widziałem jeszcze przez kilka miesięcy ,po tym czasie same znikły gdzieś w okolicy. Może ptaki zjadły:)

TU jest adres do firmy co .....spam....] Moze warto zapytac o cene

Pozdrawiam

wrescie jakis przydatny spamer :) szukam rozdrabniacza do xps

Edytowane przez Tomaszs131
Spam