Puszka 26.07.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Witam Przyszedł czas na montaż drzwi wewnetrznych (futryny regulowane). Musze zmniejszyc otwory o jakies 4 cm na szerokości i 3 na wysokości.w związku z tym ze mam juz pomalowane w pokojach nie chciałbym tego robić zaprawą c-w.Firma która bedzie montowac drzwi zaproponowała mi zebym zmniejszył te otwory przy pomocy płyt K-g. Mam pytanie czy ktoś tak robił i czy płyty przykleić na klej do płyt czy może przykręcić np kołkami szybkiego montażu. Sciany maja ok 30cm grubości i są z cegły (stary dom). Pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 26.07.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Plyty GK przykleic na klej , rozprowadzajac go na calej powierzchni . Brakujacego dystansu nie rownac plackami kleju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 26.07.2009 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Plyty GK przykleic na klej , rozprowadzajac go na calej powierzchni . Brakujacego dystansu nie rownac plackami kleju . A jeżeli bede musiał przykleić 2 płyty?? Czy wtedy dac miedzy je cieńką warstwe kleju?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 26.07.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Tak . Cienka warstwa kleju . Najprosciej rozprowadzic ja paca z zebami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 26.07.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 zdarzały się sytuacje ze klienci nie tylko je kleili ale także przykręcali dodatkowo do ściany raczej potrzebne to nie jest ale na pewno nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonsiorek 27.07.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 zdarzały się sytuacje ze klienci nie tylko je kleili ale także przykręcali dodatkowo do ściany raczej potrzebne to nie jest ale na pewno nie zaszkodzi. j/w, tym sposobem mam pomniejszone otwory na drzwi (chyba 4 warstwy karton gipsu) oraz wydłużoną sciankę z cegły (o ok 8-10 cm) bo miałem za płytki otwór na szafę wnękową - od 4 lat bez saldów pęknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 27.07.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 4 warstwy karton-gipsu po 2,5 cm każda? Dopytuje, bo zastanawiam się w jaki sposób zwęzić drzwi do lazienki (mam otwor o szer. 100 cm, a chciałbym mieć otwor 90, żeby wsadzić tam skrzydlo 80 cm). Jak to najlepiej zrobić? 4 warstwy plyt kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 27.07.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Plyty GK przykleic na klej , rozprowadzajac go na calej powierzchni . Brakujacego dystansu nie rownac plackami kleju . A jak obrobić boki tych płyt? Nie cała 'dostawka' zmieści się pod kołnierzem futryny regulowanej. Otynkować, zlicować ze ścianą? Dawać siatkę na łączeniu z istniejącym tynkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 27.07.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 4 warstwy karton-gipsu po 2,5 cm każda? Dopytuje, bo zastanawiam się w jaki sposób zwęzić drzwi do lazienki (mam otwor o szer. 100 cm, a chciałbym mieć otwor 90, żeby wsadzić tam skrzydlo 80 cm). Jak to najlepiej zrobić? 4 warstwy plyt kg? Ja musiałem otwory obniżać kilka cm. Tutaj zastosowałem płytę KG lub dwie połączone klejem montażowym. Płyte doklejałem na piankę. Do tego wypory i następnego dnia możńa się na tym wieszać. Otwór pomniejszałem w sobotę z 90 na 80. Kupiłem bloczki z gazobetonu 10 cm. Packa zaprawy na dole bloczka i zaprawa rozprowadzona po czesci dotykającej do boku otworu. Deska na całą długośc, 4 wypoty z poprzecznych desek i wczoraj powstał monolit . Na to cienka warstewka gładzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 27.07.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Ja musiałem otwory obniżać kilka cm. Tutaj zastosowałem płytę KG lub dwie połączone klejem montażowym. Płyte doklejałem na piankę. Do tego wypory i następnego dnia możńa się na tym wieszać. Otwór pomniejszałem w sobotę z 90 na 80. Kupiłem bloczki z gazobetonu 10 cm. Packa zaprawy na dole bloczka i zaprawa rozprowadzona po czesci dotykającej do boku otworu. Deska na całą długośc, 4 wypoty z poprzecznych desek i wczoraj powstał monolit . Na to cienka warstewka gładzi. I nie wiązałeś tego "słupka" z betonu komórkowego w żaden sposób do istniejącej ściany? Nie boisz się, że połączenie tego "słupka" ze ścianą będzie pękać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 27.07.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Na kołkach i długich śrubach ustawiałem/poziomowałem płytę g/k, w wolną przestrzeń pianka, fragmenty płyty gdzie się tylko dało wetknąłem. Na wierzch gips. W jednym miejscu 10 cm obniżyłem otwór, nic nie pęka, śladu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 27.07.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 I nie wiązałeś tego "słupka" z betonu komórkowego w żaden sposób do istniejącej ściany? Nie boisz się, że połączenie tego "słupka" ze ścianą będzie pękać? To już moje druga taka robota (drugie drzwi). Pierwsze robiłem z rok temu i nic nie popekało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 27.07.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 A jak obrobić boki tych płyt? Nie cała 'dostawka' zmieści się pod kołnierzem futryny regulowanej. Otynkować, zlicować ze ścianą? Dawać siatkę na łączeniu z istniejącym tynkiem? Plyty powinny miec taka sama szerokosc jak sciana do ktorej sa klejone . Boki wystarczy wyszpachlowac gipsem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 06.08.2009 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 A czy może być grubszy styropian?? Nadproża mam z kątowników metalowych i nie chciałbym na to przyklejać płyt kg klejem gipsowym.Jedne drzwi też na szerokość mam zmniejszyć 5 cm a mam akurat twardy styropian tej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 11.08.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 4 warstwy karton-gipsu po 2,5 cm każda? Dopytuje, bo zastanawiam się w jaki sposób zwęzić drzwi do lazienki (mam otwor o szer. 100 cm, a chciałbym mieć otwor 90, żeby wsadzić tam skrzydlo 80 cm). Jak to najlepiej zrobić? 4 warstwy plyt kg? płyta ma 1.25 a nie 2.5 więc po cztery na stronę a boki tak jak ktoś już napisał obrobić gipsem dodatkowa kwestia to to że nie musi to byc wybitnie obrobione zalezy jakie drzwi bedziesz miał i jakie otwory przygotujesz . Przykładowo ościęznica Porta-System jest regulowana w zakresie grubości ściany i przy otworze 88cm opaska regulacyjna średni n ściane zachodzi ~3,5 cm, więc przy krawędziach w wybitne wykończenia bawić sie nie trzeba a jest to wążźne ponieważ takie pacykowanie zabiera najwięcej czasu prz takim otworze musiałbys dać po pięć pasów płtyty na stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 12.08.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 A jak obrobić boki tych płyt? Nie cała 'dostawka' zmieści się pod kołnierzem futryny regulowanej. Otynkować, zlicować ze ścianą? Dawać siatkę na łączeniu z istniejącym tynkiem? Plyty powinny miec taka sama szerokosc jak sciana do ktorej sa klejone . Boki wystarczy wyszpachlowac gipsem . Witam Pozwolę się z kolega nie zgodzić . Jak sobie wyobrażasz późniejszą obróbke jesli płyty będa mialy taką samą szerokosc co sciana ? Płyty powinny byc jednak węższe . Na krawedziach nalezy obsadzić kątowniki aluminiowe tak aby ich wystająca cześć "robocza" wystawala dokladnie tyle zeby licowala się ze scianą . Potem należy w stworzone wgłębienie kilkumilimetrowe z weższych płyt za pomoca pacy wprowadzić gips w przynajmniej dwu warstwach i wyszlifować po wyschnięciu . Jeśli płyty będą mialy taką samą szerokosc co sciana to nie będzie miejsca na gips ktorym będziemy równali miejsce obróbki . No chyba ze dokladamy tylko jedną warstwę płyt - to zostanie przykryte opaską drzwiową jeśli takowa jest w komplecie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 03.11.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 kolego nikt się w takie rzeczy nie bawi a kątownik o którym piszesz często przeszkadza i spece od drzwi muszą je ściągać ponieważ jest coś źle zlicowane i ościeżnica się nie zapina. Ponadto jaki jest sens obrabiania w ten sposób małej przeróbki. Podam Ci konktretniejszy przykład na tej samej ościeżnicy co poprzednio. Drzwi "80" futrynka z opaską ma 94,5cm, otwór zwykle jest 91-92 po murarz zrobił uniwersalne bo nie wiadomo jakie drzwi będą. Pod omawianą przeze mnie ościeżnicę otwór wymagany to 88 żeby z 92 zrobić coś dal ludzi dodajesz po dwie płyty g-k na stronę robi się 87 i też jest dobrze po co to obrabiać i bawić się w mm skoro opaska to zasłoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 04.11.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Witam Toż napisalem w ostatnim zdaniu ze jeśli jest opaska to nie ma sensu ......czytałes ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 04.11.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Witam Toż napisalem w ostatnim zdaniu ze jeśli jest opaska to nie ma sensu ......czytałes ?? czytałem tylko że ja drzwiaż jestem i dla mnie to jest oczywiste że ona jest zawsze taki odruch jak przychodzi do mnie klient i chce stałą ościeżnicę z opaskami czy bez od razu zostaje przerobiony na regulowana bo jest lepsza i kosztuje relatywnie taniej niż stała + opaski i do tego lepiej się to trzyma kupy stąd też jest to dla mnie oczywiste i stąd moja wypowiedź. Zresztą regulowana co ma je w komplecie wymaga mniejszego otworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts