Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmniejszanie otworów drzwiowych płytami k-g

Recommended Posts

Witam

Przyszedł czas na montaż drzwi wewnetrznych (futryny regulowane).

Musze zmniejszyc otwory o jakies 4 cm na szerokości i 3 na wysokości.

w związku z tym ze mam juz pomalowane w pokojach nie chciałbym tego robić zaprawą c-w.

Firma która bedzie montowac drzwi zaproponowała mi zebym zmniejszył te otwory przy pomocy płyt K-g.

Mam pytanie czy ktoś tak robił i czy płyty przykleić na klej do płyt czy może przykręcić np kołkami szybkiego montażu.

Sciany maja ok 30cm grubości i są z cegły (stary dom).

Pozdrawiam

Puszka

zdarzały się sytuacje ze klienci nie tylko je kleili ale także przykręcali dodatkowo do ściany raczej potrzebne to nie jest ale na pewno nie zaszkodzi.

j/w, tym sposobem mam pomniejszone otwory na drzwi (chyba 4 warstwy karton gipsu) oraz wydłużoną sciankę z cegły (o ok 8-10 cm) bo miałem za płytki otwór na szafę wnękową - od 4 lat bez saldów pęknięcia

Plyty GK przykleic na klej , rozprowadzajac go na calej powierzchni . Brakujacego dystansu nie rownac plackami kleju .

A jak obrobić boki tych płyt? Nie cała 'dostawka' zmieści się pod kołnierzem futryny regulowanej. Otynkować, zlicować ze ścianą? Dawać siatkę na łączeniu z istniejącym tynkiem?

4 warstwy karton-gipsu po 2,5 cm każda?

Dopytuje, bo zastanawiam się w jaki sposób zwęzić drzwi do lazienki (mam otwor o szer. 100 cm, a chciałbym mieć otwor 90, żeby wsadzić tam skrzydlo 80 cm).

Jak to najlepiej zrobić? 4 warstwy plyt kg?

Ja musiałem otwory obniżać kilka cm. Tutaj zastosowałem płytę KG lub dwie połączone klejem montażowym. Płyte doklejałem na piankę. Do tego wypory i następnego dnia możńa się na tym wieszać.

Otwór pomniejszałem w sobotę :wink: z 90 na 80. Kupiłem bloczki z gazobetonu 10 cm. Packa zaprawy na dole bloczka i zaprawa rozprowadzona po czesci dotykającej do boku otworu. Deska na całą długośc, 4 wypoty z poprzecznych desek i wczoraj powstał monolit :wink: . Na to cienka warstewka gładzi.

Ja musiałem otwory obniżać kilka cm. Tutaj zastosowałem płytę KG lub dwie połączone klejem montażowym. Płyte doklejałem na piankę. Do tego wypory i następnego dnia możńa się na tym wieszać.

Otwór pomniejszałem w sobotę :wink: z 90 na 80. Kupiłem bloczki z gazobetonu 10 cm. Packa zaprawy na dole bloczka i zaprawa rozprowadzona po czesci dotykającej do boku otworu. Deska na całą długośc, 4 wypoty z poprzecznych desek i wczoraj powstał monolit :wink: . Na to cienka warstewka gładzi.

I nie wiązałeś tego "słupka" z betonu komórkowego w żaden sposób do istniejącej ściany? Nie boisz się, że połączenie tego "słupka" ze ścianą będzie pękać?

A jak obrobić boki tych płyt? Nie cała 'dostawka' zmieści się pod kołnierzem futryny regulowanej. Otynkować, zlicować ze ścianą? Dawać siatkę na łączeniu z istniejącym tynkiem?

Plyty powinny miec taka sama szerokosc jak sciana do ktorej sa klejone . Boki wystarczy wyszpachlowac gipsem .

• 2 weeks później...
4 warstwy karton-gipsu po 2,5 cm każda?

Dopytuje, bo zastanawiam się w jaki sposób zwęzić drzwi do lazienki (mam otwor o szer. 100 cm, a chciałbym mieć otwor 90, żeby wsadzić tam skrzydlo 80 cm).

Jak to najlepiej zrobić? 4 warstwy plyt kg?

płyta ma 1.25 a nie 2.5 więc po cztery na stronę a boki tak jak ktoś już napisał obrobić gipsem dodatkowa kwestia to to że nie musi to byc wybitnie obrobione zalezy jakie drzwi bedziesz miał i jakie otwory przygotujesz . Przykładowo ościęznica Porta-System jest regulowana w zakresie grubości ściany i przy otworze 88cm opaska regulacyjna średni n ściane zachodzi ~3,5 cm, więc przy krawędziach w wybitne wykończenia bawić sie nie trzeba a jest to wążźne ponieważ takie pacykowanie zabiera najwięcej czasu prz takim otworze musiałbys dać po pięć pasów płtyty na stronę.

Plyty powinny miec taka sama szerokosc jak sciana do ktorej sa klejone . Boki wystarczy wyszpachlowac gipsem .

Witam

Pozwolę się z kolega nie zgodzić . Jak sobie wyobrażasz późniejszą obróbke jesli płyty będa mialy taką samą szerokosc co sciana ? Płyty powinny byc jednak węższe . Na krawedziach nalezy obsadzić kątowniki aluminiowe tak aby ich wystająca cześć "robocza" wystawala dokladnie tyle zeby licowala się ze scianą . Potem należy w stworzone wgłębienie kilkumilimetrowe z weższych płyt za pomoca pacy wprowadzić gips w przynajmniej dwu warstwach i wyszlifować po wyschnięciu . Jeśli płyty będą mialy taką samą szerokosc co sciana to nie będzie miejsca na gips ktorym będziemy równali miejsce obróbki . No chyba ze dokladamy tylko jedną warstwę płyt - to zostanie przykryte opaską drzwiową jeśli takowa jest w komplecie.

pozdrawiam

• 2 months później...
kolego nikt się w takie rzeczy nie bawi a kątownik o którym piszesz często przeszkadza i spece od drzwi muszą je ściągać ponieważ jest coś źle zlicowane i ościeżnica się nie zapina. Ponadto jaki jest sens obrabiania w ten sposób małej przeróbki. Podam Ci konktretniejszy przykład na tej samej ościeżnicy co poprzednio. Drzwi "80" futrynka z opaską ma 94,5cm, otwór zwykle jest 91-92 po murarz zrobił uniwersalne bo nie wiadomo jakie drzwi będą. Pod omawianą przeze mnie ościeżnicę otwór wymagany to 88 żeby z 92 zrobić coś dal ludzi dodajesz po dwie płyty g-k na stronę robi się 87 i też jest dobrze po co to obrabiać i bawić się w mm skoro opaska to zasłoni.

Witam

Toż napisalem w ostatnim zdaniu ze jeśli jest opaska to nie ma sensu ......czytałes ?? :-?

czytałem tylko że ja drzwiaż jestem i dla mnie to jest oczywiste że ona jest zawsze taki odruch jak przychodzi do mnie klient i chce stałą ościeżnicę z opaskami czy bez od razu zostaje przerobiony na regulowana bo jest lepsza i kosztuje relatywnie taniej niż stała + opaski i do tego lepiej się to trzyma kupy stąd też jest to dla mnie oczywiste i stąd moja wypowiedź. Zresztą regulowana co ma je w komplecie wymaga mniejszego otworu.