Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mieszkanie bez pozwolenia

eilian

Recommended Posts

Czy czekaliście z przeprowadzką aż wszystkie formalności zostaną załatwione, czy wprowadziliście się wcześniej do nowo wybudowanych domów?

Te przepisy wydają się absurdalne a do tego wyczytałam, że kara za przystąpienie do użytkowania bez dopełnienia tych cholernych formalności to 10 tyś...

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Te przepisy włącznie z karą to ktoś nadgorliwy chyba wprowadził. Rozumiem - zakaz użytkownika obiektów publicznych przed odbiorem (sklepy, szkoły, urzędy itd.) - w takich przypadkach mają one sens.

Ale jak ktoś chce sobie zamieszkać w swoim nieodebranym domu, to co najwyżej zagraża samemu sobie. Urzędnik nie powinien się w to mieszać.

I poddaję pod analizę:

- czy wolno samemu dom budować?

- czy wolno spać na budowie?

- czy wolno jeść na budowie?

- czy wolno myć zęby na budowie?

- czy wolno oglądać telewizor na budowie?

To jak do diaska urzędnik rozróżnia "zamieszkiwanie" od budowania?

Ale jak ktoś chce sobie zamieszkać w swoim nieodebranym domu, to co najwyżej zagraża samemu sobie. Urzędnik nie powinien się w to mieszać.

Zagraża również swoim dzieciom, partnerce, rodzinie lub znajomym, którzy go odwiedzają, żeby zobaczyć jak mu się mieszka.

Jak ktoś "pomoże" to zaczyna sie zabawa "w kto, kogo?" Najczęściej z inicjatywą zabawy występuje "uczynny" sąsiad, członek rodziny lub "wdzięczny" wykonawca. Urzędnicy mają swoje sposoby, a inwestorzy swoje. I karuzela sie kreci do szczęsliwego zakończenia lub do czasu aż się komuś :wink: coś stanie. I wtedy zaczyna się szukanie winnych i pytania dlaczego urzędnicy to tolerowali, przecież biorą za to wynagrodzenia z naszych podatków.

Zagraża również swoim dzieciom, partnerce, rodzinie lub znajomym, którzy go odwiedzają, żeby zobaczyć jak mu się mieszka.

Zasadniczo - jego rodzina, jego dzieci, jego znajomi. Poza tym to zagrożenie jest głównie wyimaginowane. Nie chcę jednak aby dyskusja znowu przeszła na tematy ideologiczne. Uważam ten przepis za zbędny, zwłaszcza w obliczu tego że często sytuacja zmusza ludzi do zamieszkania w niewykończonym domu.

Uważam ten przepis za zbędny, zwłaszcza w obliczu tego że często sytuacja zmusza ludzi do zamieszkania w niewykończonym domu.

Wydaje mi sie że sens wprowadzenia tego przepisu i tak surowej kary był odrobinę "głębszy" niż tylko zasada "moi znajomi/rodzina - moje prawo decydować o ich bezpieczeństwie"

Na podobnej zasadzie można dyskutowac o ograniczeniach szybkości, jeździe "na bani", przegladach technicznych aut itp. itd

Są rózne sytuachje i różna świadomość ludzi podobnie jak różne mogą być przyczyny braku zgłaszania budynku do odbioru.

Każdy jest dorosły i sam podejmuje decyzje i sam przede wszystkim będzie ponosił z tego tytułu konsekwencje. Jak to mówią moje "małpy, moje prawo". Wszystko to do czasu, aż sie "nie uda" wtedy zaczyna sie szukanie winnych.

Bo Polska to tak dziwny kraj w którym można się zameldować i mieszkać przez 10 lat w budynku w który nie ma odbioru .

Jest na to jeszcze społeczne przyzwolenie. Lata ludowej demokracji lokalnej, zaborów a jeszcze wcześniej "złotej" wolności szlacheckiej robią swoje. jak to mówią szlachcic na zagrodzie ......

Ciągle jeszcze bliżej nam do wschdu, niż do naszego zachodniego sąsiada.

I chodzi tu nie tylko o przestrzeganie prawa ale również o jego stanowienie.

Mam nadzieje że mentalność w tym zakresie będzie zmianiała się na lepszą - niemiecką.

Ps. Z tym meldowaniem się proponuje uważać :wink:

w moim powiecie tez nie można się zameldować bez odbioru - znaczy bez papieru z pinbu, pinb wystawia brak obiekcji z adnotacją do gminy w stylu - proszę o nadanie numeru porządkowego- czyli "zrobienie" adresu.

pani w gminie bez tego nie zamelduje.

A nie nie nadanie numeru to też osobna bajka - do tego potrzebny tylko akt własności - numer domu nie ma nic wspólnego z zakończeniem budowy ...

Bo Polska to tak dziwny kraj w którym można się zameldować i mieszkać przez 10 lat w budynku w który nie ma odbioru .

w moim powiecie nie można. Podstawą do zameldowania jest odbiór.

A ja tak mieszkałem ....

dlatego napisałam o "swoim powiecie" bo powiaty jakoś różne procedury mają.

a w moim powiecie niestety ma, można się zameldować w odebranym domku, na budowie czy na łące nie :)

Numer domu (numeracja porzadkowa) nieruchomości to odrebna sprawa od zameldowania. Numer porządkowy (adres) można nadać niezabudowanej nieruchomości. Po nadaniu numeru można się dopiero "przemeldować" - Zameldowanie musi być pod adresem dlatego wymagany jest najpierw nadanie adresu. Zameldowanie wiąże sie z kolei ze stałym miejscem pobytu (zamieszkiwaniem) pod określonym adresem.

ciach(...)

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase. Jak mieszkasz w domu bez odbioru to nie placisz podatku od nieruchomosci. Niektorzy tak robia 10 lat i wiecej. Aby ludzi do tego zniechecic uchwalili takie wysokie kary. To czy sobie sam zrobisz krzywde nikogo nie obchodzi - wazne sa wpływy z podatku.

Objawem zamieszkania moze byc np. obecnosc jedzenia w lodowce , obecnosc prania w domu , szczoteczki do zębów i pasta w łazience, szampon do włosów + inne kosmetyki używane na codzien, obecnosc brudnych naczyn po wczorajszym obiedzie .... sladów zamieszkiwania może byc duzo.

Pokój dziecięcy z zabawkami, łóżeczkiem, wanienka, przewijak, chodzik, kojec, posiadanie abonamentu na TV kablowa/satelitarna, opłacanie abonamentu za internet, samochód w garażu wraz z zestawem kluczy, kół zapasowych .....

nie masz tego wszystkiego - łatwiej bedzie sie w przypadku kontroli wybronic.