robertsz 03.08.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Podpowiedzcie mi jeszcze, jaki przekrój żył dać zakładając, że LEDy będą ciągnąć 0.5 A w sumie - 2 żyły kabla 0.5 wystarczą? Czy dać trzy?Michał Wystarczy przewód 2x0,25, 2x0,5, 2x0,75. LEDY biorą tak mało prądu że nie warto się przejmować żadnymi spadkami napięcia. Ponadto LEDY działają poprawnie w zakresie 25...110% wartości napięcia znamionowego Un. Jeśli myślisz przyszłościowo to lepiej daj 3x0,75mm2. Trzecią żyłe wykorzystasz w sytuacji awaryjnej lub do rozbudowy tego oświetlenia np: - w godz 18-23 świecą wszystkie LED na 100% mocy - w godz 23-5 świeci co trzecia lampka na 100% mocy - w przypadku awarii zasilania świecą wszystkie z 50% mocy (funkcja oszczędzania energii). Jeśli dopuszczasz myśl, że zamiast LEDów kiedyś tam włączysz sobie żarówki halogenowe to przekrój 2,5mm2 lub 4mm2 ze względu na spadki napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 07.08.2009 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 A więc jestem po instalacji - wszystko pięknie działa, a zamiast 5 ledów dałem dwa, bo światło z żarówek 1W jest w zupełności wystarczające. A żarówki zakupiłem po prostu w Castoramie. Dzięki,Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts