e-mól 27.07.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 to w stropie to pewnie nieprecyzyjne określenieczyli albo kanały powietrzne zatopione będą w wylewce i wyloty w ścianiealbo pójdą na poddasze i wyloty będą wychodziły z sufitudodam że planujemy parkiet i czy takie kanały w posadzce mogą zbytnio ogrzać podłogę i spowodować wypaczenie drewna? który system wybraliście i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 27.07.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 witaj. wlasnie ejstesmy w trakcie SSO, po stropie.. gdp mamy rozprowadzone w stropie, z wyjsciem w scianach dzialowych. nie sadze zeby sie to tak nagrzewalo, zeby przez beton- u nas b-20 zagrozilo podlodze..tymbardziej ze to jedna rura w podlodze, a nie cala powierzchnia jak w ogrzewaniu podlogowym.. co dla mnie przemawialo za otworami w scianach kilkanascie cm nad podloga, a nie pod sufitem...? cieple pwoietrze i tak leci w gore, wiec po co wpuszczac cieple pod sufitem- na dol pokoju opadnie juz chlodne- nielogiczne to dlamnie bylo..ostatnia uwaga od znajomego- ze bedzie straszny kurz w domu- w domysle dym z kominka przy wylotach w pokojach.. Rodzice maja kominek od 5 lat- zwykly, bez dgp i plaszcza- w zime palimy ostro, i nic sie nie brudzi. obudowa biala i czysta, a kratki boczne biale- tez czysciutkie. wiec to chyba zalezy od ostawienia komina i kominka i starannosci wkonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 27.07.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 JA przymierzałem sie do puszczenia w wylewce... .ale przekonał mnie kolega który po 5 latach mieszkania i grzania w ten sposób przerobił rozprowadzenie przez dystrybutor na poddaszu i wejścia z sufitów. A dlaczeg0: 1. łatwiej sterować rozprowadzeniem 2. rozprowadza ciepłe powietrze do najdalej połżonych pomieszczeń (i to był najwazniejszy arg) 3. cześciej........ bo w wentylatorze jest filtr którego przy grawitacji nie było Minus... 1. pożera energię elektr 2. koszt 3. słyszalny szum Po pierwszej zimie stwierdziłże jest OK i warto to było przerabiać (dom 220m2 z poddaszem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 27.07.2009 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 ale my nie planujemy turbiny, tylko grawitacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts