Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak sobie jeszcze analizuje ten drugi projekt i z kolei widzę w nim plusy tzn. kotłownia przy garażu i adaptacja strychu nad garażem. W "zachodzie słońca te dwa elementy są pominięte, hmmm dałeś mi do myślenia, nie wiem czy nie zdecydowac się na jakiś indywidualny projekt...

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja w zasadzie szukam projektu z kotłownią za garażem i myślę że w zachodzie słońca nie byłoby problemu żeby kotłownię zrobić właśnie za garażem tam gzie w projekcie jest jakieś pomieszczenie gospodarcze, wystarczy tylko przesunąć komin. Zastanawia mnie również niewykorzystane miejsce nad garażem, ale myślę że z tym też dałoby się coś zrobić....

...a jakbyś chciała zobaczyć kilka realizacji z tego drugiego projektu, to możesz poczytać i pooglądać tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?95817-Kto%C5%9B-buduje-APS-161-z-Archi-Projektu, z realizacji zachodu słońca niestety nie mogę nic znaleźć

Pozdrawiam

Edytowane przez wieczoor

• 2 months później...

Kończymy realizację Zachodu Słońca.Koszt architekta ,który będzie adoptował projekt do planu miejscowego nie jest wysoki-zmiany:likwidacja

okien dachowych za wyjątkiem w łazience,obniżenie sufitu na poddaszu,strych,a tak właściwie salon nad garażem;ściana oddzielająca kuchnię od salonu-

-nasz wybór(ze względu na zapachy z kuchni nawet przy bardzo dobrej wentylacji).Ze względu na kształt działki-przeniesienie bramy garażowej od frontu-

5m.(okno dodatkowe nad bramą garażową-super)Nie ingerujcie w kominy-podrożenie kosztów.Kolor biały okien-niższa cena+0 okien dachowych(mamy rolety

zewnętrzne-uzgodnione na etapie procesu projektowo-wykonawczego).Sprawdzony,solidny wykonawca-dla laików takich jak my nieoceniony.Działka Warmińsko-

Mazurskie wyzwanie:drenaż,skarpa-solidny wykonawca sukces.Ten projekt spełnia wszystkie nasze wymogi-nie jest przekłamany,polecamy.Proszę

nie ingerujcie w konstrukcję -zmiana komina ,uwierzcie nam jest to projekt dobrze przemyślany.

• 3 weeks później...
A czy ogrzewanie zostało takie jak w projekcie gazowe? My chcelibyśmy piec węglowy i obawiam się, że wówczas kotłownia musi iść do pomieszczenia gospodarczego za garażem. Jak macie to podzielcie się zdjęciami z relaizacji projektu.

Witaj Moniko.Mamy ogrzewanie gazowe,obawiam się ,że piec na węgiel wiązłby się ze zmianą usytuowania komina,a to duża ingerencja w projekt .Ogrzewanie ga-

zowe jest dość ekonomiczne.Zastowaliśmy kominek z rozprowadzeniem nadmuchowym ciepła(DGP) i to wystarcza ;naprawdę dobrze grzeje.

Elam, niestety mąż uparł się na ogrzewanie węglowe. Musimy porozmawiać z projektantem, czy faktycznie jest sens realizacji projektu z takimi ingerenacjami. W takim układzie może dobre byłoby zejście z kotłownią do piwnicy - zależy mi na tym projekcie, gdyż bardzo mi się podoba. Jeśli to nie wielka tajemnica - napisz ile kosztowała Cię realizacja tego domku. Pozdrawiam

Moniko-ktoś wcześniej próbował zejść z kotłownią do piwnicy,może częściowe podpiwniczenie byłoby dobrym rozwiązaniem.Z pewnością podniosłoby to

koszty realizacji ,o ile nie wiem.Na to pytanie odpowiedziałby wykonawca,który sporządziłby kosztorys na podstawie projektu.My w naszym projekcie skróciliśmy

okna w wykuszu do wysokości parapetu pozostałych okien na parterze.Łazienka na dole nie wymaga powiększenia,mieści się w niej kabina prysznicowa-90 półokrągła

tak jak jest to wrysowane w projekcie nie obawiaj się,że ta łazienka jest za mała.Dobrym rozwiązaniem jest pomieszczenie gospodarcze oddzielające garaż od części

mieszkalnej (zachowajcie je nawet gdy zrezygnujecie z umieszczenia w nim pieca).Całość 500 000 .Koszty podniosło stworzenie muru oporowego( ukszałtowanie

terenu działki oraz przepompownia ścieków.Całość tzn.wykończone wnętra i zagospodarowana działka (bez nasadzeń),ogrodzenie.Pozdrawiam.

Dzięki Elam za zdjęcia i za dobre rady. Przeraziłeś mnie jednak kosztem budowy. Szczerze mówiąc myślałam, że zmieścimy się w 350 tys - ale niestety tak zawsze jest - do założeń trzeba coś dodac. Może jednak damy radę... A ile czasu zajęła wam budowa - bo my zakładamy na ten rok fundamenty, a w następnym resztę. Czy to plan do wykonania?

Witaj Moniko.Cieszę się,że choć trochę mogę pomóc.Z całą pewnością zrealizujecie swój plan.Nam budowa zajęła rok,bez pośpiechu.Życzę powodzenia w realizacji

i mam nadzieję,że nie przekroczycie zbytnio założonego budżetu.:) Zobaczycie,że jest to bardzo dobrze przemyślany projekt.Jeżeli będziecie mieli jakieś pytania chętnie odpowiem.A tak na marginesie-gdzie będzie Wasza kotłownia? Jeszcze raz pozdrawiam i powodzenia.:wave:

witaj Elam! właśnie rozpoczełam budowę projektu zachód slońca i zaczyna mi się niepodoba ilość okien w części kuchnia-jadalnia-salon. Napiszproszę czy dokonywałaś jakichś zmian w tej kwesti. mam wrażenie że przes te okna salon jest bardzo nieustawny. Proszę pomóż mi rozwiać moje wątpliwości a jeśli to możliwę proszę o zdjęcia . Pozdrawiam

Witaj Dorix wg.nas dwie kanapy zmieszczą się w salonie(zależy jakie, z pewnością 2.5 i 2 -różne wymiary kanap ).Co do okien,skróciliśmy tylko okna w wykuszu do

poziomu parapetu pozostałych okien.Okno w linii wykuszu nie powoduje zmiany ustawienia kanapy-ona tam musi być. Likwidacja okna na ścianie z oknem tarasowym

może pozwolić na ustawienie obok rtv komody lub witryny(jeśli chcesz)my okna pozostawiliśmy bez zmian.Jeżeli spojrzysz w galerii zdjęć w salonie jest prosty komi-

nek obok,którego możesz postawić komodę lub witrynę-100-110cm.Oddzielenie salonu od kuchni ścianą -miejsce na komodę. Pozdrawiam.

Witaj Dorix.Schody do pomieszczenia nad garażem umiejscowione są tuż przy ścianie z drzwiami wychodzącymi na ogród z pomieszczenia gospodarczego (w garażu)

Jeżeli dobrze pamiętam trzecie zdjęcie od końca w galerii zdjęć.Pozdrawiam.

My wejście nad garaż mamy z półpiętra klatki schodowej. Zależało nam na tym aby wejście było z domu ponieważ palnuję tam pralnie suszarnie prasowalnie. Pod względem okien to Twoje zdjęcia trochę mnie uspokoiły choć wydaje mi się że dwa okna w kuchni bardzo utrudniają jej zagospodarowanie. tym bardziej że ja bardzo się uparłam a by na ścianie na której Ty masz kuchenkę zrobić wysoką zabudowę. pozdrawiam. i przoszę o następne zdjęcia umeblowania. pa

• 3 weeks później...

Witam!

Również zaczynamy budowę tego domu. Jednak my wprowadziliśmy znacznie więcej zmian, jesteśmy dopiero na początku, więc ciekawe co z tego wyjdzie :) bardzo pomocne są zdjęcia umieszczone przez elam. Dziękujemy za nie bardzo- dopiero na Twoich fotkach widać jak to mniej więcej wszytsko wygląda. Trochę nieładne są te słupy w pokojach, ale niestety za wiele nie da się z nimi nic zrobić.

Jeśli chodzi o nas i nasz zmiany to:

-rezygnujemy z pokoju na dole- powstanie jeden duży salon

-likwidacja kominka w salonie (piec w pomieszczeniu gospodarczym w garażu)

- likwidacja komina w pomieszczeniu gospodarczym (ściana w łazience i pom. gosp. będzie wyrównana)

- jeśli chodzi o okna to rezygnujemy z małych okien na ścianie, na której jest wykusz (w wykuszu okna zostają do samej ziemi) oraz rezygnujemy z małych okien na ścianie, gdzie jest wyjście na taras- w zamian za to będą 4 drzwi balkonowe- mamy nadzięję, że przez to salon będzie bardziej ustawny i przestronny

- pomieszczenie nad garażem zostanie zagospodarowane, wejście do niego z półpiętra

- góra bez zmian

Tak to u nas będzie mniej wiecej wyglądać. Pozdrawiamy!

Witaj Koogi85.

Interesująca koncepcja.Powodzenia w realizacji:).Tak jak zauważyłeś słupy na poddaszu są koniecznością,lecz zbytnio nie przeszkadzają w aranżacji wnętrz,a niektórym naszym znajomym bardzo się podobają.Mam nadzieję,że nie będą wam przeszkadzały słupy na dole:1 w pobliżu kuchni( u nas jest zakończeniem ściany

oddzielającej kuchnię od salonu),2 w pobliżu schodów(kończy ściankę z kominkiem).Miłej budowy.Pozdrawiam.